LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 15 Φεβρουαρίου 2019 18:35

Αποσύρονται σταδιακά οι αγρότες από τα μπλόκα

 "Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά", λένε οι αγρότες, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για αδιαλλαξία. Συνεχίζουν τον αγώνα με άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΤΡΑΚΤΕΡ - ΜΠΛΟΚΟ  ΝΙΚΑΙΑΣ

Την αποχώρησή τους από τα μπλόκα το πρωί του Σαββάτου, αποφάσισαν το απόγευμα της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της συνέλευσής τους οι αγρότες, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν έλυσε κανένα από τα αιτήματά τους.

Αποφάσισαν πάντως τη διοργάνωση συλλαλητηρίου την 1η Μαρτίου έξω από το δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας, όπου και είναι προγραμματισμένο να δικαστούν, όσοι έλαβαν τις κλήσεις με την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεών τους.

Μαραθώνια αλλά άκαρπη ήταν το πρωί η συνάντηση - η οποία διήρκησε περισσότερες από πέντε ώρες - στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ κυβερνητικού κλιμακίου και εκπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Από τη πλευρά του υπουργείου ανακοινώθηκαν ορισμένες πρώτες παρεμβάσεις, μια δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με τους αγρότες πάντως να μένουν απογοητευμένοι καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι βρίσκεται απέναντί τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, η υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος κ.ά.

Από την πλευρά των αγροτών συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, ο Πρόεδρος Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας, η Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού κ.ά.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

 «Στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη 14/2/2019 η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με κλιμάκιο συναρμοδίων υπουργών, η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια αιτήματα των αγροτών που βρισκόμαστε για 20 μέρες στα μπλόκα.

Αυτή η ολοκληρωτική άρνηση αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να λυθούν προβλήματα της αγροτιάς, που η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική της και οι επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, δημιουργούν και οξύνουν. Δείχνει, ταυτόχρονα, ότι οι προκλήσεις για «διάλογο» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν προσχηματικές, ενώ παραπλανητικές είναι δηλώσεις του μετά τη συνάντηση πως θα δρομολογηθούν λύσεις στο επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε η κυβέρνηση, μόλις λίγη ώρα πριν τη δική μας, με κάποιους αγρότες που κανείς δεν ξέρει τι και ποιόν εκπροσωπούν, αυτή έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειάς της, με την χρησιμοποίηση διαφόρων "προθύμων", να υπονομεύσει και να διασπάσει τον αγώνα μας. Μια προσπάθεια που δεν της βγήκε, καθώς έγινε γρήγορα αντιληπτός ο βρώμικος ρόλος που ανέλαβαν να παίξουν οι εν λόγω "πρόθυμοι".

Τα περί "δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας", που κατά την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν τάχα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων - το ίδιο κάνει και για τα αιτήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων - αποτελούν υπεκφυγή και κοροϊδία σε βάρος μας.
Τα ίδια "δημοσιονομικά δεδομένα" δεν εμποδίζουν την κυβέρνηση της "πρώτη φορά Αριστεράς" να προσφέρει πακτωλό χρημάτων και βουνό προνομίων σε μερικές δεκάδες κεφαλαιοκράτες, ανάμεσά τους εμποροβιομήχανοι και μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το δικό μας μόχθο και κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και της λαϊκής κατανάλωσης.

ΛΑΡΙΣΑ - ΜΠΛΟΚΟ - ΑΓΡΟΤΕΣ - ΤΡΑΚΤΕΡ

Για παράδειγμα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να παίρνουμε αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, φρόντισε να το παίρνουν πάμφθηνο εφοπλιστές, ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιριών, μεγαλοξενοδόχοι, κλινικάρχες, καθορίζοντας γι' αυτό κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

Επίσης, ενώ αρνείται το αίτημά μας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ κι αποσύνδεσή τους από το ύψος του κατώτατου εργατικού μισθού, για τους μεγαλοβιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες αποφάσισε νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Ακόμα, ενώ με το "επιχείρημα" ότι δεν το επιτρέπουν οι "κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού", δεν δέχεται το αίτημά μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας, ώστε να μην μας τα παίρνουν τζάμπα οι εμποροβιομήχανοι που μας εκβιάζουν με το αίσχος των "ανοιχτών" τιμών, από την άλλη εξακολουθεί να προσφέρει "κατώτατα εγγυημένα κέρδη" στις μεγάλες εταιρίες που εκμεταλλεύονται τους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους και "εγγυημένη κερδοφόρα τιμή" στο ρεύμα που πωλούν οι ιδιωτικές εταιρίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνείται, κυνικά και προκλητικά, να ικανοποιήσει αιτήματα άμεσα και ζωτικής σημασίας για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, που αν δεν ικανοποιηθούν δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Και το κάνει γιατί στόχος της πολιτικής της, όπως και της ΚΑΠ της ΕΕ, είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, με συνέπεια το δικό μας ξεκλήρισμα.

Για παράδειγμα, αρνείται να καλυφθεί από το κράτος η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, που φέτος είδαν κοντά στο 70% της παραγωγής τους να καταστρέφεται από το δάκο, επειδή οι υπηρεσίες του κράτους και των περιφερειών δεν μερίμνησαν, ως όφειλαν, να γίνει έγκαιρα και κανονικά η δακοκτονία, για την οποία, μάλιστα, οι παραγωγοί πληρώνουν το 2% του τζίρου τους. Οπως μεγάλες απώλειες εισοδήματος έχουν οι παραγωγοί βαμβακιού και γάλακτος, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών σ' αυτά τα προϊόντα που επέβαλλαν τα καρτέλ εκκοκκιστών και μεγαλογαλατάδων, τα οποία η κυβέρνηση αφήνει ανέγγιχτα.

Κι ενώ οι κυβερνώντες δηλώνουν σε όλους στους τόνους και με κάθε ευκαιρία πως "βγήκαμε από τα μνημόνια" και "μπαίνουμε στην ανάκαμψη", συνεχίζουν τα "μνημονιακά" μέτρα σε βάρος μας, όπως η μείωση του αφορολόγητου που κατακτήσαμε με τα μπλόκα του 2016 κατά 3.000 ευρώ από 1/1/2020, η εφαρμογή του Τέλους Επιτηδεύματος κ.ά.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εχθρική στάση έναντι εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως εκφράστηκε και με τον αυταρχισμό των πρωτοφανών δικαστικών διώξεων και με τον εμπαιγμό των προσχηματικών προκλήσεων σε "διάλογο" και με την προκλητική άρνηση να ικανοποιήσει τα αγροτικά αιτήματα.
Καταγγέλλουμε, επίσης, την "ένοχη σιωπή" κομμάτων που θέλουν να κυβερνήσουν, τα οποία στις 20 μέρες τώρα που βρισκόμαστε στα μπλόκα, δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν υπέρ των ζωτικών αιτημάτων μας και του δίκαιου αγώνα μας, δεν καταδίκασαν καν τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

τρακτέρ - μπλόκα - αγρότες

Μετά τις συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου έγινε διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για τα αρνητικά αποτελέσματα της συνάντησης με το κυβερνητικό κλιμάκιο, η απόφαση των μπλόκων και της αγωνιζόμενης αγροτιάς είναι για συνέχιση του αγώνα. Ενας αγώνας για την επιβίωση που επί χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στα μπλόκα, αλλά με κάθε μορφή πάλης. Ενας αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και τη μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων, είναι σίγουρο πως θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Το Σάββατο 16/2, στις 12 το μεσημέρι, γυρίζουμε στα χωριά μας, οργανωμένα και συντονισμένα σε όλη τη χώρα, όπως ξεκινήσαμε. Φεύγουμε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και προειδοποιώντας την ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος συνεχίζεται με διάφορες μορφές.

Δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού την 1η Μάρτη, στο μεγάλο συλλαλητήριο έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, για συμπαράσταση στους 10 συναδέλφους μας από την Θεσσαλία που δικάζονται χωρίς καν να έχουν απολογηθεί, με την κατηγορία ότι παρακίνησαν τους αγρότες να στήσουν το μπλόκο της Νίκαιας. Να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε να διώκεται το δικαίωμά μας στον συνδικαλισμό, δεν δεχόμαστε ποινικοποίηση των αγώνων και τα "αγροτοδικεία".

Στις 17 Μάρτη θα τιμήσουμε αγωνιστικά την 109η επέτειο του Κιλελέρ, με δυναμικό συλλαλητήριο στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι.

Συνεχίζουμε - θα νικήσουμε!».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόποΣήμερα 00:03 | Ειδήσεις

Σε περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για θετικές προσδοκίες.

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεταιΠέμπτη 18 Απριλίου 2024 16:40 | Ειδήσεις

Οδηγίες από την Επιθεώρηση Εργασίας για την καταβολή του Δώρου Πάσχα σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην ΕλλάδαΧθες 11:25 | Ειδήσεις

Σε ισχύ τέθηκε το πλαίσιο προστασίας, καθώς υπογράφηκε η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 “Απάτητες παραλίες” ανά την χώρα.

Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχουςΧθες 12:37 | Ειδήσεις

12 ερωτήσεις - απαντήσεις για την Ειδική Παροχή Μητρότητας σε ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και για την μεταβίβαση του δικαιώματος στους πατέρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30Εορτολόγιο - 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:17Γιατί ανησυχεί τις αγορές η ένταση στη Μέση Ανατολή07:03Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομία06:50Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται06:45Amber Alert για εξαφάνιση 17χρονου - Φόβοι για την ζωή του06:36Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο06:23“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία06:15Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι06:09Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Ολυμπιακή Φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο22:42Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο