Κάρολος Παπούλιας
Δημοσίευση: 04 Νοεμβρίου 2013 18:47Νέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας
"Να βασίσουμε τις σχέσεις μας στα στοιχεία που μας ενώνουν" τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπουγιάρ Νισάνι, τον οποίο κι ευχαρίστησε για την "ένθερμη υποδοχή".
Υπογράμμισε δε, πως "η ελληνική εθνική μειονότητα αποτελεί σταθερό στοιχείο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας". Οι Έλληνες της Αλβανίας, συνέχισε ο κ. Παπούλιας, "είναι από τα πιο δυναμικά τμήματα της αλβανικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, τα δικαιώματα των οποίων όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά".
Στη συνάντηση των δύο προέδρων συζητήθηκε και η διμερής συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα. "Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε την ελληνοαλβανική ενεργειακή συνεργασία, που συνιστά σημαντική πτυχή των διμερών μας σχέσεων. Ο διαδριατικος αγωγός φυσικού αερίου, η επιλογή του οποίου αποτελεί νέο πεδίο συνεργασίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χαρτί της περιοχής" τόνισε ο κ. Παπούλιας.
"Διαβεβαίωσα τον κ. Νισάνι, ότι κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, η Ελλάδα θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όπως και στο παρελθόν" πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλβανίας, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος, όπως τόνισε, έχει προσφέρει προσωπικά ως "μεγάλος φίλος των Αλβανών", ζήτησε από τον κ. Παπούλια να συμβάλει ώστε "το ελληνικό κοινοβούλιο να ακυρώσει το νόμο που εμπόλεμου που είναι ακόμη σε ισχύ και που κρατάει υπό συντηρητική κατάσχεση τις περιουσίες των Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα, καθώς και να αναιρέσει όλους τους νόμους που απορρέουν από αυτόν και που είναι σε αντίθεση με το άρθρο 15 του συμφώνου φιλίας μεταξύ των δύο χωρών".
Ο κ. Νισάνι είπε ακόμη ότι εξέφρασε την ανησυχία του "για το ακόμη άλυτο πρόβλημα των τοπωνυμίων", ενώ αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό παραμένει προς επίλυση. "Είμαστε έτοιμοι για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του εσωτερικού δικαίου της κάθε χώρας" τόνισε ο Αλβανός πρόεδρος.
Συνάντηση Παπούλια με τον Ιλίρ Μέτα
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα, ο οποίος εξήρε τον "ιστορικό ρόλο και την πολύτιμη συμβολή" του Κάρολου Παπούλια "στην ανάπτυξη και τη διατήρηση σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας".
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μέτα, στη συνάντηση εκφράστηκε ικανοποίηση για την επίσκεψη αυτή και τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία της."Ο πρόεδρος Παπούλιας και ο κ. Μέτα συμμερίζονται την άποψη και την πεποίθηση ότι έχει ήδη αρχίσει μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω μέσω κοινών επιτροπών εργασίας και με εποικοδομητικό πνεύμα και ειλικρινή βούληση" τονίζεται στην ανακοίνωση.
Συνάντηση Παπούλια με τον Έντι Ράμα
Η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, στα Τίρανα.
Οι κ.κ. Παπούλιας και Ράμα εξέφρασαν την πεποίθηση, ότι με αμοιβαία εμπιστοσύνη και με καλή θέληση μπορούν να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα του παρόντος καθώς και αυτά τα οποία "κληρονομήθηκαν" από τα βάθη της ιστορίας.
Ο Έλληνας πρόεδρος επανέλαβε τη σημασία που έχει από ανθρώπινη άποψη - και όχι μόνο - η περισυλλογή των οστών των πεσόντων του έπους του '40 κι η ανέγερση ενός νέου νεκροταφείου γι' αυτούς.