“Τάπα” Κοστέλο στις απαιτήσεις της Αθήνας για την πρώτη κατοικία
"Πόρτα" στις απαιτήσεις της Αθήνας για πολιτική διαπραγμάτευση σε ότι αφορά το νέο πλαισιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στο διάδοχο σχήμα του "νόμου Κατσέλη" έριξε ο Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας σε Συνέδριο της ΕΕ και του ΙΟΒΕ στην Αθήνα.
'Όπως είπε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά από περίπλοκα τεχνικά θέματα. Πρέπει να ληφθεί υπόψη το δημοσιονομικό κόστος. Το νέο πλαίσιο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ του χρόνου, φθάνοντας συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ έως το 2022. Αισιοδοξούμε ότι θα βρούμε λύση, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Εργαζόμαστε για έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου», ανέφερε ο κ. Κοστέλο.
Ο Ντέκλαν Κοστέλο τόνισε ότι οι Θεσμοί έχουν έντονες ανησυχίες να μην διατηρηθούν στο νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας τα προβλήματα που υπήρχαν στον νόμο Κατσέλη, λέγοντας ότι «ο νόμος Κατσέλη οδήγησε σε έμφραγμα στα δικαστήρια. Πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπήρχαν στον νόμο Κατσέλη», ενώ δηκτική ήταν η αναφορά του σε ότι αφορά τις χρεωμένες επιχειρήσεις, λέοντας ότι υπάρχουν πολλές υπερχρεωμένες «εταιρίες-ζόμπι», που πρέπει να κλείσουν και άλλες που πρέπει να βοηθηθούν για να γίνουν βιώσιμες.
Ο κ. Κοστέλο επεσήμανε την ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση, δηλαδή να μειωθεί το αφορολόγητο όριο, ώστε να μειωθούν φόροι και εισφορές, καθώς και να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες και να τονωθούν οι δημόσιες επενδύσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν κατανοεί γιατί η χώρα, που διαθέτει δημοσιονομικό "μαξιμάρι" 27 δις ευρώ, δεν προχωρά σε αποπληρωμή των οφειλών της, το ύψος των οποίων ειναι περί τα 2 δις ευρώ
Ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Κομισιόν ειπε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2019 είναι εφικτός, προσθέοντας ότι «υπάρχουν πολλές προκλήσεις», όπως η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Με την επισήμανση αυτή έκλεισε για άλλη μια φορά το παράθυρο να αποφευχθεί η μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020.
Ακόμη ζήτησε να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να συνεχιστούν οι προσπάθειες βελτίωσης του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.
Επικριτικός, τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη της ΕΕ που μίλησαν στο Συνέδριο, ήταν σε ότι αγορά την κοινωνική πολιτική μέσω των επιδομάτων που παρέχει το Υπ. Εργασίας, κάνοντας λόγο για "κακή στόχευση και κακή εφαρμογή¨"
«Η συνέχιση και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων είναι οι λέξεις-κλειδιά. Μπορεί να απαιτηθούν 5-10 χρόνια για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί», τόνισε και πρόσθεσε ότι κεντρικό στοίχημα είναι η ανάπτυξη να φθάσει το 3%-4% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, έναντι 2% σήμερα.
Πάντως, ο κ. Κοστέλο ανέφερε ότι η γενική εικόνα είναι καλή, ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα στη μεταπρογραμματική περίοδο» και ότι «δεν βλέπει τον λόγο γιατί οι επενδύσεις να μην φθάσουν στην Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (20% του ΑΕΠ), έναντι 12,9% το 2017».