LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΔωδεκανήσαΔημοσίευση: 11 Μαΐου 2021 13:22

Αγοραπωλησίες ακινήτων σε Τούρκους: Δεκάδες οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση

Πως Τούρκοι επιχειρηματίες είχαν βρει τρόπους να παρακάμψουν την νομοθεσία και να αποκτήσουν ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές της Λέρου. 

Λέρος

Σαράντα εννέα άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, βρέθηκαν υπόλογοι σε υπόθεση αγοραπωλησιών ακινήτων σε υπηκόους τρίτων χωρών και δη σε Τούρκους σε δικογραφία, που σχηματίστηκε κατόπιν αναφοράς του δημάρχου Λέρου κ Μιχάλη Κόλλια.

Το θέμα είχε προσλάβει μάλιστα πανελλήνια διάσταση μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News». Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρεις Τούρκοι επιχειρηματίες είχαν βρει τρόπους να παρακάμψουν την νομοθεσία και να αποκτήσουν ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές της Λέρου, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την νομοθεσία περί δικαιοπραξιών, για λόγους προστασίας του εθνικού συμφέροντος, απαγορεύεται η απόκτηση γης από υπηκόους τρίτων χωρών εκτός ΕΕ στην ελληνική παραμεθόριο. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τρεις Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν καταφέρει από το 2013 μέχρι και το 2017 να κάνουν επτά αγορές ακινήτων μέσω ενός διευρυμένου δικτύου φυσικών προσώπων και υπεράκτιων εταιρειών.

Η τελευταία αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το 2018 μέσω ενός Τούρκου ακαδημαϊκού, ο οποίος κατέχει διαβατήριο κράτους-μέλους της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο ακαδημαϊκός αγόρασε για λογαριασμό ενός εκ των τριών Τούρκων επιχειρηματιών έκταση περίπου 950 τ.μ. έναντι 130.000 ευρώ σε περιοχή κοντά στο ναύσταθμο και το παρατηρητήριο του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Λέρο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και τα επτά προηγούμενα ακίνητα συνολικού εμβαδού 16,4 στρεμμάτων που αγοράστηκαν έναντι 2,94 εκατ. ευρώ, βρίσκονται περίπου στην ίδια περιοχή.

Οι τοποθεσίες που βρίσκονται τα ακίνητα, αλλά κυρίως το πολύ υψηλό τίμημα που καταβλήθηκε για την απόκτησή τους, σε σχέση με τα δεδομένα της κτηματαγοράς του νησιού, δεν πέρασαν απαρατήρητα από την Δικαιοσύνη, η οποία διενήργησε προκαταρκτική έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Την 23η Απριλίου 2018 υποβλήθηκε από τον Δήμαρχο Λέρου σχετική αναφορά προς τον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου και σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία. Κατόπιν Εισαγγελικής έρευνας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 ασκήθηκε εις βάρος 49 κατηγορούμενων ποινική δίωξη για τις πράξεις της παράβασης καθήκοντος, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα στην ως άνω πράξη, και της συνέργειας, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα στην ως άνω πράξη.

Πιο συγκεκριμένα 6 συμβολαιογράφοι κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος (άπαξ και κατ’ εξακολούθηση) που συνίσταται στο ότι, στην Αθήνα με την ιδιότητά τους ως συμβολαιογράφοι συνέταξαν συμβόλαια για την μεταβίβαση ακινήτων στην Αθήνα, τη Λέρο, την Αλεξανδρούπολη και τη Μυτιλήνη, κατά το χρονικό διάστημα από 30 Ιουνίου 2016 έως και τις 6 Δεκεμβρίου 2018 παρά το γεγονός ότι, απαγορεύεται ρητώς δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 25 και 30 του Ν. 1892/1990 ως ισχύει, που έχει τεθεί για την προστασία των συμφερόντων του κράτους, η μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα ευρισκόμενα σε παραμεθόρια περιοχή, σε φυσικά πρόσωπα με ιθαγένεια εκτός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς μάλιστα προηγουμένως να υποβληθεί σχετική αίτηση στην Επιτροπή Αρσης Απαγόρευσης Δικαιοπραξιών του άρθρου 26 Ν. 1892/90 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Φέρονται μάλιστα με τα συμβόλαια που συνέταξαν να σκόπευαν να προσπορίσουν όφελος στους συμπράξαντες σε αυτά.
Κατηγορούμενοι βρέθηκαν και δικηγόροι που παραστάθηκαν στα συμβόλαια εκπροσωπώντας εταιρείες με έδρα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Αγγλία, Κύπρο, Βουλγαρία, Γαλλία κλπ).

Οπως προέκυψε από την έρευνα που διεξήχθη αρμοδίως από την Εισαγγελία στις περισσότερες περιπτώσεις οι αντισυμβαλλόμενοι δεν ήταν φυσικά πρόσωπα, αλλά εταιρίες με έδρα εντός κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες δεν υφίστανται απαγορεύσεις για δικαιοπραξίες σε παραμεθόριες περιοχές, παρά το γεγονός ότι μέλη, νόμιμοι εκπρόσωποι τους είναι Τούρκοι υπήκοοι.

Σε μια περίπτωση αντισυμβαλλόμενοι στα συμβόλαια ήταν Γάλλοι υπήκοοι, τουρκικής καταγωγής. Προέκυψε επιπλέον ότι για ορισμένα ακίνητα που άλλαξαν χέρια, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον φυσικά πρόσωπα που υπέβαλαν αιτήσεις στην επιτροπή παραμεθορίου οι οποίες απορρίφθηκαν και ακολούθως προχώρησαν στη σύσταση των εταιριών.

Επιπλέον προέκυψε ότι ως εκπρόσωποι αγοραστών ή και πωλητών σε δικαιοπραξίες που ελέγχθηκαν είναι ίδια πρόσωπα.
Ωστόσο προέκυψε ότι δεν εμπίπτει στα καθήκοντα του συμβολαιογράφου να διαπιστώσει εάν μια δικαιοπραξία είναι εικονική.
Ούτε μπορούν και έχουν υποχρέωση να ελέγξουν αν οι εταιρείες συστάθηκαν με σκοπό να προχωρήσουν οι δικαιοπραξίες σε παραμεθόρια περιοχή χωρίς να απαιτείται σχετική έγκριση.

Προέκυψε έτσι ότι δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος στις ανωτέρω πράξεις, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση που φέρονται τελεσθείσες στην Αθήνα, τη Λέρο, την Αλεξανδρούπολη και τη Μυτιλήνη.

Ως εκ τούτου η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου εισηγήθηκε να μην γίνει κατηγορία εις βάρος των κατηγορούμενων.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά - σύζυγος 20χρονης: Να μην συμβεί σε κανέναν αυτό που πάθαμε εμείς

Πάτρα: Κορονοπάρτι με εκατοντάδες άτομα και ποτά (εικόνες)

Ρωσία: Ένοπλη επίθεση με νεκρούς μαθητές σε σχολείο (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”Σήμερα 09:57 | Ειδήσεις

Τι ζητά με την μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια της κοπέλας, η οποία δολοφονήθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

OHE: “Όχι” των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της ΠαλαιστίνηςΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Την απόφαση καταδίκασε αμέσως η Παλαιστινιακή Αρχή, που είδε σε αυτή «κατάφωρη επίθεση» εναντίον των Παλαιστινίων, που ωθεί τη Μέση Ανατολή «στο χείλος της αβύσσου».

ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών θα γίνει σαν τον κορονοϊόΣήμερα 07:57 | Ειδήσεις

Παγκόσμια, «τεράστια ανησυχία» για την μετάδοση της γρίπης των πτηνών

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο: Ξυλοδαρμός 14χρονου σε σχολείο - Το βίντεο που τράβηξαν συμμαθητές του10:37Κατάταξη UEFA: Η θέση της Ελλάδας μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού10:25Λάρισα: “Σήκωσαν” πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από κατάστημα10:12Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”09:58Ιράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)09:45“Έρωτας φυγάς” - Νέο επεισόδιο: Μυστικά και αποκαλύψεις την Παρασκευή (βίντεο)09:31Ιράν: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης09:17ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών θα γίνει σαν τον κορονοϊό09:04“Ενώπιος Ενωπίω” - Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Η Παξινού, οι “Ψυχοκόρες” και η πολιτική (βίντεο)08:50Εορτολόγιο - 19 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα (Ακάθιστος Ύμνος)08:36Το παρασκήνιο της βρετανικής συμμετοχής στην ενίσχυση της ισραηλινής άμυνας08:23Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τούμπαρε στην Εθνική Οδό (βίντεο)08:10Amber Alert για 11χρονο07:57OHE: “Όχι” των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης07:44Αθηναϊκή Λέσχη: Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη (εικόνες)07:30Μέση Ανατολή - Πετρέλαιο: Μεγάλη αύξηση στις διεθνείς τιμές φέρνει η νέα ένταση07:17Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή07:03ECL - Ολυμπιακός: Αποθέωση στο αεροδρόμιο για την πρόκριση στα ημιτελικά (βίντεο)06:50Σταδίου: Τροχαίο με σοβαρά τραυματισμένο οδηγό06:37Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Αεροπορική βάση στο “στόχαστρο”06:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο