LATEST NEWS
 
Πολιτική /Διπλωματία /

Γιοάχιμ Γκάουκ

Δημοσίευση: 24 Μαρτίου 2014 19:00

Ο Γκάουκ εξηγεί γιατί ζήτησε «συγγνώμη» από την Ελλάδα

Σε συνέντευξή του μίλησε με ιδιαίτερο σεβασμό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ζήτησε συγγνώμη για τις θηριωδίες των προγόνων του.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΓΙΟΑΚΙΜ ΓΚΑΟΥΚ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ως εκπρόσωπος «μιας νέας, αλληλέγγυας Γερμανίας» επισκέφθηκε την Ελλάδα και ζήτησε συγγνώμη για τις θηριωδίες των προγόνων του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και μίλησε με ιδιαίτερο σεβασμό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Τώρα κάποιοι Έλληνες φαντάζονται την αλληλεγγύη διαφορετικά από ό,τι άλλοι ή από ό,τι εμείς. Πρώτα από όλα, όμως, το θέμα αφορά την αδικία που τους έχει γίνει. Το να αναγνωριστεί από κεντρικό γερμανικό αξίωμα και να ειπωθεί: "αυτό ήταν μια αθλιότατη αδικία. Και σας ζητώ συγγνώμη, στο όνομα του έθνους μου".

Αυτός δεν είναι εύκολος δρόμος, αλλά εάν δεν τον διανύσουμε, θα ήταν το ίδιο σαν να ήμασταν ένας λαός που δεν μιλάει για την ίδια τη δική του ενοχή. Και μάθαμε ότι κάπως μπορούμε και να απελευθερωθούμε, ότι είναι μια διαφορετική αντίληψη για τον εαυτό σου, όταν δεν αποφεύγεις την ευθύνη σου, αλλά τη συζητάς και προσπαθείς να επανορθώσεις αυτό το οποίο πρέπει να επανορθωθεί» δήλωσε ο κ. Γκάουκ και αναφέρθηκε εκτενώς στην εμπειρία του στους Λιγκιάδες και στη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

«Το πιο συγκινητικό δεν βγήκε στα ΜΜΕ. Στεκόμουν δίπλα σε έναν άνδρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παπούλια και τη σύζυγό του κι εκείνος ήταν, ως νεαρός, αντάρτης. Ήταν αντιστασιακός. Και εκείνος στεκόταν δίπλα μου γεμάτος εμπιστοσύνη, διότι αισθανόταν ότι μου ήταν ειλικρινά σοβαρό, ότι δεν έκανα σόου» ανέφερε και διευκρίνισε ότι αν και ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη, καθώς ήταν μόλις πέντε ετών στο τέλος του πολέμου, αισθάνεται κοντά στην ευθύνη των προγόνων του. «Και αυτό πρέπει να το δείξω όταν πηγαίνω σε αυτούς τους τόπους. Και αυτό που μου είπε, τα αισθήματα τα οποία μου έδειξε εκείνος ο οποίος επρόκειτο να του αφαιρεθεί το δικαίωμα στη ζωή από τους προγόνους μου, ήταν τόσο υπέροχο και μεγαλειώδες. Σε τέτοιες περιπτώσεις αισθάνεσαι ότι κάτι σαν συγχώρεση είναι εφικτό» πρόσθεσε, για να συνεχίσει: «Δίπλα σε αυτό υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους αυτό είναι λιγότερο εύκολο και οι οποίοι βρίσκονται, πιθανόν, σε έναν διαρκή θυμό και μπορεί να λένε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτοί λογαριασμοί. Και υπάρχουν. Και γνώριζα πολύ καλά ότι αυτό θα το συναντούσα στην Ελλάδα».

Ο κ. Γκάουκ αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση που είχε με μέλη της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων και στη συγκίνηση που ένιωσε με τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. «Συζητήσαμε ...μπορέσαμε να αγκαλιαστούμε και ήμουν τόσο ευτυχής που πήγα εκεί ως εκπρόσωπος μιας νέας Γερμανίας, μιας αλληλέγγυας Γερμανίας» τόνισε.

Ο Γερμανός Πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι πριν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα ανέτρεξε στη βιβλιογραφία, για να συνειδητοποιήσει ότι στη Γερμανία δεν είναι γνωστή η έκταση της θηριωδίας των ναζί στην Ελλάδα. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν γνώριζε για τους Λιγκιάδες, παρότι, όπως είπε, έχει ασχοληθεί εντατικά με τη γερμανική ιστορία. «Κι εγώ ήμουν, ξέρετε, επί οκτώ χρόνια Πρόεδρος ενός Συλλόγου "εναντίον τού να ξεχνά κανείς τη Δημοκρατία" όπου εργάστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι. Γνωρίζω και όρους, όπως «Δίστομο», όπου θέρισε η Βέρμαχτ ή τα Ες Ες. Γνωρίζω ακτιβιστές που πηγαίνουν εκεί και κάνουν δουλειά συμφιλίωσης. Αλλά όλη η έκταση δεν ήταν γνωστή ούτε σε εμένα. Και εγώ είμαι κανονικά ένας "ειδικός" για το παρελθόν» κατέληξε ο Γιοάχιμ Γκάουκ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παράνομοι μετανάστες ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη μέσα σε καρότσα φορτηγού14:20Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Λεκορνί 14:06Τροιζηνία: Εξαρθρώθηκε σπείρα που καλλιεργούσε και διακινούσε κάνναβη – Εντοπίστηκαν 3 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια13:51Συνέλαβαν τον Βιλντόσα με τη σύζυγό του στην Ιταλία 13:37Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα πετύχει όλους τους στόχους που έθεσε για τον πόλεμο στη Γάζα13:23Κατά πλειοψηφία πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο13:09Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης12:54Ακρίβεια: Απλησίαστα για τους καταναλωτές τα φρέσκα ψάρια12:40Ο Μεγάλος Δικτάτωρ – Όταν ο Τσάρλι Τσάπλιν ύψωσε τη φωνή του απέναντι στο σκοτάδι12:26Σε κρίσιμη κατάσταση η 3χρονη που ανασύρθηκε από πισίνα στη Ρόδο12:11Γκρουπ στα Social Media για μπλόκα: Αφού συνελήφθησαν οι διαχειριστές, δημιουργήθηκε νέα με 7.000 μέλη11:57Μητσοτάκης: Η ομιλία του στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική11:42Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω11:40Θεσσαλονίκη: Ένοπλη ληστεία σε κατάστημα κινητών τηλεφώνων – Έφυγαν με λεία άνω των 50.000 ευρώ11:25Νότια Προάστια: Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι για ένοπλες ληστείες σε περίπτερα 11:10Ψηφίζεται σήμερα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο10:56Ευρυτανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό - Νεκρός ο ένας από τους δύο επιβαίνοντες10:42ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και λουκέτα σε 42 ΚΥΔ για φοροδιαφυγή10:28"Το Πρωινό": Τι απαντά αποκλειστικά ο πλαστικός που καταγγέλθηκε για ξυλοδαρμό από 43χρονη (βίντεο)10:14Άδωνις Γεωργιάδης - Καλημέρα Ελλάδα: Το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη εκπροσωπεί το σύνολο του έθνους09:58
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο