Δίκαιες αλλαγές στο Ασφαλιστικό αναζητά η Κυβέρνηση
Σε κλειδί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, αναδεικνύεται το Ασφαλιστικό, όπως προέκυψε και από τις πιέσεις για το θέμα που δέχθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι, από τους εκπροσώπους της τρόικας και δη του Ρίσι Γκογιάλ, εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού.
Η τρόικα έμεινε εντυπωσιασμένη από την παρουσίαση του Υπουργού Εργασίας, αποδέχθηκε τα περισσότερα από τα επιχειρήματα του Γιάννη Βρούτση, ωστόσο επέμεινε να υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.
Το μεγαλύτερο ζητούμενο, το οποίο αποτελεί ωστόσο και θέμα δικαιοσύνης μεταξύ των ασφαλισμένων, αφορά την σύγκλιση ως ενοποίηση, με σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, των διαφορετικών παροχών που ανταποδίδουν στους ασφαλισμένους τους τα Ταμεία.
Αυτό που αναζητείται είναι η σύγκλιση της «αναπλήρωσης» σε όλα τα ταμεία, καθώς σήμερα υπάρχει διαφορετική πολιτική ανά φορέα και έτσι στο ένα Ταμείο ο ασφαλισμένος για κάθε 100 ασφαλιστικές μονάδες που καταβάλλει στην διάρκεια του εργασιακού του βίου, «παίρνει πίσω» σε παροχές όταν συνταξιοδοτηθεί τις 70 μονάδες, με πιο απλά λόγια η σύνταξη του αναλογεί στο 70% του μισθού του όσο εργαζόταν, ενώ σε άλλα ταμεία αυτή η σχέση αναπλήρωσης είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη.
Η εξίσωση της αναλογικότητας των εισφορών με τις παροχές, σταδιακά σε όλα τα ταμεία, αποτελεί το ένα από τα βασικά θέματα στα οποία καλείται να απαντήσει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Το άλλο αφορά την αύξηση από 15 σε 20 των ελάχιστων ετών ασφάλισης για την απονομή σύνταξης, η οποία σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως θα αφορά μόνο όσους είναι σήμερα ως 40 ετών, καθώς ως σημείο αναφοράς λαμβάνεται στις διαβουλεύσεις ότι το μέτρο θα αφορά όσους έχουν γεννηθεί το 1975 και ύστερα..
Επιπλέον, η τρόικα φέρεται να ζητά μείωση του συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης για όσους "βγουν" στην σύνταξη μετά από το 2015.
Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται τις νέες προτάσεις της και τις απαντήσεις σε μια σειρά θεμάτων που έχουν θέσει οι δανειστές, τις οποίες αναμένεται να προωθήσει με νέα e-mail, εντός της ημέρας, στους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας.