Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Πειραιά και Βενετίας
Mε σκοπό την ανάπτυξη των λιμένων και των λιμενικών υπηρεσιών τους, με στόχο την προώθηση των εμπορευματικών ροών μεταξύ Ευρώπης, Μεσογείου και Άπω Ανατολής, συμφώνησαν να προχωρήσουν ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, Φου Τσενγκιού, και ο πρόεδρος της Λιμενικής Αρχής της Βόρειας Αδριατικής Θάλασσας (Λιμένων Βενετίας και Chioggia), Pino Musolino, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΟΛΠ ΑΕ.
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων και των εμπορευματικών ροών μεταξύ των δύο λιμένων αλλά και στη βελτίωση ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας στη διαχείριση των λιμένων, ιδίως στους τομείς της πληροφορικής, της προσέλκυσης επενδύσεων και της επικοινωνίας.
Ο κοινός στόχος είναι η βελτίωση των επιδόσεων των δύο λιμένων, τα οποία θα λειτουργήσουν ως καθοριστικής σημασίας δίκτυα στις επερχόμενες διεθνείς θαλάσσιες διασυνδέσεις κατά μήκος του νέου “Δρόμου του Μεταξιού”.
«Το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί ιδανικό κόμβο μεταξύ Ασίας και Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης. Είναι το πρώτο λιμάνι της ΕΕ βαθέων υδάτων μετά τη διώρυγα του Σουέζ και προσφέρει λύσεις συνδυασμένων μεταφορών με αποδοτικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τα φορτία, τα οποία μπορούν να αναδιανεμηθούν οδικώς, σιδηροδρομικώς και μέσω θαλάσσης», δήλωσε ο κ. Τσενγκιού.
Πρόσθεσε ότι «η εδραίωση της συνεργασίας μας με τη Λιμενική Αρχή της Βόρειας Αδριατικής στοχεύει να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ Ασίας και Μεσογείου και να ενισχύσει το ρόλο των λιμένων ως κινητήρων δυνάμεων για την ευρωπαϊκή οικονομία».
«Σε ένα μελλοντικό σενάριο που προβλέπει μια σημαντική αύξηση των συναλλαγών μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης κατά μήκος του νέου θαλάσσιου “Δρόμου του Μεταξιού”, είναι απαραίτητο να καταβάλουμε όλες τις προσπάθειές μας για τον εξορθολογισμό των εφοδιαστικών αλυσίδων, ξεκινώντας από τα λιμάνια και τις οδικές συνδέσεις με τις εσωτερικές αγορές, προκειμένου να μικρύνουν οι αποστάσεις, να μειωθούν τα έξοδα μεταφοράς, να απομακρυνθούν τα οχήματα από τις οδικές αρτηρίες και να βελτιωθεί η περιβαλλοντική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Musolino.
Πρόσθεσε ότι η Βενετία -το δυτικότερο σημείο άφιξης μέσω θαλάσσης της κινεζικής στρατηγικής πρωτοβουλίας Belt and Road- από καιρό συμμετέχει σ' αυτόν το στόχο, δουλεύοντας καθημερινά με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, προκειμένου να δώσει ουσία και αξιοπιστία στις εμπορευματικές ροές μεταξύ της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Άπω Ανατολής.