LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΈβροςΔημοσίευση: 13 Σεπτεμβρίου 2019 14:43

Ξεγυμνώνουν μετανάστες και τους “σπρώχνουν” στην Ελλάδα (εικόνες)

Σοκ προκαλούν οι εικόνες και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που αναζητούν «ένα καλύτερο αύριο».

Διακινητές - μετανάστες - Έβρος

 Μόνο με τα εσώρουχά τους, ή με σακούλες δεμένες στη μέση, βρέθηκαν 26 μετανάστες στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ορμενίου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Η παρουσία μεταναστών στο Ορμένιο του Βόρειου Έβρου δεν θα εξέπληττε κανέναν από τους 425 ακρίτες των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, που βιώνουν ανάλογες σκηνές σχεδόν καθημερινά. Αυτό που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση ήταν η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι 26 Αφγανοί και Πακιστανοί, που εμφανίστηκαν το πρωί της Πέμπτης στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ορμενίου.

Άνδρες στο σύνολό τους, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι έφηβοι, πεινασμένοι και ταλαιπωρημένοι, φορούσαν μόνο τα εσώρουχά τους και είχαν ανάψει μια φωτιά προκειμένου να ζεσταθούν. Ορισμένοι είχαν τυλίξει γύρω από τη μέση τους σακούλες ή πρόχειρα πανιά, προκειμένου να καλύψουν μέρος της γύμνιας τους. Άρπαξαν με λαχτάρα μερικά ψωμιά που τους έδωσαν οι κάτοικοι του χωριού και περίμεναν τη συνοριοφυλακή, προκειμένου να μεταφερθούν σε κάποιον στεγασμένο χώρο και να τους δοθούν ρούχα. Κανείς τους δεν είχε άλλα υπάρχοντα, ούτε στοιχεία ταυτότητας. Όπως είπαν, τους έσπρωξαν στην Ελλάδα Βούλγαροι διακινητές, αφού πρώτα τους έκλεψαν ό,τι είχαν πάνω τους.

Διακινητές - μετανάστες - Έβρος

«Αυτό γίνεται συνέχεια, αλλά πρώτη φορά βρίσκουμε ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ορμενίου, Ιωάννης Πούλκος, ένας από τους πολλούς ωριανούς που πήγαν στο σημείο και έδωσαν ένα χέρι βοήθειας στους 26 μετανάστες. «Τους περνάνε τα κυκλώματα από την Τουρκία στη Βουλγαρία, και από εκεί τους προωθούν προς την Ελλάδα. Έχουμε δει να φτάνουν σε ομάδες 50, 70 ακόμα και 100 ατόμων. Κάθε φορά καλούμε την συνοριοφυλακή και τους παραλαμβάνει», ανέφερε ο κ. Πούλκος.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Ορμενίου απέχει μόλις 500 μέτρα από τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας και 700 από το ομώνυμο χωριό. Ένα μέρος των συνόρων αποτελεί ο ποταμός Έβρος, ο οποίος στη συνέχεια ρέει στη Βουλγαρία, με την συνοριογραμμή να συνεχίζει σε χερσαίο έδαφος. Μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά βρίσκεται το τριεθνές Ελλάδας – Τουρκίας - Βουλγαρίας. «Υπάρχουν περίπολοι της συνοριοφυλακής αλλά δεν φτάνουν. Το σύνορο είναι μεγάλο και τα περάσματα πολλά», τόνισε ο πρόεδρος του Ορμενίου.

Διακινητές - μετανάστες - Έβρος - γυμνοί

Μόλις την περασμένη εβδομάδα έκλεισε το Ελληνικό Φυλάκιο 30 που φυλασσόταν από τον στρατό, αλλά όπως διευκρινίζουν οι ακρίτες, η μη επάνδρωσή του δεν επηρεάζει τις διελεύσεις μεταναστών. Το Φυλάκιο βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στον μεθοριακό σταθμό του Ορμενίου, ο οποίος δεν αποτελεί πέρασμα, ενώ υπάρχει παρουσία αστυνομίας.

Οι 26 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης της δικογραφίας και στη συνέχεια αναμένεται να μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου για καταγραφή και ταυτοποίηση.

Οι αστυνομικές Αρχές του Βόρειου Έβρου, που διερευνούν με προσοχή την υπόθεση, είναι ιδιαίτερα φειδωλές στις εκτιμήσεις τους αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκαν γυμνοί στα σύνορα οι 26 μετανάστες. Στη διερεύνηση του περιστατικού έχει εμπλακεί και η δύναμη της FRONTEX.

Όπως διευκρίνισαν στο ethnos.gr αστυνομικές πηγές, οι μετανάστες δεν έχουν ίχνη ξυλοδαρμού και κακοποίησης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Ιεράπετρα: Ηλικιωμένος βρέθηκε απανθρακωμένος μετά από φωτιά στο σπίτι του09:08Ανοικτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα08:54Φωτιά στην περιοχή Καζάνια στο Πέραμα - Ήχησε το 11208:40Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή08:26Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Ιανουαρίου 08:12Γενιτσάγ: Το τουρκικό ΥΠΕΞ σιωπά στις δηλώσεις Γεραπετρίτη - Σκληρή προειδοποίηση γκιουρντενίζ23:59Ε.Ε: Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 μελών της μετά τους δασμούς Τράμπ23:46Αστυνομικός φιλοξένησε σπίτι της, μητέρα που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, μαζί με τα παιδιά της23:32Με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης και σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες ξεκίνησε και επίσημα το πατρινό καρναβάλι23:18Μητσοτάκης: Η ερώτηση που τον έφερε σε αμηχανία– “Μη με τρομάζετε έτσι”23:04Η Δανία "εξεπλάγη" από τις δασμολογικές απειλές του Τραμπ22:50Σέρρες: Στο μικροσκόπιο δεύτερη επίθεση στον 17χρονο - Μαρτυρία της αδελφής του στον ΑΝΤ1 για ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου22:36Γροιλανδία: Ο Τραμπ ανακοίνωσε επιβολή νέων δασμών σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιδρούν στα σχέδια του22:22Θύελλα αντιδράσεων, μετά τις ανθελληνικές δηλώσεις του Έντι Ράμα - Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη22:08Ποπάι: ο γκρινιάρης ναυτικός έχει... γενέθλια!21:54Καρδίτσα – ΑΕΚ: Πέμπτη συνεχόμενη νίκη για την “Ένωση”21:40Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης του ΑΝΤ1 χάρισε ελπίδα σε Παιδικά Χωριά SOS και Φλόγα21:26Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Τι αναφέρει το πόρισμα για τη φονική φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη κι έφτασε στο Χαλάνδρι20:58Ant1 Sports: Την Κυριακή έρχεται στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό ο Σαντίνο Αντίνο20:44Θρίλερ με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας: Δύο σενάρια και πολλά ερωτήματα20:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο