LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΧανιάΔημοσίευση: 05 Σεπτεμβρίου 2021 17:19

Χανιά: Μαρτυρίες – σοκ για το γηροκομείο “κολαστήριο” (βίντεο)

Συγγενείς των θυμάτων αλλά και πρώην εργαζόμενοι μιλούν στον ΑΝΤ1 για το τι γινόταν μέσα στη δομή όπου έχασαν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι.

Γηροκομείο - Χανιά - ΑΝΤ1

Tης Κέλλυς Χεινοπώρου

«Με διαβεβαίωνε και δυο ημέρες πριν πεθάνει ότι δεν έχει κατακλίσεις και ότι είναι τυχερός. Δεν πονηρεύτηκα, κατάλαβα ότι έχω κάνει λάθος όταν πήγα στο νοσοκομείο. Δεν μπορούσα να πάω να τον αντικρύσω. Έλιωνε ζωντανός!», περιγράφει στον ΑΝΤ1 ο Κώστας Φραντζεσκάκης, καταγγέλλοντας το γηροκομείο των Χανίων για το θάνατό του πατέρα του.

«Αυτό το ίδρυμα έπρεπε να είχε κλείσει. Δίναμε πολλά λεφτά για να τον έχουν στα ‘ώπα-ώπα’, όχι για να μου τον σκοτώσουν!», δηλώνει από την πλευρά της η Μαρία Πιτσιλάβη, συγγενείς θύματος, που επίσης καταγγέλλει το γηροκομείο.

Οι συγγενείς των θυμάτων είναι απαρηγόρητοι, νιώθουν ενοχές που δεν κατάφεραν να καταλάβουν το τι συνέβαινε στο γηροκομείο και να σώσουν τον πατέρα τους από φρικτό θάνατο, όπως λένε. Πρόκειται για έναν από τους τροφίμους της ιδιωτικής δομής στα Χανιά, ο οποίος πέθανε από σηψαιμία. Η δομή ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, για ύποπτους θανάτους ηλικιωμένων.

Η Ρωσίτσα Στανεβα, πρώην εργαζόμενη στη δομή, κατάλαβε πολύ γρήγορα, όπως υποστηρίζει, το φρικτό βασανισμό των τροφίμων. Ήταν εκείνη που κατήγγειλε στις αρχές τον τραυματισμό ηλικιωμένης στο κεφάλι από πτώση, τον όποιον απέκρυψαν από τους συγγενείς καθώς η τρόφιμος δηλώθηκε πως πέθανε από ανακοπή καρδιάς.

«Όπως όλοι» λέει στον ΑΝΤ1 η πρώην εργαζόμενη με νόημα…

«Την βρήκα μπλαβιασμένη, με γάζες στο πρόσωπο, για να πεθάνει μετά από 2-3 ημέρες. Κανείς δεν ασχολιόταν με την γυναίκα, την προσπέρναγαν, ούτε φαγητό, ούτε φάρμακα, τίποτα. Την γυναίκα την περίμεναν να πεθαίνει», περιγράφει η πρώην υπάλληλος.

Μετά την εκταφή της σωρού, τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων δεν αποκλείουν την πιθανότητα ο θάνατος της ηλικιωμένης να προήλθε από την πτώση, αφού σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κρήτης, Αντώνη Παπαδομανωλάκη, υπάρχει κάτι στο κεφάλι της γυναίκας, που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν είναι τυχαίο ή αν ευθύνεται για το θάνατο.

Η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη έχασε και εκείνη τον πατέρα της με υπαιτιότητα της διεύθυνσης της δομής, όπως καταγγέλλει. Είναι η γυναίκα που ξετύλιξε το κουβάρι των αποκαλύψεων που συντάραξε την Κρήτη.

 «Υπήρχε υποσιτισμός, τρομερή κατανάλωση υπνωτικών, .για να μην ενοχλούν. Δένονταν και αναγκάζονταν να σταματήσουν να περπατούν .Δεν γινόταν μεταφορά τους στο νοσοκομείο για να μην φανούν σημάδια κακοποίησης με αποτέλεσμα να μπαίνουν περιπατητικοί και να τους βγάζουν οι...4!!!», περιγράφει η Μαρία Παπαδάκη, που έχει αναλάβει και συνήγορος των οικογενειών των θυμάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Στάνεβα, στους έξι μήνες που εκείνη εργάστηκε στη δομή, πέθαναν έξι με οκτώ τρόφιμοι.

 «Η ζωή τους ήταν ένα δέσιμο. Έτσι! Να περιμένουν το φαΐ, να τους ταΐσω γρήγορα, και πάλι στην καρέκλα», περιγράφει η ίδια.

Πρώην εργαζόμενη  της δομής και καταγγέλλουσα λέει πως έδεναν τους τρόφιμους με 4 ζωνες , τονίζοντας πως «υπήρχε το απόρρητο, ομερτά, σιωπή!» και συνεχίζει λέγοντας πως «δεν τους σίτιζαν. ‘Ολοι εκεί ήταν ‘μούμιες’ 20-30κιλα. Μας έβαζαν να τους μπουκώνουμε, πολτοποιούσαμε το φαγητό και με σύριγγα τους δίναμε με πίεση στο στόμα και μετά νερό για να το καταπιούν οι άνθρωποι. Πνίγονταν οι άνθρωποι».

Η συγκεκριμένη βοηθός-νοσηλεύτρια έχει καταθέσει στις Αρχές ότι 57χρονη τρόφιμος πέθανε από πνιγμό κατά την σίτιση. Δυο εργαζόμενοι του γηροκομείου που κατέθεσαν σε βάρος της δομής, ξαφνικά έχασαν τις άδειες εργασίας τους.

Η αντιπεριφέρεια Χανίων, την εποπτεύουσα αρχή της δομής, ενώ είχε εντοπίσει ότι το γηροκομείο από το 2009 έως το 2011 λειτουργούσε χωρίς άδεια, δεν κατάφερε να την κλείσει!

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Καλογέρης, αντιπεριφερειάρχης Χανίων χαρακτήρισε «απολύτως τυχαία» τη δίωξη των δύο εργαζομένων της δομής.

Η συγκλονιστική αυτή υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προανάκρισης, με την διεύθυνση της δομής να κάνει λόγο για πλεκτάνη και συκοφαντίες που στόχο έχουν τον διασυρμό της μονάδας.

Ειδήσεις σήμερα:

Όλυμπος: Νεκρός εντοπίστηκε ο ορειβάτης

Μίκης Θεοδωράκης: Πώς θα γίνει το λαϊκό προσκύνημα και η ταφή του

Φωτιά σε ξενοδοχείο στην Έδεσσα (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο