LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 19 Ιανουαρίου 2019 07:14

S&P: αισιοδοξία και “καμπανάκια” για την ελληνική οικονομία

Δεν αναβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας ο οίκος, κρούει τον κώδωνα εντοπίζοντας “μελανά σημεία”, ωστόσο προβλέπει ανάπτυξη υψηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ.

Standard & Poors

Δεν αναβάθμισε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η Standard & Poors, διατηρώντας την στην πιστοληπτική βαθμίδα Β+/Β, με θετικό outlook, ήτοι τις προοπτικές της.Όπως σημειώνει τo Euro2day.gr, o οίκος προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει μέση ανάπτυξη 2,4% την περίοδο 2019-2022 καθώς αναμένεται ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης παράλληλα με ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις. 

Όπως αναφέρει, παρά το μεγάλο ύψος του χρέους, η Ελλάδα έχει ένα από τα πλέον ευνοϊκά προφίλ χρέους από τις χώρες που καλύπτει, σε όρους ωρίμανσης των ομολόγων και μέσου επιτοκιακού κόστους. Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιτάχυνση της αναπτυξιακής τροχιάς.  

Η αξιολόγηση των τριών οίκων

H S&P είχε προχωρήσει στις 20 Ιουλίου στην αναθεώρηση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε «θετική» επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση B+, η οποία είναι τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (BBB-).

Μια θέση υψηλότερα κατατάσσει την Ελλάδα η Fitch. Στις 10 Αυγούστου είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση κατά δυο κλίμακες, σε BB- από B, δηλαδή τρεις θέσεις χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα αλλά με «σταθερή» προοπτική. Νέα αξιολόγηση αναμένεται στις 8 Φεβρουαρίου.

Η Moody’s κατατάσσει την χώρα μας (B3) τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την Fitch και δυο από την S&P με θετική προοπτική. Είχε προχωρήσει στην τελευταία αξιολόγηση 21 Φεβρουαρίου (αναβάθμιση κατά δυο θέσεις) και αναμένεται να προχωρήσει σε νέα στις αρχές Μαρτίου.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Το outlook

Το θετικό outlook σημαίνει ότι ο οίκος θα μπορούσε να αναβαθμίσει το ελληνικό rating εντός 12 μηνών, εάν ενισχυθεί η ανάκαμψη ή αν σημειωθεί αξιοσημείωτη μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ θετικό καταλύτη θα αποτελούσε τόσο η πλήρης άρση των capital controls όσο και ο μετριασμός του δημοσιονομικού ρίσκου από τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές στις συντάξεις.  

To outlook θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε σταθερό αν, αντίθετα στις προσδοκίες, ανατραπούν υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις ή αν η ανάπτυξη αποδειχθεί χαμηλότερη των προβλέψεων, περιορίζοντας την ικανότητα της χώρας να συνεχίσει τη δημοσιονομική σύγκλιση, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. 

Η λογική της αξιολόγησης

Η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου αντανακλά τη σταθεροποίηση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τις ισχυρές επιδόσεις στον προϋπολογισμό και την πολύ ευνοϊκή δομή του χρέους, έναντι του πολύ υψηλού συνολικού χρέους της χώρας και των δυσκολιών για τον τραπεζικό κλάδο. 

Οπως αναφέρει, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου τομέα ενώ το πρόγραμμα έχει παράσχει στην Ελλάδα ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας που επαρκεί για την εξυπηρέτηση των πληρωμών χρέους ως το 2022. Ο οίκος προβλέπει μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ από το 2019, με βοήθεια και από την αύξηση του ΑΕΠ. 

Βιομηχανία - γραμμή παραγωγής - μεταποιητικές επιχειρήσεις

Βελτιωμένες οι προοπτικές ανάπτυξης

Η S&P προβλέπει ότι η οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2,1% το 2018, για φέτος εκτιμά ανάπτυξη 2,4% ενώ για την περίοδο ως το 2022 προβλέπει περαιτέρω σταδιακή επιτάχυνση. Παράλληλα, βλέπει αύξηση της απασχόλησης κατά 2% ετησίως ως το 2022, αν και επισημαίνει ότι η οικονομία θα επωφελούταν περισσότερο από υψηλότερο ποσοστό μόνιμων θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι το 2018, περισσότερες από τις μισές αφορούσαν σε προσωρινή απασχόληση. 

Την επόμενη τριετία, η ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να υπερβεί τον μέσο όρο στην ευρωζώνη, αντανακλώντας τη σταθερή ανάκαμψη μετά την παρατεταμένη κρίση. Βασικός περιορισμός στις οικονομικές προοπτικές παραμένει η απόφαση των αρχών να περιορίσουν τις δημόσιες επενδύσεις, προτιμώντας τις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Η εικόνα των ιδιωτικών επενδύσεων παραμένει επίσης προβληματική, δεδομένων των δυσκολιών για τις εγχώριες τράπεζες και τα μέτρια επίπεδα άμεσων ξένων επενδύσεων.

Τα μελανά σημεία 

Αν και η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας σε όρους εργατικού κόστους έχει αποκατασταθεί, η ανταγωνιστικότητα σε άλλους τομείς παραμένει αδύναμη. Η χώρα παίρνει κακό βαθμό σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες σε τομείς όπως τα εμπόδια στον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, τα ισχνά δικαιώματα ιδιοκτησίας, οι περίπλοκες διαδικασίες πτώχευσης, η αναποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης και η χαμηλή προβλεψιμότητα στην επιβολή των όρων στα συμβόλαια. Ως εκ τούτου, αν και οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων έχουν βελτιωθεί, ίσως δεν αρκούν για να χρηματοδοτήσουν πιο δυναμική ανάκαμψη. 

Την ίδια στιγμή, ενδεχόμενη ανατροπή των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και ενδεχόμενη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό επίπεδο ενδέχεται να επιβαρύνουν την ανάκαμψη της απασχόλησης, περιορίζοντας την ευελιξία κινήσεων των επιχειρήσεων σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Σε μακροχρόνια βάση, ελλείψει μεταρρυθμίσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον, ο ρυθμός ανάπτυξης δύσκολα θα υπερβεί το 3% σε διατηρήσιμη βάση λόγω διοικητικών εμποδίων και αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς σε όλο το φάσμα της οικονομίας.   

Η αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία περιορίζει επίσης την ισχύ της ανάκαμψης. Χωρίς πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας - και μεγαλύτερος εργοδότης- θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. 

Εκλογές 2015 - Σεπτέμβριος - Εκλογικά Κέντρα - κάλπη - παραβάν - ψηφοδέλτια

Οι εκλογές

Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο, αν και δεν μπορούν να αποκλειστούν οι πρόωρες εκλογές μετά και την πρόσφατη αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Δεδομένου ότι εντός του έτους διεξάγονται επίσης ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές, είναι πολύ πιθανή η κλιμάκωση της πόλωσης τους επόμενους μήνες. Αυτό, σημειώνει η S&P, αποτελεί ρίσκο για τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η αύξηση της αποδοτικότητας στην απονομή δικαιοσύνης ενώ θα υπάρξουν καθυστερήσεις και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μικρή πρόοδος αναμένεται και στην πιο επιθετική προσέγγιση στη μείωση των κόκκινων δανείων πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Euro2day.gr, ο οίκος αναμένει ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της κυβέρνησης θα ευθυγραμμίζονται με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του τερματισμού του προγράμματος.  

Προϋπολογισμός και χρέος

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2019 ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά από εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τις αποφάσεις μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα καθώς και για τη μείωση των συντάξεων το 2012, το 2015 και το 2016. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει δυσκολότερη την ευθυγράμμιση με το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επιπροσθέτως, δεδομένων των επικείμενων εκλογών, οι πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό σε σχέση με το "ταβάνι" στις δαπάνες. 

Εάν τα εν λόγω ρίσκα δεν πραγματοποιηθούν, ο οίκος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% που έχει τεθεί στόχος στη στη συμφωνία με τους δανειστές. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους περίπου στο 150% του ΑΕΠ το 2022 από περίπου 181% το 2018. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πανσερραϊκός - Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους “ερυθρόλευκους” και επιστροφή στην κορυφή19:12Βόλος: Αυτοκίνητο “κόλλησε” σε …βομβαρδισμένο δρόμο εξαιτίας της Google (βίντεο)18:59Μεταναστευτικό: Δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν στη Γαύδο18:45Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα18:32Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση μετά από ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό 18:18Φυλακές υψίστης ασφαλείας: Κρατούμενοι “ξεσηκώθηκαν” για τις τηγανητές πατάτες!18:05Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα ανοίξει τις πύλες της Κόλασης αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι17:51Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μασκ ανακοίνωσε τα αποκαλυπτήρια του Grok 317:38Πύργος: Η “κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα” και η τραγική κατάληξη της γυναίκας17:23Αχαρνές: Ανήλικοι απειλούσαν και λήστευαν οδηγούς και πεζούς17:10Λεβαδειακός - Άρης: Θρίαμβος των Βοιώτων επί των “κιτρίνων”16:56Κύπελλο μπάσκετ γυναικών: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο (εικόνες)16:42To Harry Truman στη Σούδα για έκτακτες επισκευές μετά τη σύγκρουση με πλοίο τουρκικών συμφερόντων16:29Παναθηναϊκός – Βόλος: Επεισόδια μεταξύ οπαδών των “πρασίνων”16:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:02Καιρός: Βροχές, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας την Δευτέρα15:48Οδηγός πιάστηκε μεθυσμένη 2 φορές το ίδιο βράδυ!15:34Αυστρία - Επίθεση με μαχαίρι: “Σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος” βλέπουν οι αρχές 15:21Σεισμοί στην Σαντορίνη - Επιτροπή Ειδικών: Οι δονήσεις είναι και τεκτονικές και ηφαιστειογενείς15:07Formula 1 - 75 χρόνια: Αποκάλυψη όλων των ομάδων ζωντανά και αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+14:54
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο