LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 22 Ιανουαρίου 2019 18:22

Τα πέντε “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Ποιες είναι οι μεταμνημονιακές εκκρεμότητες και σε ποια ζητήματα εκφράζει αντιρρήσεις το κλιμάκιο των δανειστών που βρίσκεται στην Αθήνα.

Κουαρτέτο - τρόικα - θεσμοί - δανειστές - αξιολογηση

Του Νίκου Ρογκάκου

“Κόκκινα” δάνεια, λιγνιτικές μονάδες, προστασία α΄ κατοικίας, ληξιπρόθεσμες οφειλές και αύξηση κατώτατου μισθού είναι τα πέντε “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών και αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι.

Το κουαρτέτο των πιστωτών βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, πραγματοποιώντας επαφές με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής), ενώ το πρωί είχαν συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα της αύξησης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του υποκατώτατου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που είχαν χθες με τους εκπροσώπους των κομμάτων οι επικεφαλής των δανειστών έδειξαν ενοχλημένοι από την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, μολονότι πρόκειται για μια διάταξη “ταφόπλακα” για τα κατώτατα ημερομίσθια που συνέθλιψαν οι “μυλόπετρες” του μνημονίου. Μάλιστα τα στελέχη της Κομισιόν ήταν πλήρως ενημερωμένα για το περιεχόμενο του πορίσματος της επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας για αυξήσεις από 5% έως 10% στον κατώτατο μισθό. Αφού επανέλαβαν την επίσημη θέση της Κομισιόν για μια «λελογισμένη αύξηση», άφησαν ωστόσο να διαφανεί ότι θα συμφωνούσαν σε ένα ποσοστό αναπροσαρμογής των κατώτατων ημερομισθίων που δεν θα ξεπερνούσε το 7-7,5%, θεωρώντας υπερβολικό το 10%. Το θέμα πάντως θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, με τους θεσμούς και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό προς το τέλος του μήνα.

Κουαρτέτο - τρόικα - θεσμοί - δανειστές - αξιολογηση

Εκτός από τον υποκατώτατο μισθό και τα εσωτερικά ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί στους ιδιώτες, ανήσυχοι έδειξαν οι δανειστές και για τις δικαστικές αποφάσεις. Το σχόλιο που έκαναν ήταν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα με εξαιρετικά σημαντικό κόστος που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον προϋπολογισμό και ειδικότερα στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Όλες αυτές οι ανησυχίες θα αποτυπωθούν και στις εκθέσεις που θα παρουσιάσουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το ΔΝΤ.

Βέβαια, όπως όλα δείχνουν, οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πιέσουν περαιτέρω την Κυβέρνηση και παρά τα όσα λένε, ότι η Αθήνα έχει ξεκινήσει να ξηλώνει το μνημονιακό “πουλόβερ”, θα ανάψουν το “πράσινο φως” για την εκταμίευση των κερδών ύψους 750 εκατ. ευρώ που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Γεγονός που θα συμβάλει στο να τονωθούν οι σχέσεις της χώρας με τις αγορές και να υποχωρήσουν οι σημερινές υψηλές αποδόσεις.

Η εναρκτήρια συνάντηση με τους δανειστές ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, αμέσως μετά την επιστροφή του Υπουργού Οικονομικών από το Eurogroup, και μία ώρα μετά η συζήτηση μπήκε κατευθείαν στο μείζον θέμα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης:  

  1. το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και
  2. τo σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη δημιουργία σχήματος (Asset Protection Schemes) που θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των “κόκκινων” δανείων και την επιστροφή τους στην κανονικότητα. Ειδικότερα, θα συζητηθούν η υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου “Εστία” που προβλέπει την επιδότηση, υπό προϋποθέσεις, της δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος και το όριο προστασίας της α΄ κατοικίας που σήμερα φτάνει τα 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.
  3. Επιπλέον, αν και το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι προκρίνει το ιταλικό μοντέλο (APS) για το “ξεφόρτωμα” ως και 20 δισ. ευρώ “κόκκινων” δανείων, το μείζον θέμα των ακριβών κρατικών εγγυήσεων και αντιστοίχως των υψηλών προμηθειών των τραπεζών, προβληματίζει για ενδεχόμενες δημοσιονομικές επιπλοκές στον τρέχοντα αλλά και στους επόμενους Προϋπολογισμούς.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δένδιας: Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα - Μπορεί να λειτουργήσει ως μέγας πολλαπλασιαστής της δυνατότητας του ευφυέστερ23:59Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε οξειδωμένο βλήμα στο Σέιχ Σου23:46ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μάκης Βορίδης στην εξεταστική23:38Euroleague: Νίκη με μεγάλη ανατροπή για τον Ολυμπιακό23:24Βουλή: Σχεδόν 3.000 καταφύγια στην Ελλάδα για την προστασία άμαχου πληθυσμού, αν απαιτηθεί23:10Κρήτη: Αναστάτωση σε παιδικό σταθμό – Κατέρρευσε τμήμα γυψοσανίδας εν ώρα μαθήματος22:56Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Με 230 εθελοντές Σαμαρείτες στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας22:42Hellenic Championship ATP 250: Νίκη και πρόκριση στον τελικό για τον Νόβακ Τζόκοβιτς22:28Πτήση με MIRAGE 2000-5: Το μαχητικό που άλλαξε ισορροπίες στο Αιγαίο22:14Φωτιά σε σπίτι στην Πάτρα - εγκλωβίστηκε ηλικιωμένη (εικόνες)22:00Ημέρα απολογιών η Δευτέρα για το μακελειό στα Βορίζια21:46ΗΠΑ: Ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων λόγω του δημοσιονομικού αδιεξόδου - Απουσιάζουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας21:32Μελομακάρονα - Κουραμπιέδες: “Αλμυρές” αυξήσεις για τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων21:18Παναθηναϊκός: Ανακοίνωση για την κατάσταση του Λεσόρ21:04Χρυσοχοΐδης για Βορίζια: Δεν θα κάνουν κουμάντο οι νταήδες20:50Καρυστιανού: Η λέξη κόμμα και το όνομά μου δεν είναι συμβατά 20:36Ζευγάρι έπεσε θύμα ληστείας στη Βέροια – Το θύμα έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο ληστή20:22Βορίζια- Ο δικηγόρος του 48χρονου Α. Λύτρας στον ΑΝΤ1: Δεν ξέρω τι θα συμβεί όταν φύγει η αστυνομία από το χωριό20:08Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο 19:54Σκούρτα Βοιωτίας: Άνδρας βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα σε αυτοκίνητο 19:40
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο