LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΔωδεκανήσαΔημοσίευση: 12 Μαρτίου 2024 17:01

Ρόδος: Μέδουσες της Ερυθράς Θάλασσας εμφανίστηκαν στις ακτές

Τι συμβουλές δίνει ο Υδροβιολογικός Σταθμός του νησιού για όσους πολίτες έρθουν σε επαφή με το θαλάσσιο αυτό είδος.

ΡΟΔΟΣ - ΜΕΔΟΥΣΕΣ

Νομαδικές μέδουσες εντοπίστηκαν στον κόλπο των Τριαντών της Ρόδου, από το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού του νησιού. Όπως μεταδίδει η ενημερωτική ιστοσελίδα του νησιού rodiaki.gr , εντοπίστηκαν 4 άτομα του είδους Rhopilema nomadica την Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12.03 .

Σε ανακοίνωσή του, ο Υ.Σ Ρόδου σημειώνει: «Το συγκεκριμένο είδος, είναι ενδημικό της Ερυθράς θάλασσας, και στη Μεσόγειο η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1970.

Η Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές - γαλαζωπό χρώμα, ενώ η διάμετρός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο. Στην κάτω επιφάνεια του σώματος, υπάρχουν 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής.

Ακόμα και αν βρούμε μια μέδουσα στη παραλία, αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά χέρια!

Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  • Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!
  • Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό ή ξύδι, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!
  • Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.
  • Καθώς τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, δε χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή.
  • Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.
  • Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.

Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού στις ελληνικές θάλασσες.

Η εμφάνιση των εξάρσεων των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες, και εξαρτάται κυρίως από τα θαλάσσια ρεύματα.

Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι τα προηγούμενα χρόνια, η θερμοκρασία της θάλασσας στις ακτές της Ρόδου κατά τη περίοδο Φεβρουαρίου- Μαρτίου, ήταν συνήθως στους 16ο C, ενώ φέτος για την ίδια περίοδο, η θερμοκρασία είναι σχεδόν 19ο C!

Επιπλέον, η μείωση των θαλάσσιων χελωνών, των οποίων οι μέδουσες αποτελούν βασική τροφή, συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.

Σε περίπτωση παρατήρησης τέτοιων μεδουσών στη Ρόδο ενημερώστε τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου μέσω της σελίδας Rhodes Αquarium - Hydrobiological Station - HCMR ή μέσω email ( hsr@hcmr.gr ) .

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αυτοκίνητο προκάλεσε ζημιές και σε πολυκατοικία

Ρωσία: Φωτιά σε διυλιστήριο από επίθεση με drones (βίντεο)

Εορτολόγιο - 12 Μαρτίου: Ποιος γιορτάζει σήμερα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Εγνατία - Αυτόπτες μάρτυρες στον ΑΝΤ1: Φώναζαν "σώστε μας"19:04Κατερίνη: Φυλακισμένος εκβίαζε 46χρονο ζητώντας του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ18:51Ο Σωτήρης Νίνης “κρέμασε” τα παπούτσια του18:33Συνελήφθη, με ευρωπαϊκό ένταλμα, 52χρονος κατηγορούμενος για εμπρησμό18:16Φωτιές στην Αχαΐα: Προφυλακιστέοι οι κατηγορούμενοι για εμπρησμό18:00Ο Πούτιν πρότεινε να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στη Μόσχα17:47ΠΑΣΟΚ: Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού17:33Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία17:18Νέα Χαλκηδόνα: Εκτροπή πυροσβεστικού οχήματος (εικόνες)17:04Ουκρανία – Μητσοτάκης: Πάγια θέση της Ελλάδας το απαραβίαστο των συνόρων16:50Βασίλης Κικίλιας: Πρόστιμα και αυστηροί έλεγχοι στα πλοία16:37Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι είναι πιθανον ο Πούτιν να μην θέλει συμφωνία16:23Κέρκυρα: Τραυματισμός 11χρονου μετά από σύγκρουση jet ski με φουσκωτό16:09Φινλανδία: 30χρονος βουλευτής βρέθηκε νεκρός στο κοινοβούλιο15:53Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:39Λέσβος: Προσαγωγή 55χρονου για εμπρησμούς15:24Φοιτητικό ρεύμα: Πώς να επιλέξω το κατάλληλο πρόγραμμα;15:10Ρωσία - Ουκρανία: Η Βέρνη θα προσφέρει ασυλία στον Πούτιν, αν "έρθει για μια ειρηνευτική διάσκεψη", λέει ο Ελβετός ΥΠΕΞ14:56Ταυτοποιήθηκαν τρεις οπαδοί για επίθεση σε φίλαθλο σε γήπεδο της Θεσσαλονίκης14:42Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα 350.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων14:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο