LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΡεθύμνουΔημοσίευση: 02 Απριλίου 2023 18:18

Τραγωδία στα Τέμπη - Ανώγεια: Μνημόσυνο με μαντινάδες (εικόνες)

Μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών τελέστηκε στην ενορία του Αγίου Γεωργίου στα Ανώγεια. 

Τέμπη - Ανώγεια - μνημόσυνο
Μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών τελέστηκε στην ενορία του Αγίου Γεωργίου στα Ανώγεια. Το μνημόσυνο πραγματοποίησε το Εργαστήρι Γνώσης Ιστορίας και Πολιτισμού και η ΑΝΩΓΗ, για την ανάπαυση της ψυχής και το άναμα του άσβεστου κεριού για τα 57 θύματα, με πολλά από τα θύματα να είναι νέοι άνθρωποι, φοιτητές και σπουδαστές που τώρα άρχιζαν να δημιουργούν στη ζωή τους, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Κεφαλογιάννης.

Μετά το μνημόσυνο, ο ιεροψάλτης και καλλιτέχνης Βασίλης Δραμουντάνης τραγούδησε το θρήνο με το μαντολίνο του, ένα τραγούδι μαντινάδες στη μνήμη των νεκρών. Οι Ανωγειανοί όπως αναφέρθηκε οφείλουν να τιμούν αυτούς τους ανθρώπους, να μην αφήσουν τη μνήμη τους να ξεχαστεί, προσδοκώντας την απόδοση ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση για λάθος χειρισμούς και ανευθυνότητα που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία.

Τέμπη - Ανώγεια - μνημόσυνο

Μιλώντας για την τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης είπε απευθυνόμενος στους Ανωγειανούς: «... στεκόμαστε σήμερα αμήχανοι, θρηνούντες νοερά, αμήχανοι στην πραγματικότητα και με δυσχέρεια στις σκέψεις μας, για το χαμό τόσων αθώων ανθρώπων, για τον αποχωρισμό τους από τα νιάτα, τη ζωή, τα όνειρα, την αλήθεια τους, τους γονείς τους και τα παιδιά τους. Εκείνο το βράδυ που πληροφορηθήκαμε την τραγική είδηση, της τραγωδίας στα Τέμπη, συνειδητοποιήσαμε πόσο λεπτή είναι η κλωστή πάνω στην οποία κινούμαστε όλοι μας, πόσο ανατριχιαστικά λεπτή αυτή η κλωστή που μπορεί να οδηγήσει τα μέλη μιας οικογένειας στον αιώνιο, γήινα, χωρισμό. Εκείνο το βράδυ αναλογιστήκαμε όλοι μας, πόσο σημαντικό είναι να προλαβαίνουμε στη διάρκεια αυτής της ζωής να λέμε τα συναισθήματα μας, να γνωστοποιούμε το νοιάξιμο μας και να καταθέτουμε την αγάπη μας σε όλους εκείνους που βρίσκονται δίπλα μας και γύρω μας. Εκείνο το βράδυ, πιάσαμε από τα μαλλιά την αυτοκριτική, για όλα όσα μπορεί να γνωρίζαμε αλλά δεν μιλήσαμε, για όσα έχουμε βιώσει διακρίνοντας λάθη και παραλείψεις αλλά δεν μιλήσαμε, για όσα, κάτι είχαμε μάθει αλλά δεν του δώσαμε σημασία. Για όλα όσα δηλαδή, μία κουβέντα από τον καθένα μας θα μπορούσε να είχε γίνει κραυγή για την ανάδειξη διαχρονικών λαθών που κοστίζουν εν τέλει ανθρώπινες ζωές. Η μοιραία αμαξοστοιχία συνέθλιψε εκείνο το βράδυ, κάθε αίσθημα ασφάλειας που ανοήτως διατηρούσαμε τόσα και τόσα χρόνια, επαναπαυμένοι όλοι μας σε μία νιρβάνα, απόρροια υλισμού και απομάκρυνσης από το Θεό και Χριστό μας. Επαναπαυμένοι, μακριά από κάθε διάλογο που επιβάλλει να διατηρεί κάθε κοινωνία, μακριά από τον προβληματισμό για το εάν και κατά πόσο λειτουργούν σωστά οι δομές, οι φορείς, οι υπηρεσίες, τα αντανακλαστικά και οι υποχρεώσεις μιας ευνομούμενης κοινωνίας και πολιτείας. Εκείνο το βράδυ ξεσηκώθηκε ταυτόχρονα μέσα μας η ιερή πρεπιά μας, το χρέος και η ευθύνη, να είμαστε όχι Κρητικοί, όχι αδέρφια, όχι γονείς, όχι πολίτες αλλά να είμαστε πάνω και πέρα άνθρωποι. Με ότι αυτό σημαίνει για τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε ώστε να επανεκτιμήσουμε και να κάνουμε όλα εκείνα που απαιτούνται για να επανεκινηθεί η ορθή λογική, η υπεύθυνη, η ασφαλής λειτουργία της πολιτείας μας. Δε διορθώνονται με φυλακίσεις, διατάγματα, νόμους, δικαστήρια και ελέγχους τα τραγικά λάθη δεκαετιών, ο θρήνος, ο πόνος, η τραγωδίες, μα κυρίως οι αποχωρισμοί των λατρευτών μας. Για να έχουμε τη δέουσα τροχοδρόμηση σε ασφαλείς γραμμές στην κοινωνία και στην πολιτεία μας, οφείλουμε να είμαστε κριτικοί, με γιώτα, να έχουμε δηλαδή την κρίση που επιβάλλει η ανθρωπιά μας. Οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και απαιτητικοί προς όλους όσους αποφασίζουν, δράττουν, λειτουργούν οργανωτικά και συντονίζουν τα της ζωής μας και των παιδιών μας. Εμείς με τη στάση μας και την τιμιότητα μας θα αναδείξουμε πως οι πολίτες έχουν καθήκον στο να υποχρεώσουν τους υπεύθυνους να κάνουν τα πάντα με πίστη και ιερότητα στο κάθε καθήκον τους.

Τέμπη - Ανώγεια - μνημόσυνο

Αδέρφια μου

Κάθε δική μας εκκρεμότητα στην υποχρέωση μας αυτή, θα είναι ακόμη ένα λιθαράκι για να χτιστεί ακόμη ένα μαζικός τάφος. Στη μνήμη και στις ψυχές των αδικοχαμένων παιδιών και συνανθρώπων μας, εμείς υποσχόμαστε το πιο ιερό μνημόσυνο. Που δεν είναι άλλο από το να επιταχύνουμε κάθε βήμα μας προς την κατεύθυνση να δημιουργηθούν γερές, στιβαρές, ανθρώπινες και πανάξιες βάσεις στην κοινωνία μας στην πολιτεία μας στην πατρίδα μας. Ακούμε συνέχεια για το ότι, θα διορθώσουμε τα πάντα. Λόγια από χείλη υπευθύνων. Εμείς χρειαζόμαστε υπόσχεση, όρκο και τίμιες κουβέντες για το ότι δε θα θρηνήσουμε άλλα παιδιά, άλλους συνανθρώπους μας, άδικα, άδικα, άδικα και εν τέλει τόσο άτιμα. Σας υποσχόμαστε αδέρφια μου, παιδιά μου, γιοι και κόρες μας, ότι από εδώ τα ορεινά Ανώγεια, από την κορφή του Ψηλορείτη θα στέλνουμε στους αιώνες των αιώνων το μήνυμα συνεργασίας μεταξύ τίμιων και συνεπών πολιτών με τίμιους όμως και συνεπείς υπεύθυνους των ζωών μας. Αν αυτό το μήνυμα δεν εισακουσθεί, εμείς οι ίδιοι οι απλοί άνθρωποι, θα χτυπήσουμε γερά με πάταγο τα πόδια μας στη γη για να γκρεμιστούν τα ανορθόδοξα και βλαβερά που στιγματίζουν τις ζωές μας».

Τέμπη - Ανώγεια - μνημόσυνο

Φωτογραφίες: anogi.gr 

Ειδήσεις σήμερα:

Ίλιον: Διάσημος τράπερ συνελήφθη με όπλο για δεύτερη φορά

“Δίδυμη” επίθεση με μαχαίρι σε 15χρονους

Formula 1 - GP Αυστραλίας: Θρίαμβος Φερστάπεν σε επεισοδιακό αγώνα (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροϋπολογισμός: Μία "ανάσα" από τα 8 δις το πρωτογενές πλεόνασμα στο 7μηνοΣήμερα 11:12 | Ειδήσεις

Αυξημένα κατά 822 εκατ. τα καθαρά έσοδα . Ξεπέρασαν τα 40,5 δις το φορο-έσοδα.

Μήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATOΣήμερα 08:36 | Ειδήσεις

Απαντώντας μέσω Χ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε πως θέλει ο πόλεμος με τη Ρωσία να τελειώσει «γρήγορα», αλλά κατά τρόπο «αξιόπιστο», ώστε να εξασφαλιστεί «ειρήνη που θα έχει διάρκεια».

Δολοφονήθηκε γυναίκα στο Χαλάνδρι: Άνδρας την κυνήγησε με μαχαίριΣήμερα 12:08 | Ειδήσεις

Ο άνδρας την μαχαίρωσε μέχρι θανάτου. Σοκαρισμένη η γειτονιά της άτυχης γυναίκας

Η Μόσχα εγκρίνει τις δηλώσεις ΤραμπΣήμερα 10:59 | Ειδήσεις

Ο Ρώσος διαπραγματευτής αναδημοσίευσε την ανάρτηση του προέδρου για την Ουκρανία

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χαλάνδρι: Συνελήφθη ο δολοφόνος της 47χρονης12:25Δολοφονήθηκε γυναίκα στο Χαλάνδρι: Άνδρας την κυνήγησε με μαχαίρι12:10Φωτιά στην Πάτρα: Απολογείται ενώπιον του ανακριτή ο 25χρονος11:55Στη Χίο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ο παράδεισος που μας χάρισε ο Θεός μετατρέπεται σε κόλαση11:40Προϋπολογισμός: Μία "ανάσα" από τα 8 δις το πρωτογενές πλεόνασμα στο 7μηνο 11:22Η Μόσχα εγκρίνει τις δηλώσεις Τραμπ11:07Αγρίνιο: Παραμένει στο νοσοκομείο η ανήλικη μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε πάρτι 10:51Ήρα: Η χαριτωμένη σκυλίτσα ναυαγοσώστρια (βίντεο)10:36Δευτέρα 18 Αυγούστου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:20ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου10:20Ένας Έλληνας και ένας Τούρκος ένωσαν τις δυνάμεις τους και άνοιξαν καφέ στην Κωνσταντινούπολη10:03Στα δικαστήρια η χήρα του Έλβις Πρίσλεϊ - Κατηγορείται για τον θάνατο της κόρης της09:47ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών έως τις 22 Αυγούστου09:31O κυκλώνας Έριν απειλεί τις Μπαχάμες – Ποιες άλλες περιοχές θα σαρώσει09:17ΑΤ Κερατέας: Είχε συλληφθεί μια μέρα πριν ο κρατούμενος που εντοπίστηκε νεκρός 09:01Μήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATO08:46Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Αυγούστου08:30Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα08:15Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο