LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΘεσσαλονίκηΔημοσίευση: 09 Νοεμβρίου 2020 16:39 | Ανανέωση: 09 Νοεμβρίου 2020 17:48

Σοφία Νικολάου: Σε κατάσταση αυξημένου ελέγχου οι φυλακές Διαβατών

Στο κατάστημα κράτησης εντοπίσθηκαν 66 κρούσματα κορονοϊού, 59 σε κρατούμενους και 7 σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ

Τη διενέργεια τεστ στους κρατούμενους και τους υπαλλήλους των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου. η οποία επισκέφθηκε το μεσημέρι το κατάστημα κράτησης της Θεσσαλονίκης, μετά την εκδήλωση κρουσμάτων κορονοϊού.

Από τις 20 Οκτωβρίου έως σήμερα εντοπίστηκαν συνολικά 66 κρούσματα (59 σε κρατούμενους και 7 σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους), ενώ όλοι οι θετικοί κρατούμενοι είναι ασυμπτωματικοί και μόλις ένας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αλλά για αιτία που δεν συνδέεται με τον κορονοϊό.

Αναλυτικά η δήλωση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής:

«Συναντήθηκα σήμερα με τον διευθυντή των φυλακών, τον αρχιφύλακα, τους εργαζόμενους, στέλεχος του ΕΟΔΥ καθώς και 3 εκπροσώπους των κρατουμένων. Συζητήσαμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μετά την επιβεβαίωση πολλών κρουσμάτων κορονοϊού στο Κατάστημα Κράτησης, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού.

Καταγράψαμε τα προβλήματα που υπάρχουν και κάναμε αυτοψία στο χώρο των φυλακών, οι οποίες έχουν χωριστεί σε τρεις ζώνες για την βέλτιστη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν τεστ σε όλους στο Κατάστημα Κράτησης το οποίο τίθεται σε κατάσταση αυξημένου ελέγχου.

Οι μεταγωγές περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία όλων.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία και θα παρέχουμε ό,τι χρειαστεί για την βελτίωση της καθημερινότητας όλων.

Με τον επαγγελματισμό που διακρίνει τους εργαζόμενους αλλά και με την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τους κρατούμενους -οι οποίοι έχουν κατανοήσει το πρόβλημα- θα βρούμε λύσεις σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει.

Το Κατάστημα έχει εφοδιαστεί με υγειονομικά υλικά, γάντια, μάσκες, ειδικές φόρμες για τους εργαζόμενους και αντισηπτικά. 

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, τόσο με τη διοίκηση των φυλακών, όσο και με τον ΕΟΔΥ προκειμένου να προβούμε στις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται για να προστατέψουμε την υγεία των εργαζόμενων και των κρατουμένων».

ΣΥΡΙΖΑ: Παταγώδης η αποτυχία της κυβέρνησης στις φυλακές Διαβατών

Κοινή δήλωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, και του αναπληρωτή τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Διονύση Καλαματιανού:

H σημερινή, «κατόπιν εορτής» επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τον εντοπισμό 66 κρουσμάτων κορωνοϊού, τα 59 των οποίων σε κρατούμενους, επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στο θέμα αυτό και την ανικανότητά της να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Φαίνεται ότι ο «εφιάλτης» που ζουν οι υπάλληλοι και οι κρατούμενοι δεν αγγίζει το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη»!.

Η προκλητική αδράνεια στην έγκαιρη λήψη μέτρων ελέγχου της πανδημίας στις φυλακές, αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αγνόησε επανειλημμένα αιτήματα σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων για διενέργεια μαζικών τεστ, εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες, αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας ζήτησε την λήψη σοβαρών μέτρων προστασίας και γενναίες αποφάσεις.

Το πιο εξωφρενικό είναι ότι η κ. Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής, έσπευσε να χαρακτηρίσει «ελεγχόμενη» την κατάσταση στα Διαβατά, παρότι όπως παραδέχθηκε, τόσες ημέρες μετά την έξαρση των κρουσμάτων, δεν έχει υποβληθεί ακόμη σε τεστ το σύνολο των κρατουμένων! Τα 66 κρούσματα είναι άραγε λίγα; Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι είναι ένας μικρός αριθμός σε σχέση με το σύνολο των κρατουμένων και των εργαζομένων; Ποιος καθορίζει τα μεγέθη των αριθμών σε μικρά και μεγάλα, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε κλειστές δομές όπως οι φυλακές, έχοντας να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο εύκολα μεταδιδόμενο και άκρως θανατηφόρο ιό;
.
Καλούμε την κυβέρνηση να επιδείξει επιτέλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να σταματήσει να αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο για την δημόσια υγεία ζήτημα στα σωφρονιστικά καταστήματα, αποκλειστικά με όρους απ’ ευθείας αναθέσεων και περιορισμού δικαιωμάτων. Και να λάβει έστω και τώρα, όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές της χώρας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13Έκθεση Oxfam: Αυξάνονται οι εισοδηματικές ανισότητες στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ19:59Ολυμπιακός – Προμηθέας: Έβγαλε την υποχρέωση… και τώρα Μπαρτσελόνα19:46Δίκη Τραμπ: Ένορκος απαλλάχθηκε γιατί διέρρευσαν στοιχεία της ταυτότητας της19:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο