Τριμερής Σύνοδος Κορυφής
Δημοσίευση: 08 Νοεμβρίου 2014 14:12Επιτάχυνση της οριοθέτησης των ΑΟΖ περιλαμβάνει η Διακήρυξη του Καϊρου
Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση των «θαλασσίων ζωνών», δηλαδή των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους, όπου δεν έχει γίνει ως τώρα, περιέχει το κείμενο της Διακήρυξης του Καϊρου την οποία συνυπέγραψαν μετά το τέλος της τριμερούς συνόδου Κορυφής οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό και την τουρκική προκλητικότητα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «παίρνει διαστάσεις πολυσήμαντες το θέμα της επανένωσης της Κύπρου κάτω από ένα μόνο κριτήριο, τον σεβασμό στην Δικαιοσύνη και στην Ιστορία, τερματίζοντας επίσης τις απαράδεκτες προκλήσεις που γίνονται τελευταία σε βάρος της Μεγαλονήσου».Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι «στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και της συνεργασίας στα θέματα των υδρογονανθράκων, θα συνεργαστούμε στενά προς όφελος των λαών μας αλλά και προς όφελος του ενεργειακού εφοδιασμού όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι «στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και της συνεργασίας στα θέματα των υδρογονανθράκων, θα συνεργαστούμε στενά προς όφελος των λαών μας αλλά και προς όφελος του ενεργειακού εφοδιασμού όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, αφού επεσήμανε ότι οι τρεις χώρες «καταδικάζουν τις πρόσφατες προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ» τόνισε ότι «ο διάλογος και η συνεργασία αυτή δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας» και υπογράμμισε ότι κοινή πεποίθηση των τριών χωρών είναι ότι «η ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης και κίνητρο για την συνεργασία στην περιοχή».
Κοινό μέτωπο
Ως «θεμέλιο πολυσήμαντης στρατηγικής συνεργασίας και «ενός κοινού μετώπου για γεωπολιτική σταθερότητα, ενεργειακή ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη και καταπολέμησης της τρομοκρατίας» χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς την Διακήρυξη του Καϊρου, που υπεγράφη από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.
Οι ηγέτες τω τριών χωρών αποφάσισαν την ενίσχυση του κοινού μετώπου πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας για την ανάπτυξη, αλλά και για την σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Επί τάπητος στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής τέθηκαν οι εσωτερικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, το Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, το Μεσανατολικό και οι τρομοκρατικές εξελίξεις σε χώρες της περιοχής όπως το Ιράκ, η Συρία και ο Λίβανος.
Πάταξη της τρομοκρατίας
«Δεν υπάρχει χειρότερη παγίδα από το να θεωρεί κανείς ότι δήθεν χωρίζεται το καθεστώς του τρόμου σε τρομοκράτες μετριοπαθείς και τρομοκράτες ακραίους. Η τρομοκρατία είναι ενιαία και θα πρέπει να λάβει την μία μόνο απάντηση που πρέπει, από όλους και δυναμικά», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν Ελλάδα και Κύπρος στην προστασία των χριστιανικών πληθυσμών της Αιγύπτου και της ευρύτερης περιοχής «που τελευταία κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τις πατρογονικές τους εστίες».
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε την σημασία της Διακήρυξης του Καϊρου και της δημιουργίας μετώπου κοινών δράσεων και επιδιώξεων με την Ελλάδα και την Κύπρο, τους ηγέτες των οποίων ευχαρίστησε θερμά.
Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συνέχεια στους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας, έκανε λόγο για «μεγάλη μέρα» για την Ελλάδα.
«Εσείς οι Αιγυπτιώτες, συμβολίζετε, είστε η ζωντανή συνέχεια του Ελληνισμού. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για σας», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, παρουσία των εκπροσώπων των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Ιεράς Μονής Σινά και πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός - μεταξύ άλλων - επέσημανε την ανάγκη να στηριχτεί η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ενώ υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Αλεξάνδρεια. Απευθυνόμενος δε στους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ανοίγουν πλέον οι ορίζοντες για να πετύχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις της Αιγύπτου πολλά περισσότερα, ενώ ανέφερε ότι μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο έχουν τετραπλασιαστεί.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι συζήτησε τα προβλήματα της ελληνικής παροικίας, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, οι οποίοι του παρέδωσαν κοινό υπόμνημα, καθώς και με τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.