LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΘεσσαλονίκηΔημοσίευση: 31 Δεκεμβρίου 2021 11:55

Θεσσαλονίκη: Απορρίφθηκε τουρκικό αίτημα για έκδοση Κούρδου

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για τον νεαρό Κούρδο που είχε κατηγορηθεί στην Τουρκία.

δικαστήριο - δικαστική αίθουσα - δικαιοσύνη

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης το αίτημα των τουρκικών διωκτικών αρχών για την έκδοση ενός 27χρονου από την Τουρκία κουρδικής καταγωγής, ο οποίος είχε συλληφθεί, τον περασμένο Οκτώβριο, στη Θεσσαλονίκη, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος, προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της πολυετούς ποινής κάθειρξης που τού είχε επιβάλει δικαστήριο της γείτονος για υπόθεση εμπορίας και προμήθειας ναρκωτικών ουσιών.

Ο ίδιος είχε καταδικαστεί το 2015 σε συνολική κάθειρξη 12,5 ετών για πώληση 3,6 γραμμ. χασίς και έξι δισκίων ecstasy, αλλά τον Ιανουάριο του 2020 κι έχοντας εκτίσει σχεδόν πέντε χρόνια «απέδρασε», παραβιάζοντας ολιγοήμερη άδεια. Στη συνέχεια, διέφυγε στην Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζήτησε άσυλο.

Από την πρώτη στιγμή δηλώνει ότι η δίωξη και καταδίκη του στηρίχθηκαν σε ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία, κάνοντας λόγο για στοχοποίησή του λόγω της κουρδικής του καταγωγής αλλά και των πολιτικών του πεποιθήσεων, αφού τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του εμφανίζονται ως υποστηρικτές της διωκόμενης από την τουρκική κυβέρνηση οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Έπειτα από δημόσια συνεδρίαση, το Δικαστικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ότι ο εκζητούμενος δεν πρέπει να εκδοθεί, διότι στην Τουρκία «πρόκειται να διωχθεί ή να κρατηθεί για τα φυλετικά, θρησκευτικά, πολιτικά ή εθνικά του φρονήματα». Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθμόν 726/2021 απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, το τουρκικό αίτημα για έκτιση της ποινής διαβιβάστηκε «με σκοπό αυτός να διωχθεί για πολιτικά εγκλήματα ή πράξεις συναφείς προς αυτά», ενώ τονίζεται -επιπλέον- ότι σε περίπτωση έκδοσής του «κινδυνεύει τόσο η ψυχική όσο και η σωματική του ακεραιότητα».

Στην τοποθέτησή του ενώπιον των δικαστών, ο εκζητούμενος ανέφερε ότι το αίτημα έκδοσής του είναι προσχηματικό επαναλαμβάνοντας ότι ο ουσιαστικός λόγος της ποινικής του δίωξης είναι η καταγωγή του και τα πολιτικά του φρονήματα. Περιέγραψε δε τις συνθήκες βασανισμού, που - όπως είπε- υπέστη από συγκρατούμενούς του κατά την κράτησή του στις τουρκικές φυλακές, τονίζοντας ότι εάν επιστρέψει κινδυνεύει η ζωή του.

«Το Συμβούλιο εφαρμόζοντας πιστά την Αρχή της Ειδικότητας της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Έκδοσης και τις Διεθνείς Συνθήκες Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε τη μη έκδοση του 27χρονου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σύνηγορός του Βασίλειος Κώττας, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση κατέστη ήδη αμετάκλητη κι ο εκζητούμενος αφέθηκε ελεύθερος.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κατεχάκη: Τροχαίο με δύο νεκρούς νέους

Γυναικοκτονίες: Μαθητές δημοτικού έκαναν βίντεο για τις 17 γυναίκες

“Το Πρωινό” - Λευτέρης Πετρούνιας: τα μετάλλια, η Μιλλούση και οι κατάρες στα παιδιά του (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Europa League: Συνεχίζονται οι νίκες για το "τριφύλλι"00:14Φιορεντίνα – ΑΕΚ: Νίκη… χρυσάφι για την “Ένωση” (βίντεο)00:04Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 35χρονος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και απειλές 23:47Σούπερμαν: Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης κόμικ πουλήθηκε έναντι αστρονομικού ποσού23:35Φιορεντίνα – ΑΕΚ: Το γκολ με το οποίο προηγήθηκε η “Ένωση”23:21Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία σε Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα23:07Ολλανδία: Ενισχύεται με 100 ραντάρ για την ανίχνευση drones22:53Φιορεντίνα – ΑΕΚ: Το VAR ακύρωσε το γκολ των Ιταλών22:39“Cry to Heaven”: Η Adele κάνει το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη22:25Συμμορία στα Πατήσια: Παγίδευε θύματα μέσω ψεύτικου προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα εκβίαζε22:11ΠΑΟΚ – Μπραν: Ψυχρολουσία λίγο πριν το φινάλε21:57Συλλογικές Συμβάσεις: Με επιφύλαξη έγινε δεκτή από τους εργαζόμενους η επαναφορά του διαλόγου υπαλλήλων - εργοδοτών21:43Χονγκ Κονγκ: Σε τουλάχιστον 83 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από πυρκαγιά σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών21:29Η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ σε 8.500 κατόχους προπληρωμένων καρτών επιδομάτων21:15Επίδομα παιδιού: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων21:01Εθνική Ελλάδας: Με το δεξί… στα προκριματικά για το Μουντομπάσκετ20:47Παπαδάκης: Να ελέγξουμε τις "γερασμένες" υποδομές20:32Παναθηναϊκός - Μπενίτεθ: Όσο κερδίζεις γίνεσαι όλο και πιο δυνατός 20:16Υπό βροχή η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα20:02Κακοκαιρία Adel: Καταρρακτώδης βροχή στην Αττική - Προβλήματα στην κυκλοφορία 19:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο