Κυπριακό
Δημοσίευση: 22 Μαΐου 2014 18:35Μπάιντεν: Η Κύπρος θα καταστεί «παίκτης-κλειδί» στην ανατολική Μεσόγειο
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η Κύπρος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή και θα καταστεί παίκτης- κλειδί στην ανατολική Μεσόγειο, μεταμορφώνοντας την περιοχή σε πηγή ενέργειας.
Σε αντιφώνησή του στο τέλος του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Κύπρος «έχει ιδανική θέση σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και γι' αυτό δεν είναι έκπληξη ότι έρχονται καλύτερες μέρες για το νησί».
«Εργαζόμαστε μαζί για πολύ καιρό και τώρα περισσότερο από πριν για τις επενδύσεις, για το θέμα της τρομοκρατίας και τον περιορισμό της εξάπλωσης Όπλων Μαζικής Καταστροφής. Είμαστε εταίροι και στα μεγαλύτερα θέματα της επικαιρότητας, όπως η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά και της ρωσική επέμβασης στην Ουκρανία» ανέφερε ο κ. Μπάιντεν.
Κατέληξε δε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δυο πλευρές είναι δυνατόν να φθάσουν σε λύση για την επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Προσφωνώντας τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε τη δέσμευσή του να εργαστεί ακούραστα για μία λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Τόνισε ότι ο δρόμος προς τη λύση δεν είναι εύκολος. «Θα χρειασθεί όραμα, πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα» ανέφερε.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι περισσότερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να έχουν καταλυτική επίδραση στις διαπραγματεύσεις, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.
Νωρίτερα το πρωί ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πήγε στην Αρχιεπισκοπή στη Λευκωσία, όπου είχε συνάντηση με τους ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Κύπρο, περιλαμβανομένου και του μουφτή των Τουρκοκυπρίων. Σε τετ-α-τετ με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα προσπαθήσει να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
«Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, αλλά όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε, ώστε στον τόπο μας επιτέλους να βασιλεύσει η ειρήνη και η αγάπη» είπε ο από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Επικρίσεις για την επίσκεψη Μπάιντεν στα κατεχόμενα
Κανονικά έγινε στα κατεχόμενα η συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο λεγόμενο Προεδρικό Μέγαρο, κτίριο στο οποίο δεν υπάρχουν σημαίες ή άλλα σύμβολα του ψευδοκράτους.
Η αυτοκινητοπομπή δεν μπήκε στον χώρο από είσοδο στην οποία υπάρχουν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, αλλά από άλλη είσοδο, χωρίς κανένα σύμβολο ή διακριτικό. Κατά την άφιξή του στον χώρο της συνάντησης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απέφυγε να κάνει χειραψία με τον κατοχικό ηγέτη, κάτι που υπογραμμίζει πόσο σχολαστικά χειρίζονται οι Αμερικανοί το όλο θέμα, προκειμένου να μη θίξουν τις ευαισθησίες της κυπριακής κυβέρνησης και των Ελληνοκυπρίων.
Νωρίτερα, μέλη της συνοδείας του κ. Μπάιντεν επιθεώρησαν τον χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπήρχε οτιδήποτε θα μπορούσε δημιουργήσει διπλωματικό και πολιτικό ζήτημα.
Η κυπριακή κυβέρνηση είχε ζητήσει να μην υπάρχουν στον χώρο της συνάντησης σύμβολα του ψευδοκράτους ή οτιδήποτε άλλο που θα παρέπεμπε στο παράνομο πολιτικό μόρφωμα στα κατεχόμενα.
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, που είχε διατυπώσει τις πιο σφοδρές επικρίσεις για τη μετάβαση του κ. Μπάιντεν στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι «ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις καλές προθέσεις του αμερικανού αντιπροέδρου» και σημείωσε ότι είναι γνώστης του Κυπριακού και φίλος της Κύπρου. Πάντως, είπε ότι η επίσκεψη Μπάιντεν στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επικρίσεις για την επίσκεψη Μπάιντεν στα κατεχόμενα μετρίασε σημαντικά η δήλωση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ κατά την άφιξή του το απόγευμα της Τετάρτης στην Κύπρο πως «δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης ή αναβάθμισης του ψευδοκράτους».