LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 08 Ιανουαρίου 2019 07:09

Με αβεβαιότητες και κρίσιμες αποφάσεις το 2019

Τα κρίσιμα «στοιχήματα» μέσα στο 2019. Οι εγχώριοι, αλλά και οι διεθνείς κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

 Του Νίκου Ρογκάκου

Μία χρονιά με καλά νέα αλλά και μία σειρά από ανατροπές και αβεβαιότητες θα είναι η φετινή, όπως τουλάχιστον στοιχειοθετείται μέχρι τώρα, αφού αφενός οι εξωτερικοί τριγμοί δεν είναι λίγοι, αφετέρου δε στο εσωτερικό πολλά είναι τα ανοιχτά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν –δύσκολα- και να ενταθούν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί.

Εκτός από το στόχο των φόρων που πρέπει να μαζευτούν περί τα 46,4 δις ευρώ ή +1 δις παραπάνω από το 2018, η χρονιά φέρει το στίγμα των πολλαπλών εκλογών και  χαρακτηρίζεται από σημαντικά οικονομικά και πολιτικά ορόσημα, που  απειλούν να φέρουν τα πάνω-κάτω στο πέρασμά της.

Εκλογές και Ιταλία ψηλά στην θεματολογία

Το πρώτο τετράμηνο προμηνύεται «καυτό» από οικονομικής απόψεως, αλλά οι συνέπειές του δεν θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται πριν τις ευρωεκλογές. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι Βρυξέλλες έχουν «συνθηκολογήσει» ως τον Μάιο με την Αθήνα και την Ρώμη, ως τις ευρωεκλογές αφήνοντας τα προβλήματα «κάτω από το χαλί» για τους επόμενους, προκειμένου να αποφευχθούν –προεκλογικά- εντάσεις οι οποίες θα ενίσχυαν την οικονομική  αβεβαιότητα στην Ευρώπη, αλλά και τα αντιευρωπαϊκά (λαϊκίστικα ή εθνικιστικά) κινήματα.  

Μετά τις ευρωεκλογές θα προκύψει νέα Ευρωβουλή και νέα Κομισιόν, και ως τον Νοέμβριο οι πάντες και τα πάντα στις Βρυξέλλες θα έχουν αλλάξει, αφήνοντας τα προβλήματα «στους επόμενους».

EUROGROUP

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ  

- Πλαστικό χρήμα: Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όπου θα περιέχει ρυθμίσεις και λεπτομέρειες για μείωση του ορίου πληρωμών με μετρητά (από 500 σε 200 ευρώ πιθανότατα) αλλά και αύξηση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα κατά 50% (από 10% σε 15% κλπ) για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου μισθωτών και συνταξιούχων.

-Αποφάσεις ΣτΕ: Στις 21 Ιανουαρίου συνεδριάζει η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ επειδή από το 2015 η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την απόφαση του 2015 για την χορήγηση 13ης και 14ης σύνταξης (ν.4051 και 4093 του 2012). Το Ελληνικό Δημόσιο απειλείται με πρόστιμα για κάθε μέρα που καθυστερεί να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά στον Προϋπολογισμό του 2019 δεν έχει προβλεφθεί ούτε ένα ευρώ για να δοθεί, όπως επιτάσσουν τα δικαστήρια. Μέσα στον Ιανουάριο το ΣτΕ αναμένεται να ανακοινώσει και την απόφασή του για τον ν. Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) που απειλεί να ανατρέψει επίσης τον Προϋπολογισμό του 2019.

- Eurogroup: Στις 21 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Eurogroup, αν και το θέμα της Ελλάδας δεν θα μπει στην ατζέντα των αποφάσεων. Ωστόσο θα συζητηθούν οι γενικές συστάσεις για ολόκληρη την Ευρωζώνη, πάντα όμως στο πλαίσιο ότι πρέπει να αποφευχθούν εντάσεις προεκλογικά.

- Έλεγχος από τους δανειστές:  Στις 21 Ιανουαρίου επίσης  καταφτάνουν στην Αθήνα και τα κλιμάκια των θεσμών για επιτόπιους ελέγχους, προκειμένου να ετοιμάσουν την έκθεσή τους για την Μεταμνημονιακή Εποπτεία).

-Brexit: Στις 25 Ιανουαρίου «γράμμα» Brexit εάν δεν υπάρχει συμφωνία.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

- Eurogroup: Στις 11 Φεβρουαρίου συνεδριάζει ξανά το Eurogroup αλλά ούτε ως τότε αναμένεται να είναι έτοιμη για να συζητηθεί η Έκθεση των Θεσμών για την Ελλάδα, η οποία θα δημοσιευθεί στις 27 του μηνός.

- Νόμος Κατσέλη: Στο παρασκήνιο θα γίνονται και παράλληλα παζάρια για τα κόκκινα δάνεια και τον νέο Νόμο Κατσέλη. Η δίμηνη παράταση που δόθηκε λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία κυβέρνηση και ελληνικές τράπεζες, πριν δοθεί για έγκριση στις ευρωπαϊκές Αρχές.

- 120 Δόσεις: Στο πλαίσιο αυτό, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τις 120 δόσεις χρεών στην εφορία και τα Ταμεία, αλλά και για το νέο στεγαστικό επίδομα για ενοικιαστές και δανειολήπτες.

-Έξοδος στις αγορές;: Στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μάρτιου πρέπει να έχει υπάρξει και μια έκδοση νέου ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, έστω και αν αυτή θα έχει ουσιαστικά καλυφθεί από τους αναδόχους (τράπεζες) με τις «ευλογίες» της Ρότσιλντ.

Φορολογία - ΦΠΑ - φορολογούμενοι - δόσεις - φόροι

ΜΑΡΤΙΟΣ

-Εκτιμήσεις ΕΛΣΤΑΤ: Στις 7 Μαρτίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις «πρώτες εκτιμήσεις» της για το πώς έκλεισε το 2018. Η πρώτη αυτή ανακοίνωση δεν αναμένεται να κρύβει εκπλήξεις, καθώς η πραγματική εικόνα θα αποκαλυφθεί 7 μήνες αργότερα, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα επανέλθει με βάση τα «προσωρινά» (και τότε ακόμα) στοιχεία που θα έχει συλλέξει ως τα μέσα Οκτωβρίου.

-Eurogroup: Στις 11 Μαρτίου αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup η Έκθεση των Θεσμών για την Μεταμνημονιακή Εποπτεία. Και τότε πάλι επίσης αναμένονται θετικά σχόλια για τη χώρα μας, παρά τις τυχόν παρατηρήσεις για καθυστερήσεις που θα πρέπει να επιλυθούν στο β΄ εξάμηνο του 2019, ως την επόμενη Έκθεση.

-Μέτρα λόγω δικαστικών αποφάσεων: Μέχρι τον Μάρτιο το αργότερο θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει λάβει αποφάσεις και για μέτρα (κόστους δισεκατομμυρίων ευρώ) για τα οποία δεν έχει προβλέψει τίποτα ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2019, όπως:

1.      καταβολή Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ που θα έχουν  ως τότε τελεσιδικήσει και δημοσιευθεί

2.      διορθώσεις στα τυχόν λάθη των αναδρομικών που δόθηκαν τον Δεκέμβριο στα ειδικά μισθολόγια

3.      εφαρμογή αποφάσεων για 13η και 14η σύνταξη

4.      αλλαγές στο Ασφαλιστικό με βάση τις δικαστικές αποφάσεις για τον ν. Κατρούγκαλου κλπ.

- Brexit: Στις 29 Μαρτίου η Brexit

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

-Φορολογικές δηλώσεις: Τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι υποβολές των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018. Ταυτόχρονα με την υποβολή τους όμως θα εμφανιστούν και τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φόρων. Η πληρωμή τους όμως θα ξεκινήσει πολύ αργότερα (Ιούλιος 2019) ενώ αντιθέτως τυχόν επιστροφές φόρων θα αρχίσουν να μοιράζονται καταβάλλονται άμεσα στους δικαιούχους, από τον Απρίλιο κιόλας. Με βάση τα εκκαθαριστικά θα καθοριστούν και οι νέοι δικαιούχοι επιδομάτων και ειδικών απαλλαγών ή διευκολύνσεων του 2019, για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

-Εκτέλεση προϋπολογισμού: Τέλη Απριλίου θα πρέπει να ανακοινωθούν και τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και τον στόχο του πλεονάσματος α΄ τριμήνου 2019. Ωστόσο λόγω των πολλαπλών αργιών του Πάσχα (28 Απριλίου) και της Πρωτομαγιάς, οι ανακοινώσεις για το πώς κινήθηκε ο Προϋπολογισμός στις αρχές του 2019 δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν τελικώς τον Μάιο.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2019

Από Ιούνιο (τέλη α΄ εξαμήνου ή αρχές β΄ εξαμήνου) και μετά τις ευρωεκλογές, θα αρχίσουν οι πληρωμές όλων των τρεχόντων φόρων της χρονιάς (φόροι ειοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) και θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.  

Τότε θα φανεί και αν ο Κρατικός Προϋπολογισμός κινείται «εντός στόχων» , καθώς το «μαξιλαράκι ασφαλείας» που προβλέπει για φέτος είναι μάλλον περιορισμένο και εύθραυστο (μόλις 199 εκατομμύρια ευρώ πάνω από τον στόχο για υπερπλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ).

Διαχρονικά πάντως, σχεδόν κανένας Προϋπολογισμός έτους εκλογών δεν έχει πέσει «μέσα» στους στόχους του κατά την εκτέλεσή του.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπ. Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1 για την ακρίβεια, τους ελέγχους και τα πρόστιμα στην αγορά. Πότε ενεργοποιούνται το “Καλάθι των νονών” και το “Καλάθι του Πάσχα”.

Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόποΣήμερα 00:03 | Ειδήσεις

Σε περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για θετικές προσδοκίες.

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίαςΣήμερα 12:10 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας για την επίσκεψή του στην Ουάσιγνκτον, στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρεςΣήμερα 10:49 | Ειδήσεις

Δυναμικά και με ισχυρό ενδιαφέρον ξεκίνησε το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” του Yπ. Κοινωνικής Συνοχής. Οδηγός για τους δικαιούχους και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ριζούπολη: Φωτιά σε διαμέρισμα 16:25Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: προφυλακιστέος ο εργολάβος16:11Ιωάννινα: νεκρή γυναίκα σε φωτιά σε καμινάδα15:58Ευρωεκλογές - Ανδρουλάκης: Να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση πού περιφρονεί την αυτοδιοίκηση (εικόνες)15:44Κακοκαιρία - Πήλιο: Επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας από την Πυροσβεστική15:30Σαραντάπορο - Βασιλική Πλεξίδα: Φόρος τιμής για τα 7 χρόνια από την πτώση του ελικοπτέρου (εικόνες)15:16Φιντάν: Εάν δεν ιδρυθεί Παλαιστινιακό κράτος η κρίση θα συνεχιστεί15:02“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες14:49Απάτη - Σέρρες: παρίσταναν τους λογιστές και απέσπασαν λεία “μαμούθ”14:36Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο του14:22Θεσσαλονίκη: παιδί παρασύρθηκε από ηλεκτρικό πατίνι14:09Πογέτ: Τελείωσα το συμβόλαιό μου και είμαι ελεύθερος13:55Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)13:41Αγρίνιο: 15χρονη χτυπούσε την αδερφή της μέχρι να λιποθυμήσει13:28“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)13:15Νικόλαος - Τατιάνα Μπλάτνικ: Χώρισαν μετά απο 14 χρόνια γάμου13:01Κακοκαιρία - Σκόπελος: Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα (εικόνες)12:48Θείος δικάζεται για βιασμό της 10χρονης ανιψιάς του12:34Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας 12:20Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!12:07
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο