LATEST NEWS
 
Πολιτική /Κόμματα /

Σχόλιο Ελενόπουλου

Δημοσίευση: 29 Νοεμβρίου 2014 17:52

«Λυτρωτική» για το ΠΑΣΟΚ η πρόταση Παπανδρέου

Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργος Ελενόπουλος, απαντά στις επικρίσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ κατά της πρότασης Παπανδρέου.

Ευάγγελος Βενιζέλος - Γιώργος Παπανδρέου

Στο θέμα της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου επανέρχεται, με σχόλιό του, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργος Ελενόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι η πρόταση είναι πολιτική και λυτρωτική τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τις εξελίξεις που αφορούν τη χώρα. Παράλληλα δίνει και την οπτική του πρώην πρωθυπουργού για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τις παραλείψεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, το σχόλιο του κ. Ελενόπουλου περιέχει σημαντικές αιχμές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία σχολίασε με τη σειρά της, εκ νέου, την πρόταση του κ. Παπανδρέου, με άτυπο ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Τύπου, αποδίδοντας προσωπικά κίνητρα στην ενέργειά του. Υπαινισσόταν, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου μπορεί να προκαλέσει πολιτική αστάθεια, λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Ελενόπουλος τονίζει ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου «είναι μια πρόταση υπέρβασης του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται το Κίνημα». Και εμμέσως επιρρίπτει τις ευθύνες, γι αυτό, στην ηγεσία του, αναφέροντας:

«Αδιέξοδο, που διαμορφώθηκε από επιλογές που απαξίωσαν πολιτικά τη διαχρονική προσφορά του στον τόπο. Απαξίωσαν τη τιτάνια προσπάθεια που κλήθηκε να φέρει σε πέρας, για τη σωτηρία της χώρας».

Επιφυλάσσει και ένα αιχμηρό σχόλιο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για απομείωση της δυναμικής του, που έχει ως αποτέλεσμα «η ανταπόκριση στο κάλεσμα για τις προσυνεδριακές διαδικασίες που προκηρύχθηκαν (σ.σ. της Δημοκρατικής Παράταξης), «να είναι απογοητευτική, κατά κοινή ομολογία».

Μιλάει για την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση του Κινήματος (σ.σ. του ΠΑΣΟΚ) και όχι της Δημοκρατικής Παράταξης και τονίζει ότι η πρόταση Παπανδρέου «προσθέτει - δεν αφαιρεί, πολλαπλασιάζει - δεν διαιρεί».

Τονίζει επίσης ότι η πρόταση δεν είναι προσωπικό ζήτημα «όπως προσπαθούν να το εμφανίσουν κάποιοι και δεν αφορά τις καρέκλες και τη νομή της εξουσίας», αλλά είναι πολιτικό ζήτημα, το οποίο «αφορά το Κίνημα, την ύπαρξή του και το μέλλον του». Και προσθέτει ότι τα επιχειρήματα όσων προσπαθούν να την αντικρούσουν, «στερούνται ουσίας, αλλά και της απαιτούμενης, από τις στιγμές, ευθύνης».

Σχετικά με τη στόχευση της πρότασης στο γενικότερο πολιτικό πεδίο, ο κ. Ελενόπουλος αναφέρει ότι αυτή «επιχειρεί να θέσει τέρμα στις άγονες αντιπαραθέσεις και την πόλωση που επικρατούν στην πολιτική ζωή». Και «αναγνωρίζει την ανάγκη συμμετοχής όλων των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων του τόπου», επίσης «σπάει τις τεχνητές διαιρέσεις» και «αποτελεί κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις που κατανοούν ότι η βιώσιμη πορεία της χώρας προς την οριστική σωτηρία της και την αλλαγή της, χρειάζεται ειλικρινείς υπερβάσεις, συνεννόηση και τελικά συγκλίσεις».

