LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 24 Ιουλίου 2014 11:29

40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 24 Ιουλίου, από την ημέρα που αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση της δικτατορίας.

Κωνσταντίνος Καραμανλής - Υπογραφή Συντάγματος - 1975

Ήταν 24 Ιουλίου 1974 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφθανε στην Αθήνα, μετά της κατάρρευση της επταετούς δικτατορίας και υπό το βάρος του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο Εθνάρχης αναχώρησε με το αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντʼ Εστέν, από το Παρίσι κι έφθασε στην Αθήνα όπου χιλιάδες κόσμου με αναμένες λαμπάδες στα χέρια του επεφύλαξαν θριαμβευτική υποδοχή.

Κωνσταντίνος Καραμανλής - Άφιξη Ελλάδα - Μεταπολίτευση - 1974

Μία μέρα αργότερα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ζητώντας από τους πολίτες να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα τις δύσκολες εκείνες ώρες, ενώ ως επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», κατόρθωσε με αποφασιστικές κινήσεις να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα.

Κωνσταντίνος Καραμανλής - Άφιξη Ελλάδα - Μεταπολίτευση - 1974

Έκθεση στη Βουλή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

«Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης και μεγάλου σεβασμού σε όσους αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν εξορίστηκαν για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Τιμάμε σήμερα όλους αυτούς και είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας, σε περιόδους κρίσης η φλόγα της ελευθερίας και των δημοκρατικών θεσμών πρέπει να κυριαρχεί. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκαν για αυτή την έκθεση. Μια θαυμάσια έκθεση» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, εγκαινιάζοντας στη Βουλή την Έκθεση με τίτλο «Η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη, 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας».

Η έκθεση την οποία προετοίμασαν η Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό την επιστημονική εποπτεία ειδικών επιτροπών, ανοίγει τις πύλες της σήμερα 24 Ιουλίου με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. 

Ανοίγοντας την επετειακή εκδήλωση ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τους αρχηγούς των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και όλους τους προσκεκλημένους, είπε ότι η εκδήλωση αυτή θα πρέπει να γίνεται μέσα στον Ναό της Δημοκρατίας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, βουλευτές κομμάτων και εκπρόσωποι της στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας. 

Έκθεση - Δημοκρατία - Αντώνης Σαμαράς - Κάρολος Παπούλιας - Φώτης Κουβέλης

«Η διοργάνωση αυτής της έκθεσης δεν ήταν μια τυχαία επιλογή για μια επετειακή εκδήλωση, αλλά έχει ως στόχο να τιμήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα στον Ναό της Δημοκρατίας, να τιμήσουμε τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου και κυρίως τον ελληνικό λαό που μετείχε ενεργά στην προσπάθεια ανατροπής του δικτατορικού καθεστώτος και αγκάλιασε την προσπάθεια που ξεκίνησε για την πλήρη αποκατάσταση της Δημοκρατίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Σαν σήμερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επιστρέφοντας από το Παρίσι αναλάμβανε ένα πολύ δύσκολο, ίσως για πολλούς, ένα ακατόρθωτο έργο.

Έκθεση - Δημοκρατία - Αντώνης Σαμαράς - Ευάγγελος Βενιζέλος - Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Αναλάμβανε να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία, να αποκαταστήσει τη λειτουργία των θεσμών σε μια χώρα που είχε περάσει επτά ολόκληρα χρόνια κάτω από ένα επαίσχυντο δικτατορικό καθεστώς το οποίο είχε καταλύσει κάθε έννοια ελευθερίας. Αναλάμβανε έτσι να θέσει τις βάσεις για να επανιδρύσει ένα κράτος που μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσε τον παρία της υπόλοιπης Ευρώπης, έχοντας χάσει κάθε ίχνος εθνικής αξιοπρέπειας. Αναλάμβανε να επαναφέρει τη χώρα αυτή σε μια σταθερή τροχιά και να την οδηγήσει να ανοίξει ένα καινούργιο βιβλίο στην ιστορία της διότι το προηγούμενο έπρεπε να κλείσει οριστικά. Αυτό ήταν η απόφαση όλου του ελληνικού λαού όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στο δύσκολο εγχείρημα της εποχής είπε πως για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας συνέβαλαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και η χώρα βήμα- βήμα επανήλθε στην ομαλότητα. «Οι Έλληνες αποδείξαμε πως ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων, ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι η περίοδος εκείνη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη κρίση, μια κρίση οικονομική που πλήττει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και για την αντιμετώπιση της οποίας αγωνιζόμαστε κάθε μέρα και δεν χωρούν εφησυχασμοί σε αυτό τον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, και δεν χωρούν μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες αλλά πρέπει όλοι ενωμένοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στη δημοκρατία και έχουν αγωνιστεί για τη διατήρησή της να δώσουμε και αυτήν τη δύσκολη μάχη. Δεν χωρούν σκοπιμότητες, λαϊκισμός και ακραίες εκφράσεις, είπε ο πρόεδρος της Βουλής. 

Έκθεση - Δημοκρατία - Αντώνης Σαμαράς - Ευάγγελος Βενιζέλος

Εκ μέρους του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο καθηγητής Παύλος Σούρλας, είπε ότι η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα παρουσιάζει τα γεγονότα εκείνα που σηματοδότησαν την είσοδο της Ελλάδας σε μια περίοδο πρωτόγνωρης ομαλότητας, μακρότερη και πιο αδιατάρακτη από όλες όσες είχαν προηγηθεί έως τότε. Τα βασικότερα από τα γεγονότα αυτά είναι, η αποκατάσταση ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών, η λειτουργία των κομμάτων, οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά από 10 χρόνια, το δημοψήφισμα υπέρ της αβασίλευτης μορφής του πολιτεύματος και η διαμόρφωση και ψήφιση του νέου Συντάγματος. 

Έκθεση - Δημοκρατία - Ευάγγελος Βενιζέλος - Δημήτρης Κουτσούμπας

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ- ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας.

Τα μηνύματα των κομμάτων

Εργαζόμαστε για μια νέα Ελλάδα απαλλαγμένη από τις αδυναμίες του παρελθόντος, που δίνει προοπτική σε όλους τους Έλληνες» τονίζει η ΝΔ στο μήνυμά της για την 40ή επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα. Σημειώνει ότι «μετά από πέντε χρόνια βαρύτατων θυσιών φτάνουμε τώρα στην έξοδο από την κρίση και μπαίνουμε στο δρόμο της ανάταξης, της ανάπτυξης και της ελπίδας».


«Συστράτευση, ενότητα και εθνική στρατηγική, μακριά από δημαγωγίες, συνωμοσιολογία και λαϊκισμούς είναι τα υλικά με τα οποία  καλούμαστε να οικοδομήσουμε την εθνική μας προοπτική» επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ στο μήνυμά του για την επέτειο της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η περίοδος της Μεταπολίτευσης, υποστηρίζει, παρά τα προβλήματα και τις αντιφάσεις της, υπήρξε η καλύτερη περίοδος του τόπου.


Καθήκον όλων, πολιτικών δυνάμεων και πολιτών, είναι να περιφρουρήσουν το δημοκρατικό κεκτημένο και να αγωνισθούν για ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη αναφέρει η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της για την 40η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

«Σαράντα χρόνια από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οφείλουν να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες των αγώνων και των θυσιών. Για τη νέα γενιά που αντιμετωπίζει σήμερα το φάσμα της ανεργίας και της περιθωριοποίησης, η μόνη εγγύηση για ένα καλύτερο αύριο είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας και οι παρακαταθήκες της κοινωνικής αλληλεγγύης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ . 

«Συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας και την αρχή της Μεταπολίτευσης με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, που οραματίσθηκε μία εθνικά κυρίαρχη Ελλάδα στην Ευρώπη των λαών, εθνών και της αλληλεγγύης. Σήμερα 40 χρόνια μετά, όλες αυτές οι αξίες αλλοτριώνονται από μία αλληλοσπαρασώμενη συγκυβέρνηση, που έχει παραδώσει εθνική κυριαρχία, εκτελεί εντολές της τρόικας, απαξιώνει την Δικαιοσύνη και ξεχνά τη σημασία της διαχείρισης των δημοκρατικών διαδικασιών, μέσα στην ίδια τη Βουλή» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Τι περιλαμβάνει η έκθεση

40 χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Ελλάδα επέστρεψε στον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία και το Μέγαρο της Βουλής φιλοξενεί έκθεση με τίτλο «Η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη, 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας». 

Η έκθεση , που προετοίμασαν η Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό την επιστημονική εποπτεία επιτροπής ειδικών και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, στην αίθουσα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» του Μεγάρου της Βουλής, θα λειτουργήσει για το κοινό με οργανωμένες ξεναγήσεις από τον Σεπτέμβριο.

Μέσα από τα επίσημα συνταγματικά και νομοθετικά κείμενα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τις σελίδες των περιοδικών, τα φωτογραφικά και κινηματογραφικά τεκμήρια της εποχής, τα πρωτότυπα έγγραφα και τα άλλου είδους πολιτικά τεκμήρια, όπως αφίσες, κομματικές προκηρύξεις, ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου 1974 και του δημοψηφίσματος για το πολιτειακό, επιχειρείται η παρουσίαση του πρώτου έτους, που ακολούθησε την τραγωδία της Κύπρου και την κατάρρευση της δικτατορίας, στις 24 Ιουλίου 1974.

Η περίοδος αυτή, γεμάτη αβεβαιότητα και κινδύνους, αλλά και μεγάλες εθνικές και πολιτικές προκλήσεις, αντιμετωπίστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να εγκαθιδρυθεί, με το Σύνταγμα του 1975, η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία, η μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδος αδιατάρακτης σταθερότητας και ειρήνης στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους

Στο Περιστύλιο της Βουλής, παρουσιάζεται και η πνευματική και πολιτιστική δημιουργία της εποχής, στην οποία σημαντική θέση κατέχουν οι μαζικές μουσικές συναυλίες, οι πρωτοποριακές παραστάσεις και εικαστικές εκθέσεις, η πλούσια κινηματογραφική παραγωγή και η εκδοτική έκρηξη, που όλα μαζί συνθέτουν το κλίμα ελευθερίας και ενθουσιασμού, που κυριάρχησε στον τομέα της πνευματικής δημιουργίας.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης - Ιερώνυμος: Συζήτηση για τη λειτουργία των Εκκλησιών το ΠάσχαΣήμερα 18:45 | Ειδήσεις

Τι ζητούν οι ιεράρχες και ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Πάσχα και τις λειτουργίες.

Τσελίκ για Δένδια: έκανε σαμποτάζ στις διαπραγματεύσειςΣήμερα 20:30 | Ειδήσεις

Εμπρηστικές δηλώσεις Τσελίκ, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και την κόντρα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πελώνη: η Κυβέρνηση ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτικήΣήμερα 13:07 | Ειδήσεις

Τι είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για την πορεία της πανδημίας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Σημαντική ζημιά στην ΕΡΤ από το Μουντιάλ 2018Σήμερα 17:27 | Ειδήσεις

Νέα υπόθεση με “βαρύ” οικονομικό αντίκτυπο βρίσκεται στον… προθάλαμο του ελέγχου από την Δικαιοσύνη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο στο Μπαλί: Αποκαλυπτικό το πόρισμα του ιατροδικαστή21:29Βιασμός στη Νέα Σμύρνη: ποινική δίωξη σε τρεις άνδρες21:17Πόσο επικίνδυνες είναι οι μεταλλάξεις; Πόσο επικίνδυνοι είμαστε εμείς;21:06“Ηνίοχος”: εντυπωσιακή άσκηση με τη συμμετοχή ξένων μαχητικών (εικόνες)20:54Ενόργανη γυμναστική: Στη Δικαιοσύνη οι καταγγελίες για βία και εκφοβισμό20:42Τσελίκ για Δένδια: έκανε σαμποτάζ στις διαπραγματεύσεις20:30Έγκλημα στο Κορωπί: “Σκότωσα τον γιo μου ελάτε να με συλλάβετε”20:18“Ανοίγουν στόματα” στην υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη20:06Κορονοϊός – Εξαδάκτυλος στον ΑΝΤ1: Το Πάσχα στο εξοχικό θέλει οργάνωση 19:54Βεβαιωμένες οφειλές: Παράταση για την πληρωμή τους19:43Νεαρός έκλεβε καλώδια από μετασχηματιστές (εικόνες)19:32“Η φωτογραφία της ζωής μου” με τρεις ξεχωριστές ιστορίες τη Δευτέρα (εικόνες)19:20Ρωσία εναντίον Αγγλίας στη “μάχη του Δουβλίνου” ενόψει Euro19:08Μητσοτάκης - Ιερώνυμος: Συζήτηση για τη λειτουργία των Εκκλησιών το Πάσχα 18:57“Ήλιος” - Νέα επεισόδια: παράτολμα σχέδια, έρωτες και απειλές (εικόνες)18:46Κορονοϊός - εμβόλιο: τι ισχύει για τις έγκυες και τον θηλασμό18:35Εμβολιασμός - Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 50 - 5918:27Κορονοϊός - Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο Johnson & Johnson είναι 85% αποτελεσματικό18:20Τροχαίο με εγκατάλειψη στην Πειραιώς: Η Aστυνομία ζητά πληροφορίες18:13Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού18:02
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο