Άλλεν (Κομισιόν): Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι χαμηλές επενδύσεις
Του Νίκου Ρογκάκου
«Το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας. Με χαμηλές επενδύσεις, δεν μπορείς να έχεις ισχυρή ανάπτυξη», τόνισε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Κρις Άλλεν, μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Επισήμανε ακόμα ότι στη διάρκεια του Απριλίου η Ελλάδα θα πρέπει να καταρτίσει Εθνική Έκθεση Μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που επισήμανε πριν από λίγες ημέρες η έκθεση της Κομισιόν για τις υπερβολικές ανισορροπίες.
«Η ανάπτυξη αυξάνεται κατά 2% και θα πάρει πολλά χρόνια για να επιστρέψουμε στο 2009. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει περισσότερα και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με μεταρρυθμίσεις μαζί», ανέφερε ο κ. Άλλεν. Όπως σημείωσε, «οι τόσο χαμηλές επενδύσεις επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργούν και ευκαιρίες. Για παράδειγμα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει υψηλής ταχύτητας ευρωζωνικό δίκτυο. Είναι ευκαιρία να γίνει τώρα και θα είναι και μικρότερο το κόστος σε σύγκριση με πριν. Επίσης υπάρχουν ευκαιρίες στα logistics και στις μεταφορές. Υπάρχει ενδιαφέρον από την Κίνα, που βλέπει την Ελλάδα σαν πύλη προς την Ευρώπη. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες. Η αξιοποίησή του αναμένεται να αυξήσει κατά 0,5% το ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Το Ελληνικό είναι άλλο ένα παράδειγμα ευκαιρίας». Ο κ. Άλλεν έκανε ακόμα ειδική αναφορά στη σημασία της αποπολιτικοποίησης του Δημοσίου, μέσω της νέας διαδικασίας επιλογής των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών με θέμα τις επενδύσεις, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) Θανάσης Σαββάκης τόνισε ότι «η ανάπτυξη θα είναι αναιμική, εάν δε βελτιωθούν βασικές συνιστώσες της ανταγωνιστικότητας της χώρας: υπερφορολόγηση, υψηλό μη μισθολογικό κόστος, ρευστότητα, κόστος ενέργειας, λειτουργία τραπεζών και χρηματοπιστωτικού συστήματος, brain drain». Όπως ανέφερε, «θα πρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις με κριτήριο τον πολλαπλασιαστή τους στην τοπική κοινωνία» και «να παρατηρήσουμε τι κάνουν οι άλλες χώρες».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) Θανάσης Κεφάλας επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης περί το 4% και ότι, για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, απαιτείται «ένα 5ετές κυλιόμενο πρόγραμμα ανάπτυξης, που θα μας επιτρέψει να ξεπερνάμε τις δυσκολίες του εκλογικού κύκλου».
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων επικεντρώθηκε στην ευρύτερη συναίνεση που επικράτησε σε άλλες χώρες στη διάρκεια της κρίσης και η οποία τις βοήθησε να ξεπεράσουν τα προβλήματα. «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. Αφού δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο καταλυτικής ηγεσίας με ισχυρή ομάδα. Χρειάζεται φορολογική μεταρρύθμιση και να επιλεγούν συγκεκριμένοι κλάδοι που θα στηριχθούν και θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάκαμψης. Η φαρμακοβιομηχανία είναι μια τέτοια περίπτωση», σημείωσε.