Κινέζος πρωθυπουργός
Δημοσίευση: 21 Ιουνίου 2014 09:47Στην Κρήτη για επενδύσεις, αλλά και για τα αξιοθέατα ο Λι Κετσιάνγκ
Την επιθυμία να επισκεφθεί και να θαυμάσει από κοντά τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού εκδήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος επισκέπτεται την Κρήτη.
Λι Κετσιάνγκ και Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, με τον έλληνα πρωθυπουργό να εκτιμά πως η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού σηματοδοτεί «ανάσα» για τον τουρισμό.
«Το τί σηματοδοτεί η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Κρήτη θα το δείτε σε λίγα χρόνια, όταν θα δείτε χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Όταν ο πρωθυπουργός της Κίνας πάει κάπου, αυτό αποτελεί τεράστια είδηση και τυγχάνει μεγάλης προβολής το σημείο οπου πάει. Χιλιάδες Κινέζοι θέλουν να επισκεφθούν τον τόπο που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός τους. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είαι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον" - είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στη μεγάλη επένδυση του αεροδρομίου στο Καστέλλι, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο θα προχωρήσει. "Το επενδυτικό ενδιοαφέρον είναι τεράστιο και φυσικά ενδιαφέρονται και οι εταιρείες από την Κίνα, οι μεγαλύτερες του είδους τους" - πρόσθεσε.
Το ενδιαφέρον των Κινέζων για το αεροδρόμιο Καστελίου, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, μετά την κοινή τους επίσκεψη με τον Κινέζο πρωθυπουργό, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως το ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου είναι τεράστιο και πως ενδιαφέρονται γι αυτό μεγάλες εταιρείες από την Κίνα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του κ. Κετσιάνγκ στην Κρήτη, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «θα το δούμε το επόμενο διάστημα. θα το διαπιστώσουμε, όταν θα δούμε χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είναι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον».
Στην Κνωσό βρίσκονταν και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Υπ.Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας και η γ.γ. του Υπ.Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Παρόντες και οι βουλευτές Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης και Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο τελευταίος νωρίτερα υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο τον Αντώνη Σαμαρά. Ακολούθησε σύντομη συνομιλία του πρωθυπουργού με τον περιφερειάρχη Κρήτης, ενώ στην Κνωσό έφθασε λίγο πριν τις 10.30 ο Κινέζος πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και πολυμελή αντιπροσωπεία από την Κίνα.
Την ξενάγηση, προγραμματισμένης διάρκειας περίπου μίας ώρα, πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος κ.Σταμπουλίδης.
Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Ο Αντώνης Σαμαράς, που πραγματοποίησε τα επίσημα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων τουΑρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, που παραδόθηκαν πρόσφατα σε χρήση, καλωσόρισε τον Κινέζο ομόλογό του "ως έναν αληθινό φίλο που έρχεται από πολύ μακριά".
Παρά τη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει τις δυο χώρες μας, συνέχισε ο έλληνας πρωθυπουργός, η φιλοσοφική γνώση που μοιραζόμαστε, χάρη στους δυο αρχαίους πολιτισμούς μας- τον κινεζικό, τον αρχαιότερο της Ανατολής, και τον ελληνικό, τον αρχαιότερο της Δύσης- αυτή η κοινή γνώση μας φέρνει πράγματι πολύ κοντά.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε εκτενώς στον Μινωικό Πολιτισμό, "ενημερώνοντας" τον ομόλογό του για τα επιτεύγματα της εποχής εκείνης και συνέχισε λέγοντας πως "στην αίθουσα που βρισκόμαστε, βλέπουμε γύρω μας τοιχογραφίες, που είναι αψευδείς μάρτυρες της μαγικής γοητείας που ασκούσε ο θαλάσσιος και ο φυτικός κόσμος στους Μινωίτες ζωγράφους. Είναι ο τρόπος ζωής που τους δίδασκε όχι μόνον την αρμονική συμβίωση με το σύνολο των έμβιων όντων, αλλά είναι κι ένας τρόπος ζωής που τους δίδασκε το μέτρο και την κλίμακα. Που είναι η φιλοσοφική και αισθητική διάσταση, αυτό που κι εσείς κι εμείς θεωρούμε μεγάλη αρετή και ονομάζουμε Αρμονία…
Σήμερα, κ. Πρωθυπουργέ, στο νησί εκτελούνται 61 μεγάλα πολιτιστικά έργα. Ως το τέλος του 2015 θα έχουν αλλάξει τον πολιτιστικό χάρτη της πανέμορφης Κρήτης. Δαπανώνται περισσότερα από εκατό εκατομμύρια ευρώ, από κρατικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, που δίνουν θέσεις εργασίας και αποτελούν πεδίο τεχνογνωσίας για το ανθρώπινο δυναμικό του νησιού μας.
Από αυτήν την επένδυση και σε συνδυασμό με την εξαιρετική ξενοδοχειακή υποδομή της Κρήτης, προσδοκούμε πολλαπλά οφέλη. Γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον και η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στον επισκέπτη, είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει στην Ελλάδα το οικονομικό θαύμα που όλοι οι Έλληνες θέλουμε.
"Σας το είπα και χθες μπροστά στο βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών: οι φίλοι γκρεμίζουν εμπόδια και χτίζουν γέφυρες!
Το ίδιο επαναλαμβάνω και τώρα από την πανέμορφη Κρήτη, που υπήρξε πάντα και παραμένει στους αιώνες, στρατηγικό σημείο συνάντησης ηπείρων, εμπορικών δρόμων, λαών και πολιτισμών", είπε ο κ. Σαμαράς.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας
Ο Λι Κετσιάνγκ συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου με τον περιφερειάρχη Κρήτης. Η συνάντηση έγινε μεταξύ του Κινέζου πρωθυπουργού, του Σταύρου Αρναουτάκη και στελεχών, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει ο Λι Κετσιάνγκ, ενώ τα θέματα συζήτησης αφορούσαν την Κρήτη και τα πεδία ενδεχόμενης συνεργασίας με την Κίνα.
Τα κρητικά προϊόντα "προώθησε" στον κινέζο πρωθυπουργό ο Σταύρος Αρναουτάκης
Στη συνέχεια ο κινέζος πρωθυπουργός αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπου τον αποχαιρέτησαν ο Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του Γεωργία.