Συνεχίζεται το… «σκληρό ροκ» κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ
Πολωμένο παραμένει το πολιτικό σκηνικό, με την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ να διασταυρώνουν σε κάθε ευκαιρία τα ξίφη τους. Από την Κουμουνδούρου στηρίζουν πλήρως τον Πανο Σκουρλέτη, ο οποίος άφησε υπονοούμενα για χρηματισμό βουλευτών, κάτι που προκάλεσε την οργή του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Στην νέα κόντρα, γράφτηκε σήμερα νέο επεισόδιο, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι ήταν «ετεχρονισμένη» η απάντηση του πρωθυπουργού. «Θα έλεγα ότι φέρνει στο νου μια παροιμία: "όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται". Αυτό μπορεί να καταλάβει κανείς από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κύριου Βενιζέλου. Η υπόθεση έχει πάει στη Δικαιοσύνη, θα πάρει τον δρόμο της. Αλλά αυτό που πρέπει κανείς να αναρωτηθεί είναι: στην Ελλάδα υπάρχει διαπλοκή; Το πολιτικό σύστημα στηριζόταν κατά καιρούς σε πρακτικές που είχαν το άρωμα του μαύρου πολιτικού χρήματος. Δεν νομίζω να αμφισβητεί κανείς αυτό. Θα έλεγα ότι ο κ. Σαμαράς είναι εκείνος ο πολιτικός αρχηγός που τουλάχιστον μετά το ΄74 έχει κατηγορηθεί ανοικτά για τέτοιες πρακτικές. Και αναφέρομαι στη διένεξή του, που είχε ως αποτέλεσμα και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993. Άρα, ας μην κάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα όταν ακούν τέτοιες αναφορές ή όταν βγαίνουν τέτοια δημοσιεύματα».
Σφοδρή φραστική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά στον Πάνο Σκουρλέτη, εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, κάνοντας λόγο με δηλώσεις της στον ΣΚΑΙ για «σχέδιο ανωμαλίας» και «ακτιβισμό της λάσπης».
Η Σοφία Βούλτεψη χαρακτήρισε λασπολόγο τον Πάνο Σκουρλέτη και τόνισε ότι «δεν μπορείς να λες ελαφρά τη καρδία σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο, και με βάση μη επιβεβαιωμένα ρεπορτάζ, τέτοια πράγματα για χρηματισμό βουλευτών». «Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται, και οποίος έχει τη λάσπη λασπώνει» απάντησε χαρακτηριστικά στις σημερινές δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη και πρόσθεσε: «Αυτή η συμπεριφορά είναι πρωτοφανής στην Ευρώπη και τον κόσμο, μόνο ο Μπέπε Γκρίλο έχει παρόμοια».
«Δεν είναι συμπεριφορά αυτή, αποτελεί περιφρόνηση προς το δημοκρατικό πολίτευμα και τον κοινοβουλευτισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ακτιβισμό του πεζοδρομίου και τώρα πέρασε στον ακτιβισμό της λάσπης. Προσπαθούν να στοχοποιήσουν ανθρώπους, να τους λασπώσουν ώστε ο λαός να έχει στον νου του ότι ο βουλευτής ψήφισε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι επειδή θέλει τη σταθερότητα της χώρας αλλά επειδή χρηματίστηκε. Είναι σχέδιο ανωμαλίας» ανέφερε η κ. Βούλτεψη.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Ο πανικός και η ανευθυνότητα συνιστούν ένα πολύ κακό μείγμα. Μετά τον κ. Σαμαρά και τον κ. Γεωργιάδη, η κ. Βούλτεψη επιμένει να προσπαθεί να βάλει σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα. Φαίνεται ότι το προηγούμενο κυβερνητικό φιάσκο δεν τους έγινε μάθημα. Δεν τους ενδιαφέρει η χώρα, μόνο η καρέκλα τους τους ενδιαφέρει. Τρέμουν μην τη χάσουν και δεν διστάζουν να καλούν σε αποσταθεροποίηση. Ευτυχώς για την οικονομία, δυστυχώς για αυτούς, δεν τους πιστεύει πια κανείς. Δεν είναι επικίνδυνοι, είναι καταγέλαστοι».
Τη δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη σχολίασε και ο Αδωνις Γεωργιάδης
Θέση στην κόντρα πήρε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, που σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει: «O ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πολώσει το κλίμα επικίνδυνα προκαλώντας πολιτική αναταραχή με ανυπόστατες και αόριστες καταγγελίες. Χωρίς καν να ερευνηθούν τέτοιες καταγγελίες, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να δουν αν έχουν βάση, ή όχι, παίρνουν χωρίς λογική τη λάσπη, τη βάζουν στον ανεμιστήρα και πηγαίνει προς οποιονδήποτε».
Κι ενώ η κόντρα με φόντο τα υπονοούμενα περί χρηματισμού βουλευτών, συνεχίζεται και η αντιπαράθεση σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την ανάγκη «να αφεθούν οι 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου με έναν πραγματικά ώριμο τρόπο, απόλυτα πολιτικό, ελεύθεροι να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας» τόνσιε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ για «αργυρώνητους βουλευτές» έκανε λόγο σήμερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Καλαντζής. Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στο Real Fm: «Όποιοι από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι καταψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά κατέβουν ως υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αργυρώνητοι!».
Λίγο αργότερα ο Νίκος Παππάς, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, έσπευσε να απαντήσει και πάλι μέσω του Real FM: «Σε καμιά περίπτωση τοποθετήσεις όπως αυτή του Καλαντζή δεν πρόκειται να μας πτοήσουν να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο».
Μάλιστα, ο κ. Καλαντζής στην ίδια συνέντευξη κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απομακρύνει τον Παναγιώτη Σκουρλέτη από τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος.
Την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είχε ως αντικείμενο και η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίαζε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση τολμά να βάλει μπροστά αδιανόητα μέχρι σήμερα πράγματα», προσθέτοντας ότι αυτό έγινε εφικτό, «με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες». «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο, ανέφερε στην ομιλία του στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα».
Τα σενάρια εκλογών στην Ελλάδα πέρασαν και τα σύνορα, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να απαντά σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2015, ότι εξ όσων πληροφορείται η επικείμενη Προεδρική εκλογή στη χώρα μπορεί να οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές. Ανέφερε, πάντως χαρακτηριστικά ότι οι πολιτικοί κύκλοι στις χώρες μέλη της ευρωζώνης είναι πάντα στο υπόβαθρο των συζητήσεων, αλλά ποτέ στην επιφάνεια.
Στην Αθήνα «ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης ουδέποτε προέβη σε δηλώσεις σχετικά με πρόωρες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, υπό τις σημερινές συνθήκες θεωρεί τις εκλογές άσκοπες». Αυτό αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσε το πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, με το οποίο ουσιαστικά απαντά σε πληροφορίες δημοσιευμάτων, κατά τις οποίες, ο κ. Σημίτης εφέρετο να εκτιμά, μιλώντας σε συνομιλητές του, ότι οι εκλογές θα ήταν η προτιμότερη λύση για τη χώρα, ώστε να διαπραγματευτεί το χρέος μια κυβέρνηση με πρόσφατη λαϊκή βούληση.