Και προσθέτει ότι: «Δυστυχώς, κυβέρνηση και αντιπολίτευση εμφανίζονται εγκλωβισμένες στην τακτική της πόλωσης και για τη διαχείριση του χρέους, αλλά και της επόμενης ημέρας, αποδυναμώνοντας έτσι-για άλλη μια φορά_ την εικόνα και τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας. ‘Ετσι φθάσαμε στη διαπραγμάτευση χωρίς σχέδιο και αξιόπιστες προτάσεις».

Και προσθέτει για όσους μιλούν για αποσταθεροποίηση της χώρας από την πρόταση, ότι «δεν ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που έκανε την τελευταία διαπραγμάτευση με τα γνωστά αποτελέσματα».

Η χώρα, τονίζει, έχει ανάγκη από σχέδιο που να οδηγήσει -μαζί με τον ελληνικό λαό, σε μια Ελλάδα απελευθερωμένη από τις πελατειακές εξαρτήσεις, σε μια «μεταπελατειακή Ελλάδα». Και προσθέτει ότι «είναι ώρα, μετά από χρόνια εξάρτησης, να κάνει ο πολίτης κτήμα δικό του τις αποφάσεις για την πορεία της χώρας».

Έντονη κριτική ασκείται και στους θεσμικούς εταίρους της χώρας, οι οποίοι «με τη στάση τους δεν απέτρεψαν την πορεία προς την κρίση» και «ακόμα και σήμερα εμφανίζονται προσκολλημένοι σε επιλογές που προκρίνουν τη δημοσιονομική λιτότητα, παντού στην Ευρώπη, ως πανάκεια».

Και προστίθεται ότι οι φορείς που συναποτελούν την τρόικα, «δεν έθεσαν ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά τις δημοσιονομικές περικοπές και τα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα, διαιωνίζοντας, έτσι, τις ανισότητες ενός άδικου πολιτικοοικονομικού συστήματος».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΠΑΟΚ - Λουτσέσκου: Να ξεκινήσουμε από την πρώτη μέρα με τη σωστή νοοτροπία23:59Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά στους Νέους Επιβάτες – Συναγερμός στα Λουτρά Λαγκαδά (βίντεο)23:44Κρήτη: Μοτοσυκλέτα παρέσυρε ανήλικη (εικόνες)23:29Βόρεια Ελλάδα: Ξεκίνησε η κακοκαιρία - "Άνοιξαν" οι ουρανοί σε Κοζάνη και Σέρρες (βίντεο)23:15Χρήστος Μπουκώρος: Παραιτούμαι για λόγους ευθιξίας, δεν θα επωμισθώ το βάρος όσων συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ23:00Υμηττός: Απαγόρευση κυκλοφορίας για τον κίνδυνο φωτιάς - Τα σημεία στα οποία θα απαγορευθεί η διέλευση 22:46Αδιανόητο περιστατικό στο Ηράκλειο: Τροχαίο απέναντι από....καραμπόλα (βίντεο)22:31Missing Alert για την εξαφάνιση 31χρονου22:17Πυροσβεστική: 40 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα22:00Καμίνι η χώρα: Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία - Που χτύπησε "κόκκινο" ο υδράργυρος21:46Τροχαίο που κόβει την ανάσα: Εργάτης έμεινε στον… αέρα μετά από σύγκρουση γερανού με νταλίκα (βίντεο)21:29Τζεφ Μπέζος - Λόρεν Σάντσεζ: Ο γάμος της χρονιάς και οι λαμπεροί καλεσμένοι21:15ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου21:01Θεσσαλονίκη: Σε ποιες περιοχές θα απαγορεύεται η κυκλοφορία λόγω αυξημένου κινδύνου φωτιάς20:44Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι πληρωμές Ιουνίου 20:30Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:14Ασθένειες των ωοθηκών και πως επηρεάζουν την γονιμότητα19:59Σαμοθράκη: Τουρίστας ανασύρθηκε από καταρράκτη χωρίς τις αισθήσεις του19:45Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Κασσάνδρας για ένα 24ωρο 19:31Τραμπ - Ανώτατο Δικαστήριο: Δεν θα μπλοκάρουν τις προεδρικές αποφάσεις τα κατώτερα δικαστήρια19:17
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο