Ψήφιση Κώδικα Μετανάστευσης
Δημοσίευση: 20 Μαρτίου 2014 17:00Μετά τα πήγαινε-έλα, αποσύρθηκε τελικά η διάταξη για τις απελάσεις
Εκεχειρία προς χάριν της κυβερνητικής συνοχής επιτεύχθηκε στο παρά πέντε της ψήφισης του κώδικα μετανάστευσης με το άρθρο που περιελάμβανε την ρύθμιση για τις απελάσεις μεταναστών και προκάλεσε τρικυμία σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να αποσύρεται στο σύνολό του.
Τα απανωτά πήγαινε-έλα της ρύθμισης τα δύο τελευταία 24ωρα και η ανοιχτή διαφωνία Μιχελάκη-Γρηγοράκου για το εάν έπρεπε να παραμείνει ή όχι στο νομοσχέδιο, δημιούργησαν μια «κακή εικόνα», παραδέχθηκε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ενώ Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναζητούσαν την χρυσή τομή για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Την ίδια ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη με τους Πάρι Κουκουλόπουλο και Χρήστο Πρωτόπαπα από το ΠΑΣΟΚ για την εξεύρεση λύσης.
Λίγο αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, που μετά την άρνηση του Γιάννη Μιχελάκη να αποδεχθεί την απόσυρση της ρύθμισης, αποχώρησε εμφανώς ενοχλημένος από την ολομέλεια, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται όλο το άρθρο 19, το οποίο ωστόσο, θα επανέλθει μετά από ενδελεχή συζήτηση του την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να κατατεθεί στο ίδιο νομοσχέδιο που ψηφίζεται στο σύνολο του την Τρίτη. «Ο Σαββόπουλος έλεγε εδώ είναι Βαλκάνια», σχολίασε κυβερνητικός παράγοντας όταν ρωτήθηκε εάν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο.
Κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν πως το άρθρο περιείχε συνολικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους παράνομους μετανάστες και πως σκοπός της ΝΔ ήταν να προστατεύσει τους αστυνομικούς και λιμενικούς από τις καταγγελίες μεταναστών για άσκηση βίας, προκειμένου να τύχουν των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου και να παραμείνουν στην Ελλάδα. Αστυνομικοί και λιμενικοί αναγκάζονταν να πληρώνουν δικηγόρους και μετά από χρόνια και ενώ «είχαν χάσει τον ύπνο τους», αθωώνονταν. Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, ασκήθηκε εύλογη πίεση να λήξει η ιστορία.
Επεσήμαναν πάντως, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών πως η απόσυρση της διάταξης από τον Λ. Γρηγοράκο δεν είχε υπογραφεί από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο και έτσι «αγνοήθηκε από τη Βουλή».