LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /Ιωάννινα /

Πανηγύρι

Δημοσίευση: 03 Αυγούστου 2015 13:30

Μεγάλη γιορτή κτηνοτροφίας στην Αετομιλίτσα Ιωαννίνων

Τριήμερες εκδηλώσεις στο μοναδικό τοπίο στα 1650 μέτρα, πραγματοποιήθηκε για 15η χρονιά.

Γιορτή κτηνοτροφίας - Αετομιλίτσα - Ιωάννινα

Με πολιτιστικές και ενημερωτικές τριήμερες εκδηλώσεις, που κορυφώθηκαν χθες το βράδυ σε υψόμετρο 1650 μέτρων, αντάμωσαν και γιόρτασαν οι νομάδες κτηνοτρόφοι της Αετομιλίτσας του Γράμμου.

Η Αετομιλίτσα είναι το ορεινό χωριό που ζωντανεύει το καλοκαίρι, καθώς οι κάτοικοι είναι όλοι κτηνοτρόφοι και τον χειμώνα μετακινούνται στους κάμπους, ενώ επιστρέφουν το τέλος Μαΐου .

Επισκέπτες και κάτοικοι από γειτονικά χωριά που πήγαν στην Αετομιλίτσα για την «Γιορτή της κτηνοτροφίας», είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν σε ένα μεγάλο πανηγύρι, αλλά και να παρακολουθήσουν πώς οι κτηνοτρόφοι φτιάχνουν το τυρί «μανούρι» με παραδοσιακό τρόπο. Μέσα στο δάσος, οι ηλικιωμένοι κτηνοτρόφοι, όπως παλιά, άναψαν φωτιά, έβαλαν ένα μεγάλο καζάνι όπου έβρασαν γάλα και στη συνέχεια, ακολουθώντας την συνταγή τους, έφτιαξαν το τυρί που το πρόσφεραν σε όλους.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ημερίδα για ζητήματα που απασχολούν την Κτηνοτροφία, με μεγάλη συμμετοχή .

Γιορτή κτηνοτροφίας - Αετομιλίτσα - Ιωάννινα

Από το πρωί της Κυριακής ντόπιοι και επισκέπτες ανέβηκαν στα 1650 μέτρα υψόμετρο, μέσα στο δάσος, όπου κάτω από τις αιωνόβιες οξιές είχαν στρωθεί τραπέζια με γίδα βραστή και προβατίνα ψημένη, ενώ οι γυναίκες της Αετομιλίτσας έφτιαξαν παραδοσιακές πίτες για το καλωσόρισμα. Με την μουσική από τα κλαρίνα στις βουνοκορφές του Γράμμου το γλέντι κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κτηνοτρόφος Γιώργος Μάρος, η γιορτή τείνει να γίνει θεσμός για την περιοχή, καθώς πραγματοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια, αρχές Αυγούστου. Κτηνοτρόφοι που επιστρέφουν στο χωριό για το καλοκαίρι, γιορτάζουν το αντάμωμά τους, αλλά δίνουν την ευκαιρία και στους κατοίκους των άλλων χωριών της Κόνιτσας και του Γράμμου να διασκεδάσουν.

Στην 3ημερη γιορτή έδωσαν το "παρών" και Βλάχοι από την Βόρεια Πίνδο και τα χωριά Σαμαρίνα, Κρανία, Σμίξη, Αβδέλλα, Δίστρατο, Περιβόλι και Βοβούσα. Μάλιστα ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 9 Αυγούστου στο 11ο αντάμωμα Βλαχοχωριών Πίνδου, που θα πραγματοποιηθεί στην αλπική λίμνη του Διστράτου Ιωαννίνων.

 

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ Ιωάννινα
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο