Στο «αέρα» η διαπραγμάτευση με την τρόικα
Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου
Σε «ανακωχή» για το Σαββατοκύριακο φέρεται πως έχουν συμφωνήσει τρόικα και οικονομικό επιτελείο, μετά την τετράωρη νυχτερινή τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, κατά την οποία διαπιστώθηκε το χάσμα απόψεων των δύο πλευρών σε μια σειρά από «αγκάθια», λόγω των οποίων η συμφωνία φαντάζει μακριά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου, δεν έχει οριστεί νέο ραντεβού για τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές ως το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου τα δύο στρατόπεδα να ανασυντάξουν δυνάμεις και θέσεις για την διαπραγμάτευση.
Το μεσημέρι πάντως, Γκίκας Χαρδούβελης και Χρήστος Σταϊκούρας πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να λάβουν νέες οδηγίες απο τον Πρωθυπουργό.
Η ελληνική πλευρά «καταγγέλλει» αλλοπρόσαλλη τακτική από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας προβάλλουν πότε την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού ως 3 δις ευρώ, πότε προτάσσουν την ανάγκη να καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και πότε ανάγουν σε πρώτης τάξεως ζήτημα μικρότερης σημασίας εκκρεμότητες.
Καθώς τα αγκάθια είναι αρκετά και οι απαιτήσεις των δανειστών συχνά υπερβολικές, οι περισσότερες εκτιμήσεις θεωρούν εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει συμφωνία έγκαιρα, ώστε στo Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να υπάρξουν αποφάσεις για την επόμενη ημέρα από το Μνημόνιο για την Ελλάδα.
Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών εξακολουθεί να αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων με την τρόικα σε χρόνο που θα επιτρέψει να αποτελέσει ορόσημο για την Ελλάδα και την πορεία της εθνικής οικονομίας το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Όλα αυτά πάντως, την ώρα που μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν ελληνική πλευρά και τρόικα, με πρώτη το δημοσιονομικό κενό, λόγω του οποίου άλλωστε δεν υπήρξε συναίνεση στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015, που κατατέθηκε μονομερώς.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Η Ελλάδα αψηφά την τρόικα για τον Προϋπολογισμό», η αναφορά του CNBC για την « Ελλάδα που “μάχεται” με τους δανειστές πάνω από το δημοσιονομικό κενό» και η ανάρτηση στον ιστότοπο της Deutsche Welle υπό τον τίτλο «η Ελλάδα καταθέτει προϋπολογισμό χωρίς την έγκριση της τρόικας».