Γερμανία
Δημοσίευση: 10 Σεπτεμβρίου 2014 23:54«Το θέμα των αποζημιώσεων έχει νομικώς οριστικά διευκρινιστεί»
«Ζητήματα αποζημιώσεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν για την Γερμανία νομικώς οριστικά διευκρινιστεί», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ.
«Αυτό δεν απαλλάσσει την Γερμανία από την ιστορική ευθύνη να εξετάσει τις φρικαλεότητες και τις αδικίες», πρόσθεσε ο Ροτ, μιλώντας την Τετάρτη σε συνάντηση με ομάδα δημοσιογράφων από τις «Μαρτυρικές Πόλεις» της Ελλάδας, οι οποίοι επισκέπτονται το Βερολίνο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ελληνογερμανικού «Ταμείου για το Μέλλον».
Ερωτηθείς αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις υπό το φως των ελληνικών διεκδικήσεων για επανορθώσεις και για αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, ο κ. Ροτ ανέφερε ότι επιθυμεί και ο ίδιος να συμβάλει ώστε οι «επιβαρυμένες ελληνογερμανικές σχέσεις (...) να βελτιωθούν» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα βρούμε και πάλι τον δρόμο προς μια στενή και φιλική συνεργασία, η οποία επικράτησε για πολλές δεκαετίες μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επισήμανε δε ότι «για μεγάλο χρονικό διάστημα οι αποζημιώσεις δεν τέθηκαν ως ανοιχτό θέμα στις γερμανοελληνικές σχέσεις» και επανέλαβε την ελπίδα «το ζήτημα των αποζημιώσεων να μην εμποδίσει άλλα ζητήματα της συνεργασίας».
Ο κ. Ροτ αναγνώρισε ότι «δεν υπάρχει προφανώς ενιαία άποψη μεταξύ των ιστορικών σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις κατά την δεκαετία του '50», αλλά υπογράμμισε ότι αυτονόητα η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή, εάν το ζήτημα πρόκειται να τύχει επιστημονικής επεξεργασίας. «Σε αυτό υπάρχουν διάφορες δυνατότητες - τα αρχεία μας είναι διαθέσιμα για αυτόν τον σκοπό», σημείωσε ο ίδιος.
Όσον αφορά στην οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί την Ελλάδα, ο Μίχαελ Ροτ υπογράμμισε ότι η Γερμανία στέκεται σταθερά στο πλευρό της χώρας και παραδέχθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα επαχθείς για τους Έλληνες πολίτες, αγανωρίζοντας τις θυσίες τους. «Οι προσπάθειές τους και το θάρρος τους αξίζουν τον μεγαλύτερο σεβασμό μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών μας δεν είναι κάτι αυτονόητο. Προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη αποτελεί η αμοιβαία κατανόηση. Για να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον, πρέπει να γνωρίζουμε καλύτερα την Ιστορία μας», τόνισε σχετικά. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται άλλωστε και οι πρωτοβουλίες για την ίδρυση του «Ταμείου για το Μέλλον», αλλά και του Ελληνογερμανικού «Ιδρύματος Νεολαίας».
«Εμείς οι Γερμανοί δεν έχουμε ασχοληθεί επαρκώς με αυτήν την Ιστορία», πρόσθεσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, στην Ελλάδα, αναφερόμενος στην «αυθαιρεσία και την φρικαλεότητα της γερμανικής κατοχής». Ακόμη, ο κ. Ροτ δήλωσε χαρούμενος που το «Ταμείο για το Μέλλον» του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκινά την λειτουργία του πριν από την επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, την Παρασκευή στο Βερολίνο.
Στα επόμενα χρόνια θα διατίθενται έως και ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως για να προωθηθούν προγράμματα συμφιλίωσης και ιστορικής εξέτασης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. «Εμείς, οι Γερμανοί και οι Έλληνες, πρέπει να γνωρίζουμε την κοινή μας Ιστορία, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας στην Ευρώπη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη νεολαία μας. Με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας θέλουμε λοιπόν να σηματοδοτήσουμε με ιδιαίτερη έμφαση την συνύπαρξη και την αλληλεγγύη», επισήμανε ο κ. Ροτ.