LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /Δράμα /

Αναστενάρηδες

Δημοσίευση: 24 Μαΐου 2015 16:11

Εντυπωσιακές εικόνες από το χορό των αναστενάρηδων

Μικροί και μεγάλοι πλημμύρισαν τη Μαυρολεύκη Δράμας για να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν στην ετήσια εκδήλωση.

Αναστενάρια - Δράμα

Σε ένα καταπράσινο τοπίο, στο κονάκι που βρίσκεται το ξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, πραγματοποιήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, τα Αναστενάρια Μαυρολεύκης στη Δράμα. Μικροί και μεγάλοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας «πλημμύρισαν» το χώρο για να παρακολουθήσουν τις τριήμερες εκδηλώσεις και να περπατήσουν πάνω σε... αναμμένα κάρβουνα.

 Όσοι παρευρίσκονται στα Αναστενάρια έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορες τελετουργικές διαδικασίες, όπως τη σύναξη στο κονάκι, το χορό, τα θυμιατίσματα και τις ειδικές ευχές, καθώς και άσματα, την τελετουργική ρυθμική τυμπανοκρουσία, αγιασμούς, θυσίες και λιτανεύσεις εικόνων, αλλά η πιο εντυπωσιακή εκδήλωση είναι η πυροβασία πάνω στα αναμμένα κάρβουνα, όπως μεταφέρει με το ρεπορτάζ του το Thestival.gr

Ρίζες στην παράδοση και τελετουργικά

Το έθιμο τελείται από τις αρχές του 20ου αιώνα από τους πρόσφυγες της Θράκης. Τα Αναστενάρια αρχικά γίνονταν από Έλληνες και χριστιανούς ορθόδοξους σε χωριά και ειδικότερα στο βορειοανατολικό τμήμα της υπό οθωμανικής κατοχής Θράκης (σημερινή Βουλγαρία).

Αναστενάρια - Δράμα

 Οι Αναστενάρηδες βιώνουν την πνευματική κατοχή τους από τον Άγιο Κωνσταντίνο που σε συνδυασμό με την πυροβασία περικλείει αρκετά ειδωλολατρικά στοιχεία. Την παραμονή του εθίμου που συνδέεται με την εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης γίνεται το Κουρμπάνι, μία «Ιερή Ζωοθυσία», δηλαδή τάματα, με το κρέας των ζώων να μοιράζεται στους κατοίκους του χωριού.

Αναστενάρια - Δράμα

Αναστενάρια - Δράμα

 Στις 21 Μαΐου γίνεται η πυροβασία των αναστενάρηδων, ενώ την επόμενη μέρα ακολουθούν οι χαιρετισμοί των επισήμων και οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού Δράμας. Η πυροβασία επαναλαμβάνεται και στις 23 Μαΐου. Επιπλέον, του Αγίου Αντωνίου γίνεται ένα τραπέζι για τους αναστενάρηδες για να δώσουν την υπόσχεση ότι στις 21 Μαΐου θα είναι όλοι στην τριήμερη γιορτή.

Αναστενάρια - Δράμα

Θρησκευτική πίστη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη

Το πρωί της 21ης Μαΐου, οι Αναστενάρηδες μεταφέρουν τα Αναστενάρικα κωδωνοφόρα εικονίσματα και τα βάζουν στο Άγιασμα, τόπο ιερό χωρισμένο μέσα στο άλσος. Οι εικόνες αυτές, «οι χάρες» όπως λέγονται, παριστάνουν το Ιερό ζεύγος των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ σύμφωνα με την παράδοση, αυτές είναι που δίνουν στους αναστενάρηδες την ικανότητα να περπατάνε πάνω στα κάρβουνα.

Αναστενάρια - Δράμα

«Το κονάκι είναι το μέρος που μένει η εικόνα κανονικά, αλλά για εμάς είναι και το μέρος που κάνουμε την προετοιμασία πριν από την πυροβασία, καθώς και χώρος φιλοξενίας για αναστενάρηδες από αλλά μέρη της χώρας» λέει στο thestival.gr, ο Αθανάσιος Μπιαζάκης, Πρόεδρος τοπικής Κοινότητας Μαυρολεύκης και αναστενάρης εδώ και τρία χρόνια, τονίζοντας ότι δεν μπορεί οποιοσδήποτε να γίνει αναστενάρης.

Αναστενάρια - Δράμα

 «Έχουν δοκιμάσει να μπουν πολλοί μέσα στη φωτιά και έχουν καεί. Η λέξη αναστενάρης βγαίνει από τον αναστεναγμό που βγάζουν εκείνη την ώρα. Είναι κάτι που υπάρχει μέσα τους, που τους περιτριγυρίζει όσο πλησιάζουν οι μέρες» λέει ο πρόεδρος του χωριού. «Η εικόνα που κρατάνε οι αναστενάρηδες είναι αυτή που φέρανε μαζί τους οι πρόσφυγες, τα μαντήλια που φοράνε οι πυροβάτες είναι κάτι που τους χαρακτηρίζει ή που τους έχει χαράξει τη ζωή, κανείς δεν χορεύει αν δεν έχει το μαντήλι του. Για να χορέψει ένας αναστενάρης χρειάζεται έναν ρυθμό. Γι' αυτό και η μουσική υπόκρουση» αναφέρει ο Αθανάσιος Μπιαζάκης.

Αναστενάρια - Δράμα

Αναστενάρια - Δράμα

Τα αναστενάρια πραγματοποιούνται επίσης, στην Αγία Ελένη, στον Λαγκαδά και στη Μελίγη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Έρωτας φυγάς” - Νέο επεισόδιο: Μυστικά και αποκαλύψεις την Παρασκευή (βίντεο)09:31Ιράν: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης09:17ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών θα γίνει σαν τον κορονοϊό09:04“Ενώπιος Ενωπίω” - Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Η Παξινού, οι “Ψυχοκόρες” και η πολιτική (βίντεο)08:50Εορτολόγιο - 19 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα (Ακάθιστος Ύμνος)08:36Το παρασκήνιο της βρετανικής συμμετοχής στην ενίσχυση της ισραηλινής άμυνας08:23Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τούμπαρε στην Εθνική Οδό (βίντεο)08:10Amber Alert για 11χρονο07:57OHE: “Όχι” των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης07:44Αθηναϊκή Λέσχη: Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη (εικόνες)07:30Μέση Ανατολή - Πετρέλαιο: Μεγάλη αύξηση στις διεθνείς τιμές φέρνει η νέα ένταση07:17Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή07:03ECL - Ολυμπιακός: Αποθέωση στο αεροδρόμιο για την πρόκριση στα ημιτελικά (βίντεο)06:50Σταδίου: Τροχαίο με σοβαρά τραυματισμένο οδηγό06:37Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Αεροπορική βάση στο “στόχαστρο”06:23Καιρός - Παρασκευή: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας06:09Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο