LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΧανιάΔημοσίευση: 23 Δεκεμβρίου 2019 12:53

Χριστούγεννα στο σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας στα Χανιά

Στη σπηλιά του Αϊ - Γιάννη στη Μαραθοπκεφάλα γίνεται η παραδοσιακή αναπαράσταση της Γεννήσεως του Χριστού με την παρουσία και συμμετοχή πλήθους πιστών

Χριστούγεννα - Σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γιορτή των Χριστουγέννων είναι τα τελευταία χρόνια στα Χανιά η θεία λειτουργία για τη γέννηση του Θεανθρώπου που τελείται στη σπηλιά Αϊ Γιάννη στην Μαραθοκεφάλα Κισάμου.

Μέσα σε ένα απόλυτα φυσικό περιβάλλον με κατάνυξη και θεία μεγαλοπρέπεια η θεία λειτουργία τελείται την παραμονή των Χριστουγέννων και σε αυτήν χοροστατεί ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος.

Το σπήλαιο και η εκκλησία που βρίσκονται σε ύψωμα κοντά στο χωριό Κολυμπάρι πήραν το όνομά τους από τη διαμονή του Αγίου στην περιοχή.

Εδώ και μερικά χρόνια, καθιερώθηκε να γίνεται εκεί η παραδοσιακή αναπαράσταση της Γεννήσεως του Χριστού με την παρουσία και συμμετοχή πλήθους πιστών από κάθε γωνιά της Κρήτης.

Η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική καθώς στη μέση της σπηλιάς δεσπόζει η επιβλητική φάτνη με τον Ιωσήφ, την Παναγία, τον νεογέννητο Χριστούλη και ζωάκια που τον ζεσταίνουν με τα χνώτα τους. Τα κεριά ανάβουν και οι ιερείς ψάλλουν ύμνους, στέλνοντας το μήνυμα της Γέννησης του Κυρίου.

Στην είσοδο του σπηλαίου λάμπει φωτεινό το αστέρι της Βηθλεέμ.

Το ζύμωμα του χριστόψωμου, το σφάξιμο του χοίρου, τα κρητικά κάλαντα και το σημαντήρι των Χριστουγέννων αποτελούν και στις ημέρες μας έθιμα που τηρούνται στη δυτική Κρήτη. Ακόμα και σήμερα το χριστόψωμο ένα παραδοσιακό κρητικό γλυκό ψωμί παρασκευάζεται με ιδιαίτερη φροντίδα.

Οι γυναίκες πλάθουν το ζυμάρι και φτιάχνουν μια κουλούρα και το στολίζουν με ξόμπλια με διάφορους συμβολισμούς, βάζουν ένα καρύδι στη μέση και κάνουν ένα σταυρό και θεωρείται ευλογημένο.

Ένα ακόμα έθιμο που διατηρείται κυρίως σε χωριά είναι το ανάθρεμμα του χοίρου που διαρκεί μήνες μέχρι να έλθουν τα Χριστούγεννα όταν και γίνεται το σφάξιμο του γουρουνιού.

Από αυτό παρασκευάζονται λουκάνικα, απάκια και σύγκλινα προϊόντα που «τιμούν» δεόντως στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Όπως σε όλη τη χώρα τα κάλαντα κρατούν ακόμη τα σκήπτρα των εθίμων με τα παιδιά να γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι είτε με τη λύρα και λαούτα είτε με τα τρίγωνα.

Τα τελευταία χρόνια οι τοπικές δημοτικές μπάντες βρίσκονται από νωρίς στους δρόμους παίζοντας τα κάλαντα, ενώ το σκηνικό συμπληρώνουν και πολίτες με όργανα.

Δείτε εικόνες και βίντεο από τους περσινους εορτασμούς: 

Χριστούγεννα - Σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας

Χριστούγεννα - Σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας

Χριστούγεννα - Σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας

Χριστούγεννα - Σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας

Εικόνες/βίντεο: NeaKriti.gr

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εθνική Ελλάδας: Ο κύκλος των αποτυχιών και τα 14 χρόνια εκτός μεγάλης διοργάνωσης07:11Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Οκτωβρίου06:57Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο για τη Γάζα : Υπέροχη μέρα για τη Μέση Ανατολή06:43«Πρόσωπο με Πρόσωπο» με τον Νίκο Χατζηνικολάου την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στις 24:00 στον ΑΝΤ106:29Τι καιρό θα κάνει τη Τρίτη 14 Οκτωβρίου06:15Ρόδος: 69χρονος συνελήφθη για προσβολή γενετήσιας πράξης εις βάρος ανήλικων κοριτσιών23:59"Ειρήνη": Το βίντεο που ανήρτησε ο πρωθυπουργός από τη συμμετοχή του στην Σύνοδο Κορυφής για την Γάζα23:43Ερντογάν στο Σαρμ Ελ Σέιχ: “Υπογράψαμε για Ειρήνη στη Γάζα”23:23Έφοδος στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στελέχη της OLAF ζήτησαν στοιχεία 10 ετών23:09Μεγάλη αναστάτωση στα Χανιά: Επιβάτης έπαθε ανακοπή μέσα σε αστικό λεωφορείο22:55Χαλκιδική: Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό 42χρονου σέρφερ22:41Στους Μπακς και ο Άλεξ Αντετοκούνμπο 22:27Μασαχουσέτη: Συνετρίβη αεροπλάνο σε αυτοκινητόδρομο – Δύο νεκροί (εικόνες)22:13Γκάνα: Πολλαπλοί νεκροί σε ναυάγιο σε λίμνη - Οι περισσότερες απώλειες είναι μικρά παιδιά21:59Φάρσαλα: "Θέρισε" το κοπάδι η ευλογιά21:45Βριλήσσια: Άνδρας με τσεκούρι έκανε "σμπαράλια" αυτοκίνητο (βίντεο)21:31Ο Νικολά Σαρκοζί θα φυλακιστεί στις 21 Οκτωβρίου21:17Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: "Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να κλείσουμε το σχολείο του Αγ. Δημητρίου"21:03Τραμπ: Τώρα ξεκινά η ανοικοδόμηση της Γάζας20:49Γρηγόρης Αρναούτογλου στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μου κάνει πλάκα ότι έχει τόσο ήθος20:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο