LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΛέσβοςΔημοσίευση: 09 Οκτωβρίου 2020 13:07 | Ανανέωση: 09 Οκτωβρίου 2020 13:25

Πλημμύρισε ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ (εικόνες)

Η ισχυρή νεροποντή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο προσωρινό ΚΥΤ της Λέσβου.

λάσπες - πλημμύρα - Καρά Τεπέ

Βούλιαξαν στα λασπόνερα περιοχές του καταυλισμού του Καρά Τεπέ, μετά την ισχυρή νεροποντή που έπληξε την Πέμπτη τη Λέσβο.

Δεκάδες σκηνές πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η διαμονή προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η δυνατή και παρατεταμένη για πολλές ώρες βροχόπτωση αποτέλεσε την αιτία για να συγκεντρωθούν λιμνάζοντα ύδατα σε τρεις από τις συνολικά 15 οριοθετημένες περιοχές της δομής και ειδικότερα να πλημμυρίσουν 80 από τις 1.100 σκηνές που υπάρχουν. «Αυτονόητα μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προβλήματα, όμως, τα οποία άμεσα αντιμετωπίζονται», υπογραμμίζουν.

λάσπες - πλημμύρα - Καρά Τεπέ

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που επιχειρούν στο πεδίο, σε συνεργασία με εθελοντές της Κοινωνίας των Πολιτών, έχουν ήδη προχωρήσει σε:

  • Μεταφορά των διαμενόντων σε σκηνές που πλημμύρισαν, σε κοινόχρηστους χώρους (rub halls), όπου και θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας.
  • Αποκατάσταση ή κατάργηση των 80 περίπου σκηνές που επηρεάστηκαν, καθώς ήδη έχουν αποχωρήσει 2,500 διαμένοντες από την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι και θα αποχωρήσουν επιπλέον 1,300 για μετεγκατάσταση στο εξωτερικό.
  • Διανομή αδιάβροχων καλυμμάτων προκειμένου να ενισχυθούν οι οροφές των σκηνών. 
  • Επισήμανση των σημείων, όπου θα επικεντρωθούν τα έργα αποστράγγισης.

λάσπες - πλημμύρα - Καρά Τεπέ

Άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: «τα έργα διαχείμασης (winterization) βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή. Η αποτελεσματικότητα των πρώτων έργων υποδομής και προστασίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το συντριπτικό ποσοστό της δομής δεν επηρεάστηκε από την βροχόπτωση.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε σχετικό Τεχνικό Δελτίο συνολικού ποσού 5.580.000 ευρώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και άμεσα θα υλοποιηθούν τα έργα. Τα έργα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τον εμπρησμό στη Μόρια, η Κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Ανταποκρίθηκε σε ελάχιστο χρόνο, ενώ έργα υποδομής και προστασίας βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή.

Οι χθεσινές ζημιές στο Μαυροβούνι καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του έργου της νέας κλειστής/ελεγχόμενης δομής. Δομή που θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σύγχρονες εγκαταστάσεις και περισσότερη ασφάλεια». 

λάσπες - πλημμύρα - Καρά Τεπέ

Μπουρνούς (ΣΥΡΙΖΑ): Οι ιδεοληψίες της ΝΔ ναυάγησαν στις λάσπες του Καρά Τεπέ

Δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής Λέσβου και αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς:

«Ένα φθινοπωρινό πρωτοβρόχι στη Λέσβο ήταν αρκετό για να βουλιάξει στις λάσπες το νέο Κέντρο του Καρά Τεπέ που στεγάζει 7.500 αιτούντες άσυλο. Ο κ. Μηταράκης αγνόησε προκλητικά τις προειδοποιήσεις για την ακαταλληλότητα του σημείου και τους υγειονομικούς κινδύνους, ενώ είχαν επισημανθεί και κραυγαλέες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αγνοήθηκε επίσης η εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου του για το πώς πρέπει να στήνονται οι καταυλισμοί για να μη βουλιάζουν στις λάσπες με την πρώτη βροχή. Ο κ. Μηταράκης και οι μετακλητοί του διοικούν στο πόδι και αυτοσχεδιάζουν στις πλάτες χιλιάδων ανθρώπων και ενός ολόκληρου νησιού.

Η ιδεοληπτική άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποσυμφορήσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για να μην στενοχωρήσει την εκλογική πελατεία της στην ηπειρωτική Ελλάδα, μαζί και η ύποπτη απροθυμία της να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετεγκαταστάσεις προσφύγων στα κράτη-μέλη, οδηγούν από τη μια καταστροφή στην άλλη. Οι ιδεοληψίες τους βουλιάζουν στις λάσπες, το πρόβλημα είναι ότι παρασύρονται και οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων».

λάσπες - πλημμύρα - Καρά Τεπέ

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με αφορμή την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γνωρίζει πολύ καλά και την προσπάθεια και την μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι, για την προστασία της δημόσιας υγείας, της δημόσιας ασφάλειας και την διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους διαμένοντες.

Στην Δομή χρησιμοποιούνται σκηνές που δόθηκαν ως κατάλληλες από την Ύπατη Αρμοστεία και οι οποίες φέρουν το λογότυπο της. Στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών αυτών, αναμένουμε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα την ολοκλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής (παροχή συνεργείου τεχνικών για εργασίες, εργασίες στεγανοποίησης των σκηνών, αδιαβροχοποίηση ορόφων, εργασίες για την τοποθέτηση υπερυψωμένου ξύλινου πατώματος, εργασίες αποστράγγισης εδάφους με χρήση 3 άλφα – χαλίκι, μετακινήσεις οικίσκων, παροχή rubhalls) που έχει αναλάβει στη νέα δομή. Ειδικά μετά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η χθεσινή βροχόπτωση, προσβλέπουμε στην επιτάχυνση αυτών των έργων, που έχουν προφανή σημασία και προφανείς ανθρωπιστικές προεκτάσεις.

Επίσης, επισημαίνουμε ότι την ολοκλήρωση λοιπών έργων υποδομής που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, έχουν επωμιστεί διεθνείς οργανισμοί είτε ανθρωπιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται, σήμερα, εντός της δομής είτε περιλαμβάνονται στις παρεμβάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί να πραγματοποιηθούν άμεσα από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ως προς τις δομές που λειτουργούν σε δημοτικό χώρο ή σε καταλήψεις, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Και ούτε οι πρόσφυγες μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να λειτουργούν δομές που πλέον δεν χρειάζονται. Τέλος, προσβλέπουμε στην επιτάχυνση, από την Ύπατη Αρμοστεία, της απόδοσης κατειλημμένων διαμερισμάτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, ώστε να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών καθώς και την υλοποίηση δράσεων που έχουμε ζητήσει για την ομαλή ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων”.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)Σήμερα 07:19 | Ειδήσεις

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας. Οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες σε περιοχές της Θεσσαλίας. Που καταγράφονται χιονοπτώσεις.

Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)Σήμερα 09:47 | Τοπικά Νέα

Ασυνήθιστες εικόνες για τέτοια εποχή, με την περιοχή "ντυμένη στα λευκά", είδαν το πρωί του Σαββάτου, κάτοικοι και επισκέπτες στο Πετρούλι. Δείτε LIVE την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπ. Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1 για την ακρίβεια, τους ελέγχους και τα πρόστιμα στην αγορά. Πότε ενεργοποιούνται το “Καλάθι των νονών” και το “Καλάθι του Πάσχα”.

ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδιαΣήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, υποβάθμισε την επίθεση στην Ισφαχάν, ενώ δεν θέλησε να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ. Τι ανέφερε για πιιθανά αντίποινα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κικίλιας - Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:4421η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται08:10Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30Εορτολόγιο - 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:17Γιατί ανησυχεί τις αγορές η ένταση στη Μέση Ανατολή07:03Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομία06:50Amber Alert για εξαφάνιση 17χρονου - Φόβοι για την ζωή του06:36Formula 1: Το GP Σαγκάης αποκλειστικά σε ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+06:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο