LATEST NEWS
 
Οικονομία /Οικονομική πολιτικήΔημοσίευση: 01 Μαρτίου 2019 07:07

Δόσεις στην εφορία και “παράθυρο” για αναδρομικά πάνε πακέτο…

Αγώνας δρόμου για τα αναδρομικά. Τι περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια που έρχονται σαν «βροχή» στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

χρήματα - λεφτά

Του Νίκου Ρογκάκου

Σε ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων με 18 νομοσχέδια το επόμενο διάστημα ποντάρει η κυβέρνηση, βάζοντας κάθε άλλο παρά στον πάγο τις ρυθμίσεις οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία , ανοίγοντας «παράθυρο» για καταβολή αναδρομικών στη βάση των αποφάσεων του ΣτΕ για ορισμένες από τις μνημονιακές περικοπές σε Δώρα και συντάξεις, επιχειρώντας άμεση άρση των ενστάσεων των θεσμών για τα κόκκινα δάνεια και βλέποντας στον κοντινό ορίζοντα έκδοση δεκαετών ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε χθες την έντονη δυσαρέσκειά του αναφορικά με τις διατυπώσεις της Κομισιόν στο θέμα των ρυθμίσεων οφειλών. Η εικόνα που μετέφερε η Κομισιόν μέσω της έκθεσής της ήταν ότι η κυβέρνηση βάζει στον «πάγο» τις ρυθμίσεις, δηλώνοντας  παράλληλα την πάγια αντίθεση των θεσμών στις διευθετήσεις οι οποίες «χαλάνε» την κουλτούρα πληρωμών. Κατά τις πληροφορίες, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου οι θεσμοί είχαν ενημερωθεί για τις σχετικές προθέσεις της κυβέρνησης, με τη διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και τα θέματα αυτά δεν πρόκειται να ανακύψουν στη διάρκεια της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Οι θέσεις αυτές παραμένουν. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποστείλει εντός των επόμενων 10-15 ημερών, κατά πάσα πιθανότητα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στους θεσμούς τον κορμό του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία η οποία δεν έχει κλειδώσει ως προς το μέγιστο πλήθος των δόσεων. Με λίγα λόγια δεν είναι δεδομένο ότι θα φτάνουν έως και τις 120 , όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο Εργασίας για την αντίστοιχη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα είναι οριζόντια, θα συνοδεύεται από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια , δεν θα προβλέπει διαγραφή κεφαλαίου αλλά μόνο προστίμων και προσαυξήσεων και αυτό υπό προϋποθέσεις. Τις «διαγραφές» θα κερδίζουν μόνο στο τέλος της ρύθμισης όσοι την τήρησαν πιστά χωρίς να αφήνουν στο μεσοδιάστημα ληξιπρόθεσμες, τρέχουσες οφειλές.

Σε χρόνο παράλληλο, με το ενδεχόμενο όμως ανοιχτό οι συγκεκριμένες διατάξεις να έρθουν αργότερα , προωθείται η σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών που έχουν υποστεί κατάσχεση λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών και λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Το σχέδιο είναι γνωστό, όσο τηρείται η ρύθμιση από τον οφειλέτη θα χτίζεται προοδευτικά ένα ακατάσχετο μέρος του τραπεζικού του λογαριασμού… Οι συζητήσεις ανάμεσα στην ΑΑΔΕ και τις τράπεζες βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά το θέμα συνεχίζει να χαρακτηρίζεται «περίπλοκο».

Τα αναδρομικά

Μετά τα δημοσιεύματα τα οποία έφεραν την κυβέρνηση να εξετάζει τη χορήγηση Δώρου Πάσχα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αρμόδια πηγή ρωτήθηκε χθες δηλώνοντας πλήρη άγνοια. Λίγο νωρίτερα όμως, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος είχε …κλείσει το μάτι. Σε δηλώσεις του και ερωτηθείς αναφορικά με το κόστος τυχόν δικαστικών αποφάσεων  για την καταβολή αναδρομικών έναντι περικοπών των νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο Τάσος Πετρόπουλος σημείωσε ότι «δεν έχει οριστικοποιηθεί η δικαστική κρίση» και ότι  «η κυβέρνηση θα καταβάλει τα ποσά που είναι να καταβάλει,  στο βαθμό που έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια». Ο υφυπουργός επισήμανε, ωστόσο, ότι «δεν περιμένουμε δικαστικές αποφάσεις για να κάνουμε τη διορθωτική πολιτική που χρειάζεται να κάνουμε,  για να σβήσουμε τα προβλήματα που από το παρελθόν προέκυψαν… Αυτό κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε,  στα πλαίσια των δυνατοτήτων που θα προκύπτουν από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχουμε».

Το θέμα των αναδρομικών έχει ήδη συζητηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς. Στις διαβουλεύσεις αυτές, οι θεσμοί φέρονται να συζητούν το ενδεχόμενο να μην μετρήσει στο πρωτογενές πλεόνασμα τυχόν εφάπαξ κόστος το οποίο προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες , όπως μπορεί να θεωρηθούν ενδεχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ. Με λίγα λόγια αν το ΣτΕ εκδώσει απόφαση με την οποία «διατάζει» να καταβληθούν για παράδειγμα τα κομμένα Δώρα και επιδόματα αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να συμβιβαστεί με την απόφαση , τότε η απόκλιση που θα προκύψει στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «εξαιρετική περίπτωση». Δεν χρειάζεται εξήγηση, πόσο θα ταίριαζε μια τέτοια εξέλιξη σε προεκλογικό σκηνικό.

Στα δεδομένα του παρόντος πάντως, η Κομισιόν μέσω της έκθεσής της περιγράφοντας ισχυρούς δημοσιονομικούς κινδύνους έναντι δικαστικών αποφάσεων, διεμήνυσε πως σε αυτή την περίπτωση θα απαιτούνταν ισοδύναμα μέτρα από τους ίδιους τομείς πολιτικής. Κοινώς , αν δοθούν αναδρομικά θα πρέπει να υπάρξουν ισόποσες περικοπές από το κονδύλι μισθών και συντάξεων…

Μπαράζ νομοσχεδίων

Στην κυβέρνηση έχουν μετρήσει τα νομοσχέδια με τα θετικά μέτρα του επόμενου διαστήματος φτάνοντας μέχρι το 18. Οι δόσεις, το χτίσιμο ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού , οι μικροπιστώσεις, η αναπτυξιακή τράπεζα, το νέο Λύκειο είναι ορισμένα από αυτά και βέβαια το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για το οποίο υπάρχει η φιλοδοξία συμφωνίας με τους θεσμούς , κατάθεσης του νομοσχεδίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ψήφισής του ιδανικά έως την ερχόμενη Πέμπτη, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της Κ. Δευτέρας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε χθες «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την λήψη απόφασης εκταμίευσης της δόσης, αναγνωρίζοντας πως θα επρόκειτο για αρνητικό σήμα αν υπήρχε απορριπτική απόφαση. Οι πιθανότητες όμως για κάτι τέτοιο φαίνονται περιορισμένες. Αντίθετα, εάν ο χρόνος δεν φτάσει για την πλήρη ικανοποίηση των προαπαιτούμενων έως το Eurogroup , δεν αποκλείεται να επαναληφθεί ένα στόρι το οποίο έχουμε ζήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Το Eurogroup προεγκρίνει αλλά ο ESM δεν εκταμιεύει, μέχρι όλα τα «τικ» στα προαπαιτούμενα να είναι στη θέση τους.

Στο πλάνο των «καλών ειδήσεων» εντάσσεται και η έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Οι αποφάσεις για τον ακριβή χρόνο και  τη διάρκεια ανήκουν στον ΟΔΔΗΧ αλλά κυβερνητικός αξιωματούχος θεωρεί πιθανό, η έκδοση να αφορά δεκαετία, συμπληρώνοντας με νόημα πως «δεν αναμένεται να αργήσει πολύ».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ανδρουλάκης προς Κασσελάκη: Για κάποιους το βαρέλι δεν έχει πάτο...19:32Ψυχικό: Σύλληψη άνδρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση19:18Κλιματική κρίση: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με συχνότερα κύματα ακραίας ζέστης19:05Κύκλωμα ναρκωτικών - ΑΠΘ: Ένοχοι κρίθηκαν δεκάδες κατηγορούμενοι 18:51Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή18:37Κασσελάκης: Θερμή υποδοχή σε Κάλυμνο και Λέρο (εικόνες)18:24Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος για Βελόπουλο: κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τον χώρο της Εκκλησίας18:11Βόλος: Απείλησε τον αδερφό του και πήγε φυλακή17:58Κίνημα #metoo - Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του17:45Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...17:32Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:18Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο17:04Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ16:51“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στο πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο