LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΈβροςΔημοσίευση: 07 Μαρτίου 2020 09:46 | Ανανέωση: 07 Μαρτίου 2020 09:51

Έβρος: νέα ένταση, δακρυγόνα και ριπές στις Καστανιές

Τουρκικό θωρακισμένο όχημα επιχείρησε να γκρεμίσει τμήμα του φράχτη. Συνεχίζεται από χθες το βράδυ η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

ΕΒΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ - ΦΡΑΧΤΗΣ

Άλλη μια νύχτα έντασης ήταν αυτή που πέρασε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ χειροβομβίδες κρότου λάμψης πέφτουν και σήμερα, 9η ημέρα επεισοδίων στην περιοχή.

Η συντονισμένη επίθεση των Τούρκων, με σκοπό να διευκολύνουν τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα, ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα και κράτησε έως τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Περίπου 600 άτομα με τη βοήθεια του τουρκικού στρατού και  της στρατοφυλακής εκτόξευαν δακρυγόνα και χημικά προς την ελληνική πλευρά.

Κατά μήκος του φράχτη, από το φυλάκιο στις Καστανιές και προς το νότο άναψαν δεκάδες εστίες φωτιάς με στόχο να προκαλέσουν φθορές στα σύρματα, με τις ελληνικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν ηχητικά σήματα και σειρήνες για να τους αποτρέψουν.

Καστανιές - Έβρος

Το φως της δημοσιότητας είδε βίντεο με τουρκικό θωρακισμένο όχημα να επιχειρεί με συρματόσχοινο να τραβήξει μέρος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να τον γκρεμίσει. Το περιστατικό καταγράφηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Πρόκειται για ένα από τα οχήματα τύπου “HIZIR/ATES”, που φέρουν όργανα (ημερήσια και νυκτερινά) επιτήρησης της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε πρόσφατα η Τουρκία, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 75%!

Λίγο μετά τις 09.00 το πρωί ξέσπασε και νέα ένταση στα σύνορα. Δεκάδες μετανάστες συγκεντρώθηκαν και πάλι στα συρματοπλέγματα, ενώ Τούρκοι αστυνομικοί, που φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και κινούνταν ανάμεσα τους, έκαναν αλλεπάλληλες ρίψεις δακρυγόνων προς την ελληνική πλευρά.

Όλη αυτή η συντονισμένη επιχείρηση από τους Τούρκους στόχο είχε να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός, αφού ταυτόχρονα οι μετανάστες επιχειρούσαν να κόψουν τα σύρματα στο φράχτη. 

Καστανιές - Έβρος

Οι άνδρες του ελληνικού στρατού βρίσκονταν σε θέσεις μάχης και οι ελληνικές αρχές απωθούσαν τους συγκεντρωμένους με ρίψη νερού από πυροσβεστικά οχήματα. 

Σε βίντεο εμφανίζονται Τούρκοι αστυνομικοί, με κατάλληλο εξοπλισμό, που εκτοξεύουν χημικά προς την ελληνική πλευρά, ενώ βρίσκονται ανάμεσα στους μετανάστες που κινούνται κοντά στον φράχτη.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία συνεχίζουν να φρουρούν τα σύνορα και να σταματούν τις απόπειρες μεταναστών να μπουν στο ελληνικό έδαφος, ενώ συλλαμβάνουν όσους τελικά βρίσκουν πέρασμα και εισέρχονται στη χώρα μας.

Άλλωστε, συνολικά 835 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα απέτρεψαν οι ελληνικές αρχές στον Έβρο, από τις 6.00 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα της Παρασκευής. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν 16 άτομα, οι περισσότεροι από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μαρόκο, ενώ εμποδίστηκαν 835 απόπειρες παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Την ίδια ώρα, από το πρωί του Σαββάτου, 29 Φεβρουαρίου, έως σήμερα (6/2) ο αντίστοιχος απολογισμός είναι ο εξής: Έχουν συλληφθεί 268 άτομα, ενώ έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος σε 38.480 περιπτώσεις.

Καστανιές - Έβρος

«Η Κυβέρνηση έχει αντιδράσει αποτελεσματικά στις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο. Δεχόμαστε μια εισβολή καθοδηγούμενη από την πλευρά της Τουρκίας. Τα σύνορα και η αξιοπρέπεια της χώρας δεν είναι διαπραγματεύσιμα», τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

«Δεχόμαστε μια ασσύμμετρη απειλή, βρισκόμαστε στο τελευταίο σημείο και πρέπει να δράσουμε. Ενεργήσαμε όπως πρέπει και είδαμε μια εξύψωση του ηθικού του λαού μας», ανέφερε ο επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» αναφορικά με τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο και στο Αιγαίο.

«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης, εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες για να επιτύχει οφέλη», είπε από πλευράς του Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις και από αέρος! Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις 10:09 του Σαββάτου, ένα ζεύγος τουρκικών F-16 έκανε υπέρπτηση πάνω απο τους Λειψούς, σε ύψος μόλις 3.100 ποδών.

Καστανιές - Έβρος

Την ίδια ώρα ένα νέο βίντεο από την πρωτοφανή τουρκική πρόκληση στη Λέσβο με την τουρκική ακταιωρό που επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού Σώματος, είδε το φως της δημοσιότητας αργά το βράδυ της Παρασκευής. Στο νέο βίντεο που έχει διαφορετική λήψη από το απογευματινό, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η διαδρομή και η πρόθεση παρενόχλησης της τουρκικής ακταιωρού προς το ελληνικό σκάφος.

Έβρος - Κατανιές

Καστανιές - Έβρος

Εβρος - Καστανιές

Εβρος - Καστανιές

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο