LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2014 12:33

Μετά το Μπακού ετοιμάζεται για Βερολίνο ο πρωθυπουργός

Μετά την επίσκεψη στο Μπακού ο Αντώνης Σαμαράς, ετοιμάζεται να φύγει για Βερολίνο την Τρίτη.

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΛΙΓΙΕΦ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Του Δημήτρη Κοτταρίδη

H Ελλάδα αναβαθμίζει πλέον τη θέση της και ενδυναμώνει το ρόλο της στο παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του κατά την τελετή για τα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση και στο γεγονός ότι προχωρά η διαδικασία για την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων ενώ κατά την παρουσία του εκεί είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και κατ ιδίαν με ισχυρούς παράγοντες του παγκόσμιου ενεργειακού χώρου.

Στο Μαξίμου πάντως προετοιμάζονται πλέον για τη συνάντηση που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με την Άγκελα Μέρκελ την Τρίτη στο Βερολίνο.

O Αντώνης Σαμαράς ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και πλέον ξεκινά και η αντίστροφή μέτρηση για τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ την Τρίτη στο Βερολίνο, μια συνάντηση η οποία μπορεί να κρίνει πολλά και να διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο κλίμα για τη χώρα μας .

Τόσο η Αθήνα όσο και το Βερολίνο κρατούν χαμηλούς τόνους, είναι όμως σαφές πως στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν από τη Γερμανίδα Καγκελάριο ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας αλλά και ένα θετικό νεύμα για δύο κυρίως πράγματα.

Πρώτον για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε φοροελαφρύνσεις και δεύτερον για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί θετικά η συζήτηση για το δημόσιο χρέος. Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγο πριν τη νέα αξιολόγηση της τρόικας και αν και είναι σαφές πως η κα Μέρκελ στις δηλώσεις της δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά της και θα παραπέμψει σε αυτή την αξιολόγηση το γεγονός ότι θα επισημάνει όπως όλα δείχνουν πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση μπορεί να στείλει και το κατάλληλο μήνυμα στην τρόικα. 

Τώρα στο Αζερμπαϊτζάν ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως κλείδωσε μια σημαντική συμφωνία με τον Αλίγιεφ για την παροχή επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, σε περίπτωση που η κρίση στην Ουκρανία και η αντιπαράθεση της ΕΕ με τη Μόσχα δημιουργήσουν το χειμώνα προβλήματα στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς σήμερα σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια των κοιτασμάτων Σαχ Ντενίζ και του Νότιου Διαδρόμου παρουσία ξένων ηγετών και του νέου Πρωθυπουργού Νταβούτογλου επεσήμανε πως η Ελλάδα αναβαθμίζει πλέον τη θέση της και ενδυναμώνει το ρόλο της στο παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό ενώ έμφαση έδωσε και στο γεγονός ότι προχωρά η διαδικασία για την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων. 

«H Ελλάδα γίνεται πρωταγωνιστής στον τομέα της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγο πριν την αναχώρησή του από το Μπακού, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 20 του Σαχ Ντενίζ και συνυπέγραψε μαζί με τους εκπρόσωπους των άλλων χωρών τη συμφωνία για τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Ποια είναι αυτή η συμφωνία; Μιλάμε για 3.500 χιλιόμετρα αγωγού τα οποία θα πηγαίνουν από εκεί που βρεθήκαμε και μάλιστα υπογράψαμε το πρώτο αυτό μικρό κομμάτι μέχρι μέσω Ελλάδας και στην Ιταλία. Ώστε από εκεί να πάει το φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τεράστιο έργο, 46 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Έτσι η Ελλάδα από τη μία γίνεται κεντρικός ενεργειακός κόμβος και από την άλλη μαζί με τα δικά της αποθέματα, τα οποία σιγά- σιγά βγάζουμε στην επιφάνεια, θα γίνει πρωταγωνιστής».

Ο Αντώνης Σαμαράς μαζί με άλλους ηγέτες επισκέφτηκε τον τερματικό σταθμό πετρελαίου και φυσικού αερίου Sangachal, στο Μπακού, έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή νέας γεώτρησης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής οι ηγέτες υπέγραψαν πάνω στο σωλήνα του αγωγού που ξεκινά από το σημείο, ενώ άφησαν και το αποτύπωμα του χεριού τους σε γύψινα πλαίσια που τοποθετήθηκαν σε κτίριο δίπλα από το σημείο.

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΣΑΜΑΡΑΣ -ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΝΕΑΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΣΑΜΑΡΑΣ -ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΝΕΑΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΣΑΜΑΡΑΣ -ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΝΕΑΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΣΑΜΑΡΑΣ -ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΝΕΑΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επίθεση μέσα σε λεωφορείο: Λίγα χιλιοστά από την μηριαία αρτηρία το τραύμα του ανήλικου (βίντεο)09:57Εύβοια: Αυτός είναι ο ήρωας αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη στη θάλασσα - "Χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξα"09:50Μπουκώρος στον ΑΝΤ1: Αν έχεις λίγη ευθιξία τότε είναι αυτονόητος ο δρόμος της παραίτησης (βίντεο)09:33Εύβοια: Ηλικιωμένη πνίγηκε στη θάλασσα09:18Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη άνδρας που οδηγούσε μεθυσμένος09:03Γάζα: Τουλάχιστον 35 νεκροί σε επιχειρήσεις του Ισραήλ τις τελευταίες ώρες08:48Μουντιάλ Συλλόγων: Στα προημιτελικά η Μπάγερν που κέρδισε την Φλαμένγκο (εικόνες)08:34Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδρίαση στη σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ – Θα προηγηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών 08:19Άρση απαγορευτικού απόπλου για λιμάνια της Αττικής08:05ΗΠΑ: Νεκροί πυροσβέστες σε ενέδρα - Είχαν πάει για να σβήσουν φωτιά (βίντεο)07:50Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα07:34Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτη07:20Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές 07:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου 06:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:14Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο