Οι πλειστηριασμοί ακινήτων σε “πρώτο πλάνο” από το 2019 έως το 2021
Μόνο με 100.000 πλειστηριασμούς ακινήτων την επόμενη 3ετία (2019-2021) θα τηρηθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) για τις τράπεζες και όπως φαίνεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι διατεθειμένο να αποκλίνει από αυτόν τον δρόμο, ώστε να μην δικυβευθεί η σταθερότητά του.
Το 2019 σε σχέση με το 2018 οι τράπεζες σχεδιάζουν πολλούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, γεγονός που ενισχύεται και από τις ριζικές αλλαγές στον νόμο Κατσέλη.
15 δις€ μείωση «κόκκινων» δανείων
Οι πλειστηριασμοί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη είναι κρίσιμη παράμετρος για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων, καθώς οι ρυθμίσεις δεν αποδίδουν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, τα δέοντα.
Σύμφωνα με τους στόχους, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι το 35% της μείωσης των κόκκινων ανοιγμάτων, δηλαδή τα 18 από τα περίπου 50 δισ. ευρώ των NPEs, θα επιτευχθεί κυρίως από τους πλειστηριασμούς και σε μικρό ποσοστό από τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων εδώ και χρόνια επιχειρήσεων. Ήδη ο όγκος τους σε μηνιαία βάση έχει ήδη ξεπεράσει τις 2.000.