LATEST NEWS
 
Πολιτική /Κύπρος /

Στα 95 του χρόνια

Δημοσίευση: 15 Νοεμβρίου 2013 18:57

"Έσβησε" ο Γλαύκος Κληρίδης

"Έφυγε" από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, την Παρασκευή, σε ηλικία 95 ετών.

Γλαύκος Κληρίδης

"Έσβησε" την Παρασκευή, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, όπως έκανε γνωστό ο προσωπικός του γιατρός Ιωσήφ Κάσιος, o oποίος ανέφερε "ο μεγάλος ηγέτης έφυγε στις 6:20 μ.μ. σήμερα".

Ο Γλαύκος Κληρίδης "έφυγε" ανήμερα της 30ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Ο 95χρονος πρώην πρόεδρος της Κύπρου νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα στην κλινική "Ευαγγελίστρια" στη Λευκωσία σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, χωρίς μηχανική υποστήριξη και απλά του χορηγούνταν η ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή.

Έξω από την κλινική, στην οποία νοσηλευόταν, είχε τοποθετηθεί μεγάλη φωτογραφία του με το αρχαίο ρητό «Μητρός τε και πατρός τε και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς», το οποίο χρησιμοποιούσε στις ομιλίες του, ενώ από κάτω υπήρχαν αναμμένα κεράκια και λουλούδια, που άφηναν πολίτες.

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε μεγάλη οδύνη και θλίψη. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε στο ΡΙΚ από την Σρι Λάνκα, όπου βρίσκεται για την σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας, ότι ο θάνατος του Γλαύκου Κληρίδη είναι «μια δοκιμασία για τον ίδιο, γιατί ο Γλαύκος Κληρίδης είναι περισσότερο από πολιτικός του πατέρας». Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «δεν είναι πια μαζί μας» και ανακοίνωσε ότι η κηδεία του θα τελεστεί δημοσία δαπάνη και θα κηρυχθεί δημόσιο πένθος.

Τη βαθιά θλίψη για το θάνατό του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι «μπορούμε να πούμε ότι ήταν η ιστορία της Κύπρου» και πως έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη σε μια βασανιστική πορεία του κυπριακού λαού,

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έδωσε όλο τον καλό εαυτό του στην πατρίδα, στον άνθρωπο και στους θεσμούς, τους οποίους σεβόταν και επέδειξε σεβασμό και προς την Εκκλησία. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να προσευχόμαστε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, τόνισε ο κ. Χρυσόστομος.

Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, σημείωσε ότι, όταν φεύγει μια ιστορική προσωπικότητα που έχει με τη δράση της σφραγίσει τη νεότερη ιστορία της Κύπρου, εκείνος που σέβεται τη δημοκρατία, το διάλογο και τον άνθρωπο, φυσιολογικά θλίβεται. Πρόσθεσε ότι υπήρξε πολιτικός αντίπαλος, αλλά και φίλος με τον Γλαύκο Κληρίδη, «διότι τη σχέση τους την χαρακτήριζε ο διάλογος, συγκρουσιακός ενίοτε, αλλά με μεγάλο αλληλοσεβασμό».

Βαθιά συγκινημένος και συγκλονισμένος για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας πως έφυγε «ο μεγάλος μας ηγέτης, του οποίου το έργο του, η πολιτική του φιλοσοφία και το ήθος του είναι για όλους μας παρακαταθήκη».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού, υπογράμμισε ότι ουδείς  μπορεί να αμφισβητήσει το πολιτικό ήθος του Γλαύκου Κληρίδη και το γεγονός ότι σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία του τόπου.  Όλα αυτά τα χρόνια, που ήταν στην πολιτική ζωή του τόπου ο Γλαύκος Κληρίδης «ξεχώριζε γιατί λειτουργούσε ήπια και έδιδε την ευκαιρία πάντοτε να υπάρχει διάλογος», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, ανέφερε ότι το κόμμα του εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατό του. Τιμάμε τον άνθρωπο, τον πολιτικό και οραματιστή Γλαύκο Κληρίδη, σημείωσε ο Μάριος Καρογιάν, επισημαίνοντας ότι μπορεί κάποιος να συμφωνούσε ή να διαφωνούσε σε κάποια ζητήματα, «αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του». 

Το Κίνημα Οικολόγων με ανακοίνωσή του εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το χαμό ενός μεγάλου πολιτικού, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως τονίζεται, ο Γλαύκος Κληρίδης «έγραψε τη δική του σελίδα στην ιστορία της χώρας, μέσα από μια διαδρομή που χαρακτηρίστηκε από τους ακούραστους αγώνες που διεξήγαγε για τα δίκαια του κυπριακού λαού».

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι θυμάται πάρα πολλά από τον Γλαύκο Κληρίδη σε προσωπικό επίπεδο από τις πρώτες μέρες της δημιουργίας της φοιτητικής παράταξης «Πρωτοπορία» μέχρι το ξεκίνημα του ΔΗΣΥ στην Αγγλία. Όπως είπε, η δημιουργία του ΔΗΣΥ από τον Γλαύκο Κληρίδη ήταν ένα σημείο πολιτικής στροφής για την Κύπρο και σημείωσε ότι «από εκεί ξεκίνησε η πολυκομματική δημοκρατία στην Κύπρο». 

Τη θλίψη της για τον θάνατό του εξέφρασε και η Συμμαχία Πολιτών, σημειώνοντας ότι υπήρξε ακούραστος πολιτικός, με έντονη δράση και πλούσια πολιτική διαδρομή.

Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλον τον Κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι ο Ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο τον αποχαιρετά με συγκίνηση. «Ο Γλαύκος Κληρίδης συνέδεσε όλη του τη ζωή με το μεγάλο εθνικό ζήτημα της Κύπρου. Αγωνίστηκε για πολλές δεκαετίες, με όλες του τις δυνάμεις και με όλες του τις ιδιότητες για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ακόμα και ο θάνατος που ήλθε  σήμερα, ανήμερα της 30ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είναι μία σύμπτωση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Βαθιά θλίψη για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη εξέφρασε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, σημείωσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης εξελέγη το 1993 με ένα στόχο, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση. Ο Ντολ έκανε λόγο για έναν αφοσιωμένο Ευρωπαίο που αντιλαμβανόταν ότι η ένταξη της Κύπρου δεν θα μπορούσε παρά μόνο να ήταν μια άγκυρα σταθερότητας για τη χώρα και πως θα προωθούσε την επανένωση του νησιού.

Βιογραφία Γλαύκου Κληρίδη

Ο Γλαύκος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 24 Απριλίου 1919. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του διαπρεπούς δικηγόρου Γιάννη Κληρίδη. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στην Αγγλία. Κατά την έναρξη του B΄Παγκόσμιου Πολέμου κατατάχτηκε, το 1939, στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία. Το 1942 το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στη Γερμανία και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος. Στην αιχμαλωσία παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου. Οι πολεμικές υπηρεσίες του κρίθηκαν ως εξαίρετες και διακεκριμένες. Με Βασιλικό Διάταγμα το όνομά του δημοσιεύθηκε στο "London Gazette" διότι αναφέρθηκε σε πολεμικό ανακοινωθέν για μια εξαίρετη υπηρεσία. Σπούδασε νομικά στο "Kings College" του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πήρε τον τίτλο L.L.B. τo 1948. Το 1951 αναγορεύθηκε Barrister-at-Law στο Gray's Ιnn. Από το 1951 μέχρι το 1960 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 υπηρέτησε στην Ε.Ο.Κ.Α. με το ψευδώνυμο «Υπερείδης» και υπεράσπισε πολλούς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., που είχαν συλληφθεί από τους Άγγλους. Επίσης, ετοίμασε φάκελο για πολλές περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Άγγλους, τις οποίες παρουσίασε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1959 και κατά τη μεταβατική περίοδο, μεταξύ αποικιακής διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας (1959-1960), διατέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης.

Την ίδια περίοδο διατέλεσε αρχηγός της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα. Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 1976. Σε πολλές περιπτώσεις εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά τις απουσίες του στο εξωτερικό. Ανέλαβε την αρχηγία της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του Λονδίνου, που συγκλήθηκε τον Ιανουάριο του 1964 για να μελετήσει το Κυπριακό πρόβλημα. Στις 23 Ιουλίου 1974, υπό τραγικές για την Κύπρο συνθήκες, λόγω του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος. Τα καθήκοντα αυτά τα άσκησε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1974, ημέρα κατά την οποία επανήλθε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος, ως γνωστό, είχε εξαναγκασθεί από το πραξικόπημα να την εγκαταλείψει στις 16 Ιουλίου 1974. Τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακάριος, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων ευχαρίστησαν δημόσια τον Γλαύκο Κληρίδη για το έργο που επιτέλεσε κατά την περίοδο αυτή. Το Φεβρουάριο του 1969 ίδρυσε το Ενιαίο Κόμμα.

Το Μάιο του 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό από επίλεκτα μέλη του Ενιαίου Κόμματος, της Προοδευτικής Παράταξης και του Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος. Το 1968 ο Γλαύκος Κληρίδης ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Από αυτή τη θέση διεξήγαγε συνομιλίες με τον κ. Ντενκτάς μέχρι τον Απρίλιο του 1976. Κατά τις συζητήσεις του Κυπριακού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Γλαύκος Κληρίδης εκπροσώπησε την Κύπρο αρκετές φορές. Διατέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού από το 1961 μέχρι το 1963 και σε αναγνώριση των εξαίρετων υπηρεσιών του, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση και ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος.

Με την έγκριση της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Ιωάννη του 23ου του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης του Αγίου Τάφου ως αναγνώριση των υπηρεσιών που είχε προσφέρει και της κατανόησης που είχε δείξει ως Αρχηγός της Ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη θρησκευτική μειονότητα των Ρωμαιοκαθολικών (Λατίνων) της Κύπρου. Κατά τις Βουλευτικές εκλογές του 1981, 1985 και 1991, επικεφαλής του Συνδυασμού του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Πρόεδρος του κόμματος, ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι της εκλογής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Φεβρουαρίου 1993.

Μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή τα Διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος. Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 15 Φεβρουαρίου 1998. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (1993-2003) η Κύπρος άκμασε σημαντικά. Σταθεροποιήθηκε η οικονομία της χώρας και έγινε το πλουσιότερο από τα δέκα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004. Η κυβέρνηση Κληρίδη πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως προσωπικότητα ήταν ιδιαίτερα σεβαστός από τους ηγέτες του κόσμου την περίοδο της προεδρίας του αλλά και σε τοπικό επίπεδο ήταν σεβαστός ηγέτης λόγω των επιτευγμάτων του. Έχασε ένας μέρος της δημοτικότητας του λόγω της ισχυρής υποστήριξης του στο Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ενώ το 65% της τουρκοκυπριακής κοινότητας ψήφισε υπέρ του σχεδίου στο δημοψήφισμα, ο Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο με περισσότερο από 75% της λαϊκής ψήφου. Είχε δημοσιεύσει το βιβλίο "Η Κατάθεση μου" σε τέσσερις τόμους, καθώς και το βιβλίο "Ντοκουμέντα μιας Εποχής 1993 - 2003". Εκτός από την Ελληνική, κατέχει άριστα την Αγγλική γλώσσα. Ήταν παντρεμένος με τη Λίλα-Ειρήνη και είχε μια κόρη, την Καίτη Κληρίδου, η οποία είναι μέλος του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού και διατέλεσε για χρόνια Βουλευτής.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Διακίνηση ναρκωτικών: Σύλληψη αστυνομικού και πυροσβέστη για συμμετοχή σε 30μελή σπείρα (εικόνες)11:19Νεκρά παιδιά: Η Ειρήνη Μουρτζούκου δικάζεται στο Αυτόφωρο (βίντεο)11:05Βόλος: Η Δημοτική Αστυνομία “έκοψε” κλήσεις, με το περιπολικό σταθμευμένο... παράνομα! (εικόνες)10:52Αμπελόκηποι - Έκρηξη: Απολογείται σήμερα ο Νίκος Ρωμανός 10:39Κτηματολόγιο - Κυρανάκης: Μήνυση για απάτη από κύκλωμα10:26Μανουσάκης: “Δεν θέλω να φορέσω μαύρα για τον Μανούσο - Αγκαλιαστήκαμε και έφυγε από την ζωή” (βίντεο)10:12Μητροπολίτης Γαβριήλ: Ιστορική η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Νέα Φιλαδέλφεια (βίντεο)09:59Διαγραφή Σαμαρά - Βορίδης: Ήταν μια δύσκολη απόφαση αλλά τελείωσε (βίντεο)09:46Ντούγκας: Η Ειρήνη Μουρτζούκου παραδέχθηκε ότι είπε ψέμματα, αλλά... (βίντεο)09:32Φοροδιαφυγή: Το ΔΕΟΣ... φέρνει σαρωτικούς ελέγχους09:19Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό - Καθυστερήσεις σε Κηφισίας και Αττική Οδό λόγω τροχαίου 09:05Σταϊκούρας - Μετρό Θεσσαλονίκης: Το εισιτήριο, η ασφάλεια και η “εύλογη καχυποψία” των πολιτών (βίντεο)08:52Τζον Κένεντι: η δολοφονία που “πάγωσε” τον κόσμο08:38Σιδηροδρομική τραγωδία στη Σερβία: Σύλληψη του τέως υπουργού Μεταφορών08:25Αμαλιάδα: Άνδρας είχε υλικό παιδικής πορνογραφίας σε λάπτοπ και κινητό08:11Τραμπ: Ανακοίνωσε την πιστή συνήγορό του Παμ Μπόντι ως νέα υποψήφια υπουργό Δικαιοσύνης 07:58Θεσσαλονίκη - ΟΑΣΘ: Νέες λεωφοριακές γραμμές και τροποποίηση παλιών07:44Τρίκαλα: Μαθητές τσακώθηκαν και οι γονείς του ενός μήνυσαν την γιαγιά του άλλου07:31Λακωνία: Νεκρός άνδρας από φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτήριο 07:17Μπάιντεν: “Σκανδαλώδες” το ένταλμα του ΔΠΔ για τη σύλληψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου07:04
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο