Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Δημοσίευση: 24 Ιουνίου 2014 15:32Το σχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στο Δημόσιο
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στο Δημόσιο, προβλέπει την συγκρότηση μίας πενταμελούς επιτροπής, η πλειοψηφία της οποίας θα αποτελείται από στελέχη του ΑΣΕΠ.
Ειδικότερα, θα συγκροτείται από 3 μέλη που θα είναι πιστοποιημένα από το μητρώο του ΑΣΕΠ, εκ των οποίων ο ένας θα προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και θα πρέπει να έχει μεγάλη εργασιακή εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ μετά την επιμόρφωσή του στο ΕΚΔΔΑ, θα πιστοποιηθεί. Την επιτροπή θα συμπηρώνουν ένας γενικός διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου, για το οποίο θα προκηρυχθούν οι θέσεις, και ένας γενικός διευθυντής άλλου κλάδου.
Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: Μέχρι το τέλος 2014 θα έχουν επιλέγει όλοι οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων. Πρώτοι θα επιλεγούν οι 21 γενικοί διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού που θα συμμετέχουν στις επιτροπές αξιολόγησης, ενώ ακολουθούν 62 γενικοί διευθυντές άλλων κλάδων υπουργείων. Ακολούθως, μέσα στο 2015 θα επιλέγουν οι 383 διευθυντές και οι 1384 προϊστάμενοι.
Τα νέο σύστημα περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:
- Προκήρυξη των θέσεων που θα είναι ανοιχτή για όλο το δημόσιο και ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων,
- Μοριοδότηση για πιστοποίηση ότι «κουμπώνουν» τα προσόντα με αυτά που προβλέπει η περιγραφή της θέσης προσόντων, και για να περάσει ο υποψήφιος στην επόμενη φάση της γραπτής εξέτασης.
- Γραπτή εξέταση με πολλαπλές επιλογές ή ανάπτυξη ελεύθερου κειμένου ή και τα δύο, ανάλογα με τη θέση.
- Δομημένη συνέντευξη με συγκεκριμένη προσχεδιασμένη μεθοδολογία. Τα κριτήρια προκύπτουν από την περιγραφή της θέσης και είναι κοινά για όλους τους υποψήφιους. Η συνέντευξη θα διενεργείται από πάνελ αξιολογητών που θα έχουν συγκεκριμένους ρόλους. Υπάρχει πρόβλεψη εάν οι βαθμολογίες των αξιολογητών έχουν εξόφθαλμες αποκλίσεις θα παρεμβαίνει ο πρόεδρος και θα ζητάει από τα μέλη να ξαναδούν τις βαθμολογίες.
«Καχυποψία πάντα θα υπάρχει. Πίσω από αυτήν όμως κρύβεται η άποψη να μην αλλάξει τίποτα στη δημόσια διοίκηση. Παγκοσμίως δεν υπάρχει κανένα σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού χωρίς δομημένη συνέντευξη», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχετικά με το νέο σύστημα.
«Ακριβώς επειδή έχουμε ένα νέο δημόσιο το οποίο αυτή τη στιγμή χτίζεται και η αφετηρία του είναι πολύ δύσκολη πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα χτυπήσουμε την πηγή του προβλήματος», επισήμανε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου, τονίζοντας εμφαντικά ότι «δεν γίνεται να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στην επιφάνεια».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν αρκεί πια η αντικειμενικότητα που εξυπηρετήθηκε προ δεκαετίας από την αμιγή μοριοδότηση», υπογραμμίζοντας πως «το βήμα από την αντικειμενικότητα στην αξιοκρατία είναι επίπονο, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος».