Αναβίωσαν και φέτος τα παραδοσιακά παζάρια στα Χανιά
Στα μονοπάτια της παράδοσης «ταξίδεψαν» σήμερα Μεγάλη Παρασκευή πολλοί πολίτες που βρέθηκαν στις Βουκολιές στην Κίσσαμο και στις Βρύσες Χανίων, όπου οι τοπικοί φορείς οργάνωσαν παραδοσιακά παζάρια, προσαρμοσμένα βέβαια και στο πνεύμα της εποχής.
Παρά τον άστατο καιρό οι πολίτες βρέθηκαν στα τρία παζάρια, στα οποία υπήρχαν παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης, κάθε λογής αντικείμενα, ενώ ξεχωριστή θέση, παρά τις αντιρρήσεις, που κατά καιρούς εκφράζονται, είχε και η αγορά ζώντων ζώων.
Ωστόσο η αγοραστική κίνηση και στα δυο παζάρια ήταν εμφανώς επηρεασμένη από την οικονομική κρίση και περιορίστηκε κυρίως στα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης και στα μικροδώρα ενώ την τιμητική τους και στις τριεις περιοχές είχαν τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ που αποτέλεσαν και σημείο συνάντησης για παρέες φίλων και γνωστών
Το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής, στις Βουκολιές του δήμου Πλατανιά που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης, ξεκίνησε ως μια διοργάνωση εμπορικών συναλλαγών, μετά έγινε ένας τόπος ανταμώματος συγγενών και γνωστών από τα γύρω χωριά και σήμερα είναι ένα ξεχωριστό πανηγύρι για όλη την Κρήτη. Παλαιότερα αποτελούσε και «νυφοπάζαρο» καθώς κοπελιές από τα γύρω χωριά βρισκόταν εκεί για να ανταμώσουν και να γνωρίσουν το ταίρι τους.
Οι πρώτες αναφορές για το παζάρι των Βουκολιών γίνονται στα μέσα του 19ου αιώνα. Την άνοιξη του 1851 ο Βρετανός χαρτογράφος Thomas Abel Brimage Spratt, που βρισκόταν στην Κρήτη, κατέγραψε, μεταξύ άλλων την εμπειρία του όταν βρέθηκε εκεί.
Ανάλογη εμποροπανήγυρη διοργανώθηκε και στις Βρύσες, με πρωτοβουλία του δήμου Αποκορώνου.
Το συγκεκριμένο παζάρι ξεκίνησε το 2012 ενώ φέτος μέρος των εσόδων του θα δοθεί για τις ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου.
Το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 40 και αναβίωσε το 2011 στην Κίσσαμο πραγματοποιήθηκε φέτος στον εμπορικό δρόμο της οδού Σκαλίδη με κύριο χαρακτηριστικό την παρουσία κυρίως τοπικών επιχειρήσεων.
Έξω από τα καταστήματα στήθηκαν πάγκοι με παραδοσιακά προϊόντα είδη λαϊκής τέχνης και δώρα.