Νομοσχέδιο υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Δημοσίευση: 26 Ιουνίου 2014 08:59Άγριος καυγάς με πρωταγωνιστές Ρήγα και Κωνσταντοπούλου
Στα άκρα οδηγείται η κόντρα του Παναγιώτη Ρήγα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία αποκάλεσε και πάλι «ανήλικη επιδοματούχο», ενώ στο στόχαστρο το γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μπήκε και η Θεοδώρα Τζάκρη για την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση.
Η φράση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση των προϊσταμένων στο δημόσιο, ότι η κυβέρνηση έκλεισε τη Βουλή για να «καθαρίσει» ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την υπόθεση των υποβρυχίων, άναψε κόκκινο λαμπάκι στον Παναγιώτη Ρήγα, θυμίζοντας της ότι ο πατέρας της, Νίκος Κωνσταντόπουλος ήταν εκείνος που παρουσίασε το βιβλίο του Αντώνη Κάντα, ενός κεντρικού προσώπου στο σκάνδαλο.
Ο καυγάς φούντωσε με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να τον διακόπτει συνεχώς και τον Παναγιώτη Ρήγα να απαντά ότι δεν δέχεται διακοπές από την «ανήλικη επιδοματούχο» του ΣΥΡΙΖΑ. «Ακόμα περιμένω την αγωγούλα που μου είχες τάξει», της είπε.
Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τα ´βαλε όμως και την Θεοδώρα Τζάκρη για το όψιμο ενδιαφέρον της απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους. Στον καυγά παρενέβη και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, που μίλησε για οβιδιακές μεταμορφώσεις της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ που έχει γύρει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αποσπάματα των διαλόγων:
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: «Η Κυβέρνηση “βαπτίζει το κρέας ψάρι”… Και ο υπουργός βαπτίζει το πελατειακό κράτος που πάει να ξαναστήσει… αξιοκρατία, μήπως και το κόμμα του, η Ν.Δ., διασωθεί στις προσεχείς εκλογές». «Θα έχουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς και μια δημόσια διοίκηση της Δεξιάς».
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ: «Γιατί ανησυχείτε; Αφού θα γίνετε κυβέρνηση θα το αλλάξετε το σύστημα».
Θ. ΤΖΑΚΡΗ: «Γιατί το κάνετε τώρα; Είναι ακριβώς ο ίδιος τρόπος και η ίδια η μέθοδος που ακολουθήθηκε και στην επιλογή του Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος. Η Κυβέρνηση του κ. Σαμαρά γνωρίζει ότι θα τη διώξει ο ελληνικός λαός σε λίγο, αλλά θέλει να συνεχίσει να κυβερνά. Πώς θα το επιτύχει αυτό; «Καβατζώνοντας» τις θέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις θέσεις των διευθυντών στα Υπουργεία».
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Γιατί το φέρνουμε τότε το νομοσχέδιο;».
Θ. ΤΖΑΚΡΗ: «Κύριε Υπουργέ, μην χαίρεστε γιατί ακόμα και εάν ξηλώσετε όλους τους διευθυντές και φέρεται τα δικά σας παιδιά, αμέσως σε αυτές τις εκλογές θα υπάρξει και η ανάλογη διόρθωση… Ενώ κόπτεστε για την αξιοκρατία, απολύετε σωρηδόν και χωρίς κανένα κριτήριο χιλιάδες υπαλλήλους και το μόνο σας κριτήριο είναι η λέξη "προαπαιτούμενο"»…..
«Σας το ξαναλέω ότι όλα αυτά τα ψέματα και οι δήθεν μεταρρυθμίσεις έχουν κοντά ποδάρια, γιατί τον Οκτώβριο που η συγκυβέρνηση θα πάει στην ευχή της Παναγιάς, θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη με προτεραιότητα στην αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία».
«Εμείς θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε μια δημόσια διοίκηση που θα επιβραβεύει τους άξιους…, εμείς θα προσπαθούμε πάντα για κάτι καλύτερο, για κάτι περισσότερο, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν έχει την ευκαιρία στη ζωή του να προσληφθεί αξιοκρατικά κύριε Υπουργέ, πάντα, σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, όπως εσείς, και γι' αυτό δεν έχει ως πρότυπό του την αθλιότητα».
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Πράγματι, δυσκολεύομαι να καταλάβω αυτού του είδους τις οβιδιακές μεταμορφώσεις… ‘Εχω μια απορία κυρία συνάδελφε. Το νόμο 3839 τον ψηφίσατε έτσι δεν είναι; Ήσασταν και υφυπουργός (Εσωτερικών) θυμάμαι καλά εκείνη την εποχή. Αυτός ο νόμος, προέβλεπε και εξετάσεις και συνέντευξη. Τέτοιες ουσιαστικές ενστάσεις, θα περίμενα με κάποιο τρόπο να τις είχατε διατυπώσει όταν στηρίζατε τα μνημόνια, τα οποία σήμερα, με τόσο μεγάλη ευκολία τα καταγγέλλετε».
«Επειδή όλοι σε αυτή τη ζωή, έχουμε και βιογραφικό και πολιτική διαδρομή υπενθυμίζω απλά, ότι ψηφίσατε τα μνημόνια. Δεν είναι κακό, να υπενθυμίζουμε ότι ήσασταν υφυπουργός σε μια κυβέρνηση, στην οποία σπεύσατε να εγκαταλείψετε και να αναζητήσετε άλλη πολιτική στέγη. Δεν είναι κακό να το λέτε αυτό».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ: «Για τις 15.000 απολύσεις, είχαν ψηφίσει κάποιοι, μην τα ξεχνάμε».
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Μιας και το ανέφερε ο κ. Ρήγας, ότι η πρώτη μνεία για τις 15.000 απολύσεις, έγινε στο δεύτερο μνημόνιο κυρία Τζάκρη. Δεν σας άκουσα τότε να σηκώνεστε και να το καταψηφίζετε και να λέτε, ότι είναι ντροπή και αίσχος αυτά τα πράγματα… Είναι εποχή μεταγραφών. Δεν ξέρω όμως, εάν οι υπηρεσίες οι οποίες προσφέρετε, είναι τόσο περιζήτητες στους πολιτικούς χώρους στους οποίους φιλοδοξείτε ενδεχομένως, να φιλοξενηθείτε».
«Τα λέω αυτά μόνο κυρία Τζάκρη, επειδή κάνατε προσωπικές αναφορές σε εμένα και στο βιογραφικό μου. Είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε. Με μεγάλη χαρά να συγκρίνουμε τα βιογραφικά μας και να δούμε τι έχουμε κάνει και στην πολιτική μας διαδρομή και πριν, από την πολιτική μας διαδρομή».
Π. ΡΗΓΑΣ: «Τελικά μάλλον θλίψη προκαλεί, για το πώς κάποιοι απαντούν με πολύ μεγάλη προθυμία σε αυτήν τη στρατολόγηση πολιτικών γενιτσάρων που έχει αρχίσει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, πράγματι, αναξιοπρεπές να βλέπεις ανθρώπους να δίνουν καθημερινά εξετάσεις σε ένα κόμμα που τους λέει «σκύψτε, δηλώσετε μετάνοια και θα σας πάρω». Είναι θλιβερό το φαινόμενο και, όταν μιλάνε κάποιοι άλλοι ανιστόρητοι για Τσιριμώκους, πρέπει να ξέρουν πραγματικά την ιστορία. Τι πιο θλιβερό και αναξιοπρεπές από το να υποχρεώνονται κάποιοι, οι οποίοι έχουν ψηφίσει μνημόνια, έχουν ψηφίσει τα πάντα, ήταν υπερασπιστές αυτής της πολιτικής μέχρι μυελού των οστών, σήμερα και για να εξασφαλίσουν μια θεσούλα στα ψηφοδέλτια, να κάνουν κωλοτούμπες και να δίνουν εξετάσεις. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αναξιοπρέπεια και αναξιοκρατία και πολιτική κατρακύλα».