Eurogroup: “Πάγος” στην εκταμίευση του ενός δις
Της Μαρίας Αρώνη
Στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου, μετέθεσαν την απόφαση για την εκταμίευση του ενός δις ευρώ προς την Ελλάδα, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, παρά την «καλή πρόοδο» που έχει σημειωθεί σε όλους τους τομείς των μεταρρυθμίσεων, απομένουν ακόμα κάποια σημεία που πρέπει να διευθετηθούν, με το πλέον επίμαχο, το σχέδιο νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με το Μ. Σεντένο, το επόμενο διάστημα, το Euroworking Group καλείται να εξετάσει αν και κατά πόσο το ελληνικό σχέδιο βρίσκεται σε συμφωνία με τους θεσμούς, ούτως ώστε το άτυπο Eurogroup που θα συνεδριάσει τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι να είναι σε θέση να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δις ευρώ.
Υπενθυμίζεται , ότι το ποσό αυτό αφορά τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ΑΝFAs – SMPs) και την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF).
Αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά της χώρας, ο Πρόεδρος του Eurogroup, υπογράμμισε ότι για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα επιτυγχάνει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς εκτιμάται ότι και το 2019 θα επιτευχθεί ο στόχος στο 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ.
Αναφερόμενος, δε, στην πρόσφατη επιτυχή έκδοση δεκαετούς ομολόγου από την Ελλάδα, ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί «ορόσημο» για την επιστροφή της χώρας σε κανονική λειτουργία στις αγορές.
Την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα, υπογράμμισαν, εξάλλου, τόσο ο Επίτροπος ΟΙκονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, θέλοντας να στείλουν ένα θετικό μήνυμα για την μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας.
Παρόλα αυτά, στους διαδρόμους του Eurogroup σχολιάζουν ότι η αναβολή της απόφασης για την εκταμίευση του 1 δις, δεν σημαίνει μόνο ότι η χώρα θα στερηθεί, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αλλά κυρίως ότι θα σταλεί αρνητικό σήμα στις αγορές και στους επενδυτές για την αξιοπιστία της χώρας και την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο.