Βίζερ: Εφικτή η συμφωνία για όλα εντός του 2014
«Χρόνος υπάρχει, εάν…» αναφέρει σχετικά με την ευχέρεια συμφωνίας με την τρόικα εντός του 2014, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στην Real News, «υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να συμφωνηθούν όλα το 2014. Τα δε prior actions (προαπαιτούμενα) θα μπορούσαν να νομοθετηθούν την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Γίνεται, αλλά μόνον αν η τρόικα κατέβει και άμεσα συμφωνήσει σε όλη την ατζέντα των θεμάτων».
Αναφορικά με τα βασικά σημεία της διαφωνίας της τρόικας με την ελληνική πλευρά, ο κ. Βίζερ επισημαίνει ότι «υπάρχει διαφωνία για τον Προϋπολογισμό, το δημοσιονομικό κενό, για τις 100 δόσεις, το καθεστώς ΦΠΑ και δυστυχώς πολλά άλλα ζητήματα. Εμείς απλώς περιμένουμε τη συμφωνία και θα δούμε τι επιπτώσεις θα έχει σε εμάς».
Για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, ο επικεφαλής του Euro Working Group (του Συμβουλίου των στενών συνεργατών των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης) δηλώνει ότι «θα πρέπει να είναι προκαθορισμένης διάρκειας, γιατί πρέπει να πάμε στα Κοινοβούλια. Είναι ένα νομικό κείμενο και μια ημερομηνία ολοκλήρωσης, πρέπει να αντικατασταθεί από μια άλλη. Δεν είναι νομοθεσία αδιευκρίνιστου τέλους».
Σχετικά με την διάρκεια αυτής της παράτασης αναφέρει δύο σενάρια. «Μία ισχυρή θεωρία είναι η 31η Ιανουαρίου. Άλλη μία είναι η 30η Ιουνίου. Είναι και αυτή μια θεωρία, μεταξύ άλλων».
Την απόφαση για την ημερομηνία θα την λάβουν, όπως λέει, η Κυβέρνηση και τα κράτη –μέλη της Ευρωζώνης, ενώ συμπληρώνει ότι «αν η Κυβέρνηση τα βρει με την τρόικα και νομοθετήσει πριν από τα Χριστούγεννα, τότε δεν θα χρειαστεί να συζητήσουμε τίποτα».
Τονίζει πάντως ότι αν δεν υπάρχει η βούληση για νομοθέτηση των προαπαιτούμενων πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει να ζητήσει περισσότερο χρόνο παράτασης η Κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «εμείς ξέρουμε, απ΄ ότι βλέπουμε , ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν».
Ο κ. Βίζερ υπογραμμίζει ότι μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία, γιατί δεν συμφέρει καμία πλευρά, ενώ ερωτώμενος αν μπορεί η χώρα να μείνει με «κενό προγράμματος» απάντησε «ξέρετε τι γράφει στο μετρό στο Λονδίνο; Mind the gap (προσοχή στο κενό)».