Τι προβλέπει για την τριμερή συνεργασία το Κοινό Ανακοινωθέν του Καϊρου
Του Γιώργου Βλαβιανού
Το Κοινό Ανακοινωθέν της Συνάντησης Κορυφής του Καϊρου δίνει έμφαση σε όλα σχεδόν τα ζητήματα που απασχολούν την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Οι τρεις υπογράφοντες, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς, αναγνωρίζουν ότι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για περαιτέρω περιφερειακή συνεργασία.
«Αυτή η συνεργασία θα είναι καλύτερη, αν όλες οι χώρες της περιοχής αποδεχθούν της αρχές του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρεται στο κείμενο.
Αναγνωρίζεται στο κοινό ανακοινωθέν η σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω στην ΑΟΖ και καλείται η Τουρκία να σταματήσει τις σεισμικές έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών, όπως και να μην επαναλάβει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.
Επίσης, οι τρείς ηγέτες καλούν σε μία συμφωνία για λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, με την οποία θα επιτυγχάνεται η επανένωση της νήσου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Αναφέρεται ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη. Στο Κοινό Ανακοινωθέν του Καϊρου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην τρομοκρατία, στις προσπάθειες εναντίον του ISIL στο Ιράκ και την Συρία, ενώ επισημαίνεται και η ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση στη Λιβύη.
Στο Ανακοινωθέν τονίζεται ότι η τριμερής συνεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν «μοντέλο για έναν περισσότερο ανεπτυγμένο περιφερειακό διάλογο», ο οποίος θα προωθήσει και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Αραβικό κόσμο.