Μαρία Γιαννακάκη
Δημοσίευση: 24 Οκτωβρίου 2013 15:16Στη φόρα τα …άπλυτα των «300» της Βουλής
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ μίλησε ευθέως για σκανδαλώδη φορολογική μεταχείριση βουλευτών αλλά και δικαστών, την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Εμφανώς οργισμένη από τα όσα συμβαίνουν στη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης της για την φορολογική ισότητα των πολιτών, άνοιξε τα χαρτιά των βουλευτών που παίρνουν και διάφορα άλλα επιδόματα, χωρίς ωστόσο, να φορολογούνται.
«Όλοι εδώ πέρα κάναμε φορολογική δήλωση και ξέρουμε πάρα πολύ καλά γιατί μιλώ, έχετε υπολογίσει ποια είναι τα έσοδα που χάνει το κράτος από τα αφορολόγητα εισοδήματα αυτών των κατηγοριών; Σκοπεύετε να άρετε αυτό το καθεστώς, που ειδικά τις μέρες που διανύουμε, σκανδαλίζει το μέσο Έλληνα πολίτη που έχει δει να φορολογείται πολύ βάναυσα τα τελευταία τρία χρόνια;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε στον παριστάμενο υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, ζητώντας στοιχεία για τις εισοδηματικές κατηγορίες που ευνοούνται εν μέσω κρίσης.
Επικαλούμενη τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των βουλευτών για το 2011, ανέφερε ότι το μη φορολογητέο ποσοστό της βουλευτικής αποζημίωσης υπερβαίνει το 50%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και το 75%.
«Το φορολογητέο εισόδημα των βουλευτών κυμαίνεται μεταξύ 18.000 και 30.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο αντιστοιχεί σε 65.000 ευρώ», είπε, προσθέτοντας ότι ανάλογη ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση έχουν και οι δικαστές.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα από τη βουλευτική αποζημίωση πρέπει να αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθαρίστου ποσού της ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψή των δαπανών μίσθωσης γραφείων κλπ. «Όμως, βλέπουμε -και ο καθένας μας από δω το ξέρει όταν παίρνει το εκκαθαριστικό- ότι δίνονται επιδόματα και για την εκμίσθωση των γραφείων, και επίδομα κίνησης, και για ταχυδρομικά τέλη, τα οποία μάλιστα και δεν φορολογούνται, άρα προκύπτει ότι το σκανδαλώδες ποσοστό φορολόγησης ή μη φορολόγησης των βουλευτών δεν εδράζεται σε κανένα νόμο ή τουλάχιστον δεν εδράζεται σε αυτό το νόμο τον είπα σας είπα», ανέφερε η Μαρία Γιαννακάκη, επαναφέροντας την πρόταση της ΔΗΜΑΡ υπέρ της φορολογικής ισότητας και της φορολόγησης ολόκληρου του ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης, βάσει της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων.
«Ήρθα στη Βουλή προετοιμασμένος να απαντήσω γι’ αυτά τα οποία αναφέρατε στο κείμενο της ερώτησης της», σχολίασε ο Γιώργος Μαυραγάνης, σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε απόκλιση από τους συνηθισμένους κανόνες της φορολογίας εισοδήματος ή των άλλων φορολογιών, θεωρείται μια φορολογική δαπάνη, είτε είναι απαλλαγή, είτε είναι ειδικό καθεστώς, είτε είναι μειωμένος συντελεστής». Όπως είπε, αυτές οι κατηγορίες σε όλη τη φορολογία καταγράφονται αναλυτικά ανά είδος φόρου αλλά και με ποσά στον τόμο εκείνο του προϋπολογισμού που αναφέρεται ακριβώς στις φορολογικές εκπτώσεις.