Στρασβούργο
Δημοσίευση: 02 Ιουλίου 2014 14:21Σαμαράς: Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ζωντανό
«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ζωντανό. Προχωράει άνισα, αλλά προχωράει» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.
Εκτίμησε ότι στην Ευρώπη υπάρχει μία αλματώδης πρόοδος, από τη μια γενιά στην άλλη, και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ επιταχύνεται.
Απαριθμώντας εν συντομία τα όσα επέτυχε η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, στο εξάμηνο που πέρασε, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έγιναν προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές ανεπάρκειες του ευρώ και προετοιμάσθηκε καλύτερα η νομισματική ένωση.
Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε συγχαρητήρια στον Μάρτιν Σούλτς για την επανεκλογή του στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να πάρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη θέση του προέδρου της νέας Κομισιόν.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια που κατέβαλε η Ελλάδα για να εξέλθει από την κρίση, ο κ. Σαμαράς στην δευτερολογία του για τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι το 2010 δεν υπήρχαν εργαλεία στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε: «Τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μία νέα κρίση, όποτε και όπως αυτή εκδηλωθεί».
«Το πρόβλημά μου πριν από δύο χρόνια ήταν να διασώσω τη χώρα. Αλλάξαμε ό,τι μπορούσαμε να αλλάξουμε, καταφέραμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στο μικρότερο χρονικό διάστημα, βγήκαμε πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμεναν άλλοι στις διεθνείς αγορές και βάλαμε τέλος σε μία περίοδο εξαετούς ύφεσης» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Και κατέληξε: «Ναι, τα καταφέραμε χάρη στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».
Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε και στις επικρίσεις ακροδεξιών ευρωβουλευτών για τις διώξεις μελών της Χρυσής Αυγής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι χωρίς νόμο και τάξη δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία.
Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν έχει την υποχρέωση να απαντήσει σε ακραίους και δημαγωγούς και δεν θα ζητήσει συγνώμη από εκείνους που αρνούνται τα πάντα, ενώ σημείωσε ότι οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής διώκονται, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τη δικαιοσύνη, για εγκλήματα τα οποία διέπραξαν και όχι για τα «πιστεύω» τους.
Σε παρέμβασή του για το θέμα της ΔΕΗ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κακόγουστο αστείο» την κριτική της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών, ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα.
«Στην Ελλάδα προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει παντού αλλού στον κόσμο και παντού αλλού απέδωσαν» τόνισε, ενώ έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του ΟΤΕ, λέγοντας πως, από τον καιρό που αποκρατικοποιήθηκε, οι Έλληνες απέκτησαν εύκολη πρόσβαση στο τηλέφωνο σε χαμηλότερες τιμές. Ειδικά για το θέμα της "μικρής ΔΕΗ" διαβεβαίωσε ότι θα έρθει στη Βουλή και θα συζητηθεί εκτενώς.
«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό, να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο. Το δικαίωμα της προοδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποίησεις» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το κράτος που έπαιζε τον επενδυτή και κατέστρεφε την οικονομία έχει πια πεθάνει και δεν πρόκειται αυτού του είδους τη ζωή που είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, τη ζωή δηλαδή των συνδικαλιστών που διοικούσαν κρατικές αποτυχημένες επιχειρήσεις, να το αφήσουμε να συνεχιστεί».
Εν τω μεταξύ, ο γνωστός ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Ανεξάρτητου Κόμματος της Βρετανίας, έδειξε την ασέβειά του προς το Ευρωκοινοβούλιο, γυρίζοντας επιδεικτικά την πλάτη του την ώρα που παιάνιζε ο επίσημος ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Στρασβούργου. Ο Φάρατζ με αυτό τον τρόπο ήθελε να εκφράσει την αντίθεσή του και προς το πρόσωπο του Μάρτιν Σουλτς.
Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, εξελέγη 13ος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον τρίτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, ενώ το "παρών" στην πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλιου έδωσε ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος έφτασε στο Στρασβούργο μετά από ταξίδι πέντε ημερών με αυτοκίνητο.