LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΧανιάΔημοσίευση: 06 Μαΐου 2024 16:44 | Ανανέωση: 06 Μαΐου 2024 18:03

Άγιος Γεώργιος στην Ασή Γωνιά: Ευλόγησαν και φέτος τα κοπάδια (εικόνες)

Ένα διαφορετικό έθιμο, με ρίζες βαθιά στον χρόνο, παραμένει ζωντανό ακόμα και σήμερα, προσελκύοντας πλήθος κόσμου.

Άγιος Γεώργιος - Ασή Γωνιά - πρόβατα

Η Αση Γωνιά στα όρια των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου, έχει συνδεθεί με το έθιμο της ευλογίας των κοπαδιών την ημέρα του Αγίου Γεωργίου.

Οι βοσκοί της περιοχής συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη του Γαλατά.

Η εκκλησία βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία του χωριού κι είναι ιδιαίτερο το θέαμα των αιγοπροβάτων να έχουν περικυκλώσει τις προτομές του Βενιζέλου και του Γύπαρη περιμένοντας τη σειρά τους να κατέβουν στο εκκλησάκι.

Τα ζώα, στολισμένα με τα πιο μελωδικά “λέρια”, μαντρώνονται στην “κούρτα” έξω από την εκκλησία κι αρμέγονται ένα-ένα. Στη συνέχεια το κοπάδι ευλογείται από τον ιερέα της εκκλησίας.

Άγιος Γεώργιος - Ασή Γωνιά - πρόβατα

Ο Ασηγωνιώτης βοσκός, αυτή την ημέρα γιορτάζει μαζί με τα πρόβατά του και θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει τον Άγιο Γεώργιο είναι, να φέρει τα πρόβατά του στην χάρη του, να διαθέσει το γάλα το οποίο θα αρμεχτεί στους προσκυνητές.

Άγιος Γεώργιος - Ασή Γωνιά - πρόβατα

Άγιος Γεώργιος - Ασή Γωνιά - πρόβατα

Το έθιμο έχει πολύ βαθιές ρίζες στον χρόνο. Γινόταν και στην Τουρκοκρατία και κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας , δηλαδή χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι παρήγορο ότι ο Ασηγωνιώτης βοσκός επιμένει και ζει σε αυτό τον δυσπρόσιτο αλλά φιλόξενο τόπο, διατηρώντας τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου που βρήκε από τους προγόνους του.

Άγιος Γεώργιος - Ασή Γωνιά - πρόβατα

Το γάλα από το άρμεγμα χύνεται σε ένα δοχείο απ’ όπου, μια ποσότητα άβραστη μοιράζεται στους επισκέπτες σε μπουκάλια, ενώ μια άλλη ποσότητα βράζεται σε καζάνια και επίσης δίδεται με ποτήρια σε όσους θέλουν να γευθούν αμέσως το αγνό γάλα από τα πρόβατα του χωριού.

Άγιος Γεώργιος - Ασή Γωνιά - πρόβατα

Στην γιορτή συμμετέχουν όλες οι γενιές των Ασηγωνιωτών με τους πολλούς νέους να δίνουν την ξεχωριστή νότα στην τήρηση του εθίμου.

Πηγή: flashnews.gr


Ειδήσεις σήμερα: 

Προσύμνη Αργολίδας: Φωτιά σε δασική έκταση

e-Καταναλωτής: Η νέα αναβαθμισμένη πλατφόρμα

Τουρκία - Δημοσκόπηση: Γιατί έχασε τις εκλογές ο Ερντογάν;


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γερμανία: Drone με ρωσική σημαία πέταξε πάνω από το Κοινοβούλιο (βίντεο)08:24Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απορρίπτει το τελεσίγραφο του Γκατζ για παραίτηση 08:10Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική07:56Γενοκτονία των Ποντίων: Η σφαγή και ο ξεριζωμός του Ποντιακού Ελληνισμού07:43Κόρινθος: Γέννησε στο προαύλιο του νοσοκομείου07:29Τραμπ: οι “φιλοφρονήσεις” στον Μπάιντεν και η οπλοκατοχή07:16“I LOVE ΣΟΥ ΚΟΥ”: αποκλειστικές συνεντεύξεις και εκλεκτοί καλεσμένοι την Κυριακή (βίντεο)07:02Μητσοτάκης: Ο σωσίας, η Ουγκάντα και η θεωρία συνωμοσίας (βίντεο)06:49Εορτολόγιο - 19 Μαΐου: Ποιος γιορτάζει σήμερα06:35Αφγανιστάν: Νεκροί τουρίστες και τραυματίες σε επίθεση06:22Καιρός - Κυριακή: Σκόνη, τοπικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας 06:09Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παγκόσμιος συναγερμός για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+23:59Ηλεία: Νεκρός άνδρας που εισέπνευσε φυτοφάρμακο23:46UNRWA: 800000 Παλαιστίνιοι εκκένωσαν τη Ράφα μετά τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ23:36Θεσσαλονίκη: Νέα απαγόρευση συγκεντρώσεων ενόψει του ντέρμπι Άρης – ΠΑΟΚ23:21Ισραήλ: Απειλεί με παραίτηση ο Γκαντζ – “Αν ο Νετανιάχου επιλέξει τον δρόμο των φανατικών, θα φύγω”23:07ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός: Επιβίωσε με ανατροπή στο ματς της Πυλαίας22:53Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη υπεύθυνος μελών αθλητικού συλλόγου22:38Formula 1: Ο Φερστάπεν ισοφάρισε το ρεκόρ του Σένα22:23Καρκίνος μαστού - Εξαδάκτυλος: Τι ισχύει για τις γυναίκες που βάζουν ενθέματα 22:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο