LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 12 Μαρτίου 2019 09:22

Στο επόμενο Eurogroup η απόφαση για το 1 δις

Σημαντική εκκρεμότητα το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Τα πέντε «αγκάθια» για την συμφωνία. Τι λένε πηγές του ΥΠΟΙΚ.

 AP - Eurogroup - Τσακαλώτος

Χωρίς το «πράσινο φως» για τη δόση ολοκληρώθηκε το Eurogroup για την Ελλάδα με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη να είναι το βασικό, αλλά όχι το μοναδικό «αγκάθι».

Στα βασικά θέματα που προέκυψαν στη συζήτηση ήταν η κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες –η δέσμευση της ελληνικής πλευράς ήταν για κάλυψη οφειλών 1,3 δισ. ευρώ αλλά έχουν καλυφθεί μόλις 600 εκατ. ευρώ-, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση της «Εγνατίας», καθώς και η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

Σεντένο: Πολύ καλή η πρόοδος

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαρακτήρισε ως «ορόσημο» την έκδοση 10ετούς ομολογου από την Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και θα είναι η τέταρτη χρονιά που η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της, υπογράμμισε. 

Οπως είπε, η συνεδρίαση της ευρωομάδας εστίασε στη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας. «Γενικά υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, όπως στο θέμα του ελέγχου των δαπανών υγείας, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων και σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε. 

Υπάρχουν όμως, συμπλήρωσε, θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. Το κυρίως θέμα είναι το «δυνητικό» νέο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας. «Καλούμε το επερχόμενο EwG να εξετάσει το εάν αυτό το σημαντικό νέο πλαίσιο έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Αν όλες οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί το επερχόμενο Eurogroup θα εξετάσει την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων για το χρέος (σ.σ. εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ). 

Μοσκοβισί: Προστασία μόνο για τους πλέον ευάλωτους

Παίρνοντας το λόγο ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι παρουσίασε τη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει σημαντική πρόοδο, τόνισε και αναφέρθηκε σε σειρά ιδιωτικοποιήσεων που είναι «καλοδεχούμενες». Τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί και σε ότι αφορά τα εκκρεμή δήλωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε «πολύ δημιουργικό πλαίσιο».

EUROGROUP - ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ - ΣΕΝΤΕΝΟ - ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ

Σε ότι αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας δήλωσε ότι «αυτό που θέλουμε να δούμε είναι η προστασία των αδύναμων χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». «Η προστασία θα πρέπει να είναι για τους πλέον ευάλωτους, κανένα άλλο», ξεκαθάρισε.

Εχουμε δει ότι η λίστα με τα ανοικτά θέματα μειώνεται και είναι εφικτό και πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες και τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Eurogroup μπορούν να λυθούν, είπε ο Επίτροπος. «Οι συζητήσεις έδειξαν ότι διατηρούμε το θετικό μομέντουμ και νομίζω ότι θα βρούμε τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες».

Ρέγκλινγκ: Η επιτυχία της Αθήνας εξασφαλίζει την πληρωμή μας

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ θύμισε ότι δόθηκαν 200 δισ. ευρώ και σήμερα περίπου το 55% του ελληνικού χρέους κατέχεται από το Ταμείο. Ετσι αντιμετωπίζουμε τα θέματα με την προοπτική του δανειστή αλλά και του μακροπρόθεσμου εταίρου. Η επιτυχία της Ελλάδας εξασφαλίζει και την δυνατότητα να αποπληρωθούμε. «Η χώρα έκανε μεγάλη πρόοδο μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και αυτό φαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που μπορούν να λυθούν τις επόμενες εβδομάδες», είπε.

Τα κέρδη από τα ANFAs και τα SNPs αντιστοιχούν σε 644 εκατ. ευρώ, ενώ το πάγωμα της αύξησης των επιτοκίων σε ορισμένα δάνεια 340 εκατ. ευρώ και το ποσό συνολικά φτάνει το 1 δισ. ευρώ, τόνισε θυμίζοντας ότι «αυτά δεν είναι νέο δάνειο».

Οι διαφορές με το ΔΝΤ

Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι το ΔΝΤ είναι περισσότερο απαισιόδοξο από την ΕΕ σε ότι αφορά την Ελλάδα και για το ότι ζητά σχέδια εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι είναι «υπερβολή» να θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχει καλή πρόοδος αλλά την ίδια στιγμή ενθαρρύνουμε την χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Αν θυμάμαι καλά το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση έβλεπε την Ελλάδα ως τη μόνη χώρα στην οποία υπάρχει θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, από το 2% στο 2,3%, υψηλότερο και από την εκτίμηση της Κομισιόν». 

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι είμαστε σε «διαφορετική εποχή», καθώς πλέον δεν υπάρχει πρόγραμμα. Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πολύ διαφορετικός σε αυτή την εποχή. Είναι σημαντικός εταίρος αλλά τώρα είναι ευρωπαϊκό θέμα. «Δεν υπάρχει λόγος να φανταζόμαστε διαφοροποιήσεις που είναι τουλάχιστον υπερτιμημένες».

Γιουρογκρουπ - Eurogroup - Βρυξέλλες

«Δεν θα χαθούν τα χρήματα»

Σε ότι αφορά ερώτηση για τον κίνδυνο να χαθεί το 1 δισ. ευρώ αν φτάσουμε ως τον Ιούλιο, ο Μάριο Σεντένο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει αυτά τα χρήματα. Δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε, η χώρα έχει μεγάλο μαξιλάρι που ενισχύθηκε από την έκδοση ομολόγων. Το ότι δεν κλείσαμε την αξιολόγηση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει μια ισχυρή θέση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα. «Αξιολογήσαμε πολύ θετικά την πρόοδο αλλά δεν φτάσαμε ακόμα εκεί», σημείωσε. 

«Δεν έχει νόημα να συζητούμε «μαύρα σενάρια», υπογράμμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ας είμαστε ειλικρινείς, μετά τη δουλειά που έγινε, είμαστε κοντά στην συμφωνία και όλοι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup είναι πεπεισμένοι ότι θα τα βρούμε στο Eurogroup του Απριλίου. Ας μην δραματοποιούμε, δεν έχουμε θέματα που μπλοκάρουν, έχουμε κάποια θέματα να διευκρινίσουμε και να οριστικοποιήσουμε. Όλα τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν και θα αντιμετωπιστούν». 

Τα χρήματα βρίσκονται σε λογαριασμό του ESM και περιμένουμε το σήμα από το Eurogroup, συμπλήρωσε ο Κλ. Ρέγκλινγκ. 

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Εφικτή η συμφωνία μέχρι το EwG της 25ης Μαρτίου

Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, στη  σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για τη 2η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας, επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας. 

Το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euroworking Group, στις 25 Μαρτίου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

«Το χθεσινό Eurogroup επιβεβαίωσε ξανά πόσο ψεύτικο είναι το μεταμνημονιακό παραμύθι της κυβέρνησης, καθώς όχι μόνο παραμένει η αυστηρή ευρωενωσιακή επιτροπεία, αλλά αυτή συνοδεύεται με δεσμεύσεις για επιπλέον νέα μέτρα, όπως είναι η άρση της όποιας προστασίας της λαϊκής κατοικίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ενώπιος Ενωπίω” ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Χατζηνικολάου06:41Εκρηκτικός μηχανισμός σε σπίτι στον Πειραιά06:29Κοροναϊός: “καλπάζει” ο ιός σκορπώντας τον θάνατο06:17Καιρός: βροχές και σποραδικές καταιγίδες τη Δευτέρα06:04Φιλοποίμην Φίνος: Αφιέρωμα του ΑΝΤ1 στην ζωή του σπουδαίου παραγωγού (βίντεο)23:59Η Κίνα δοκιμάζει φάρμακο για τον νέο κοροναϊό23:46“Κραυγή αγωνίας” για την εγκληματικότητα στην Ακαδημία Πλάτωνος (βίντεο)23:35Σύλληψη αστυνομικών για κατοχή ναρκωτικών23:23Κόμπι Μπράιντ: Μηνύματα θλίψης κατακλύζουν τα social media23:10Έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες για τον κοροναϊό22:57Τα πρώτα μηνύματα Γαρμπή και Σχοινά μετά τον “εφιάλτη” στα χέρια ληστών (βίντεο)22:45Κόμπι Μπράιαντ: Το “μαγικό χέρι”, η παραμυθένια ζωή και το τραγικό τέλος22:37Παναγιώτης Βλαχάκος: Μνημόσυνο για τον ήρωα των Ιμίων (βίντεο)22:26Καραμαλάκης για βιαιοπραγία αστυνομικού σε ανήλικο: τέτοιες συμπεριφορές είναι μη ανεκτές22:15Ελληνίδα κάτοικος Χονγκ Κονγκ: 9 στους 10 κατοίκους έχουν συμπτώματα ίωσης (βίντεο)22:04Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να νικήσει την ΑΕΚ21:52Σκοτώθηκε ο Κόμπι Μπράιαντ21:43Basket League: Ιωνικός για “σωτηρία” και Άρης για... “υποβιβασμό”21:32Θρίλερ με τρένο που χτύπησε “παιδί” (εικόνες)21:19Επεισόδια έξω από το ΟΑΚΑ: Πυρπόλησαν περιπολικό21:08
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο