LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΦλώριναΔημοσίευση: 10 Ιανουαρίου 2022 10:07 | Ανανέωση: 10 Ιανουαρίου 2022 11:42

Σεισμός στην Φλώρινα: Ζημιές σε κτήρια και αυτοκίνητα (εικόνες)

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι, έπεσαν σοβάδες από κτίρια σε αυτοκίνητα, έσπασαν τζαμαρίες. Κλειστά τα σχολεία. Ξεκίνησαν οι  έλεγχοι. Τι λέει ο Λέκκας για τον ισχυρό σεισμό. 

Σεισμός - Φλώρινα

Στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς τους προσπαθούν να επιστρέψουν οι κάτοικοι της Φλώρινας, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε, χθες το βράδυ, την πόλη. Πολλοί κάτοικοι, υπό τον φόβο των μετασεισμών που ακολούθησαν, πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, ενώ άλλοι πήγαν στα χωριά τους.

Με το πρώτο φως της ημέρας είναι ορατές οι μικροζημιές που έχουν υποστεί ορισμένα παλιά κτίρια αλλά και πολυκατοικίες, με πτώσεις σοβάδων, που σε κάποιες περιπτώσεις προξένησαν φθορές σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Σεισμός - Φλώρινα

Σεισμός - Φλώρινα

Τα ξημερώματα συνεδρίασε εκτάκτως το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Φλώρινας, υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και σύμφωνα με στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τις αυτοψίες των προέδρων των κοινοτήτων των στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δεν καταγράφηκαν καταρρεύσεις, ενώ οι υλικές ζημιές -αναλογικά με το μέγεθος του σεισμού- δεν αξιολογούνται ως σημαντικές. Διευκρινίστηκε επίσης και επισήμως ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Ο Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε ότι «με υπευθυνότητα και συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε το φυσικό φαινόμενο» και συνέστησε στους πολίτες «να αποφεύγουν σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα στο ενδεχόμενο ενός νέου μετασεισμού και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων οργάνων της αυτοδιοίκησης».

Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων Αμυνταίου και Φλώρινας έχουν αναλάβει υπηρεσία, με στόχο τον έλεγχο όλων των δημοτικών κτιρίων και των σχολικών μονάδων, ενώ υπάλληλοι από άλλες Περιφερειακές Ενότητες -Κοζάνης και Γρεβενών- με κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν, σήμερα, στη Φλώρινα για να συμμετάσχουν στον έλεγχο των κτιρίων της πόλης.

Χθες το βράδυ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο του συντονισμού των φορέων της πόλης, συνομίλησε με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου και τον δήμαρχο Βασίλη Γιαννάκη, ενώ ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος μίλησε με τον δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά και με υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ για το ενδεχόμενο να υπάρχουν προβλήματα με κατολισθήσεις και ζημιές εντός των ορυχείων.

Σεισμός - Φλώρινα

Καθησυχαστικός ο Λέκκας

«Είχε τουλάχιστον 100 χρόνια να ενεργοποιηθεί» το ρήγμα, είπε ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για το σεισμό.

Έκανε λόγο για 14 δονήσεις που ακολούθησαν στην πρώτη των 5,3 Ρίχτερ, εκτιμώντας εμπειρικά ότι μάλλον είναι ο κύριος σεισμός. «Αλλά αν δε δούμε εξονυχιστικά την ακολουθία, δεν θα ξέρουμε», σημείωσε και εξήγησε πως «είναι σε χαρτογραφημένο ρήγμα της περιοχής, που δεν ξέραμε πότε θα δράσει»

«Έχουν γίνει ζημιές σε παλιά κτήρια κι όχι καινούρια και φυσικά δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, για ψυχολογικούς λόγους», είπε.

Κλειστά τα σχολεία στην περιοχή

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα (Δευτέρα) οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 23:43 χθες, Κυριακή, κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή.

Τη σχετική απόφαση πήραν, για προληπτικούς λόγους, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Κλειστά θα ειναι τα σχολεία και την Τρίτη.


Φωτογραφίες: voria.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Σχολεία - Self test: 14000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Βίντεο: Δραματική διάσωση πιλότου αεροπλάνο που προσγειώθηκε σε ράγες λίγο πριν περάσει το τρένο

Μπομπ Σάγκετ: Νεκρός ο διάσημος ηθοποιός

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)Σήμερα 07:19 | Ειδήσεις

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας. Πως αναμένεται να κινηθεί η κακοκαιρία.

Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόποΣήμερα 00:03 | Ειδήσεις

Σε περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για θετικές προσδοκίες.

Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομίαΣήμερα 06:44 | Ειδήσεις

Αναλυτικά οι ώρες και οι δρόμοι που θα μείνουν κλειστοί το Σάββατο, λόγω της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.

Μετρό: Κλειστός σταθμός το ΣαββατοκύριακοΧθες 20:50 | Ειδήσεις

Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες κατά τη διάρκεια της προσωρινής διακοπής λειτουργίας του σταθμού το Σαββατοκύριακο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30Εορτολόγιο - 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:17Γιατί ανησυχεί τις αγορές η ένταση στη Μέση Ανατολή07:03Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομία06:50Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται06:45Amber Alert για εξαφάνιση 17χρονου - Φόβοι για την ζωή του06:3621η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”06:30Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο06:23“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία06:15Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι06:09Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Ολυμπιακή Φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο22:42Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο