LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 20 Δεκεμβρίου 2018 13:45

Στουρνάρας: χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν θα έλθει η έξοδος στις αγορές

Ο «δεκάλογος» των συστάσεων της ΤτΕ στην Κυβέρνηση και ο κώδωνας του κινδύνου για το ύψος των επιτοκίων.

Στουρνάρας - Βούτσης

Αλλαγή πολιτικής από την λογική των υπερπλεονασμάτων που βλάπτουν την οικονομία, διευθέτηση των κόκκινων δανείων, μείωση της ανεργίας και έξοδο στις αγορές για να βγει πραγματικά η χώρα από την κρίση συνιστά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με την Ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική.

«Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την διατηρήσιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές» τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, στην Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2018, η οποία υποβλήθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής.

Όπως σημειώνεται, «παρά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους που αποφασίστηκαν από το Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες, λόγω των πρόσφατων αναταράξεων στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, ιδιαίτερα στην Ιταλία, αλλά και λόγω της ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο ανατροπής ήδη συμφωνημένων και νομοθετημένων μέτρων πολιτικής και μεταρρυθμίσεων».

«Το υψηλό κόστος δανεισμού του δημόσιου τομέα διαχέεται και στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Συνεπώς, η βασική πρόκληση στο άμεσο μέλλον εξακολουθεί να είναι η αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους με βιώσιμους όρους από τις διεθνείς αγορές», αναφέρει η Έκθεση.

Στουρνάρας - Βούτσης

Όπως υπογραμμίζεται από τον Γιάννη Στουρνάρα, «το υφιστάμενο ταμειακό απόθεμα ασφαλείας επιτρέπει στο Ελληνικό Δημόσιο να μην επιδιώξει άμεση επιστροφή στις διεθνείς αγορές μέσω νέων εκδόσεων ομολόγων. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών το συντομότερο δυνατόν και πολύ πριν περιοριστεί το διαθέσιμο ταμειακό απόθεμα ασφαλείας. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τη χρήση του υπολειπόμενου ποσού για την εξαγορά χρέους. Επιπλέον, θα επιτρέψει την πρόσβαση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα και των τραπεζών στις διεθνείς αγορές με βιώσιμους όρους».

Καταλήγοντας, ο Διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει «προς το σκοπό αυτό, λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, θα πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Μόνο έτσι θα είναι δυνατόν να περιοριστούν οι μελλοντικοί δημοσιονομικοί κίνδυνοι, να μειωθεί η αβεβαιότητα, να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η διατηρήσιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων και θα σηματοδοτηθεί η οριστική έξοδος από τη μακρόχρονη κρίση».

  Στουρνάρας - Βούτσης

Κίνδυνοι και αβεβαιότητες

 «Η παρούσα Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική είναι η πρώτη που υποβάλλεται μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018. Η ολοκλήρωση του προγράμματος αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, με θετικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η διατηρήσιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων θα είναι η ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση», τονίζεται, ενώ σημειώνεται ότι «οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της οικονομίας περιλαμβάνουν και σημαντικούς κινδύνους και αβεβαιότητες. Σε ό,τι αφορά το εγχώριο περιβάλλον, η υπερβολική φορολόγηση και τυχόν ανάκληση ή καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό περιβάλλον, κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν από ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της αύξησης του εμπορικού προστατευτισμού και αναταράξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ιδιαίτερα στην Ιταλία, και στις αγορές συναλλάγματος διεθνώς, καθώς και από μια αποτυχία έγκρισης από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ»

Επαναλαμβάνοντας το «καμπανάκι» για τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με τις συντάξεις, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «η μη εφαρμογή των θεσμοθετημένων περικοπών στις συντάξεις το 2019, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, καθώς οδηγούν σε προς τα άνω αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και αποτελούν το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα».

Αφού αναφέρει ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια και ζητά ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων, ο Γιάννης Στουρνάρας παραθέτει κι έναν κατάλογο με προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η οριστική απομάκρυνση από την οικονομική κρίση:

  1. Μείωση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  2. Αλλαγή στο μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση της φορολογίας
  3. Υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
  4. Επιτάχυνση της υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων
  5. Προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων
  6. Η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης
  7. Ενδυνάμωση του τριγώνου της γνώσης (εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία)
  8. Ενίσχυση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας.
  9. Διατήρηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας
  10. Η υπό διαβούλευση πρόταση για αύξηση των κατώτατων μισθών πρέπει να συμβαδίζει με την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.

Ως προς το τελευταίο τονίζει ότι «πρέπει να διασφαλίσει τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας εν γένει. Επίσης, μια αύξηση των κατώτατων μισθών πρέπει να συνοδευθεί από στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ εργαζομένων, επιχειρήσεων και κλάδων που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, όπως στοχευμένες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης ή μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, καθώς και από πιο αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς εργασίας, ώστε να περιοριστούν τα περιθώρια κατάχρησης της ευελιξίας που παρέχει το παρόν ρυθμιστικό πλαίσιο και να αποτραπεί η αύξηση της παραοικονομίας».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροϋπολογισμός: υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνοΧθες 13:50 | Ειδήσεις

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η τελική εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που σκοπεύει να μοιράσει η κυβέρνηση στο τέλος του έτους.

Χατζηδάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ: δεν είστε κατήγοροι, είστε κατηγορούμενοιΧθες 17:37 | Ειδήσεις

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της Επιχείρησης.

Οι Πολωνοί εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά τη ΒρετανίαΧθες 07:21 | Ειδήσεις

Περίπου 100.000 Πολωνοί που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψαν στην πατρίδα τους, κυρίως, λόγω του επικείμενου Brexit.

Ασφαλιστικό: οι νέες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίεςΚυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 09:33 | Ειδήσεις

Τι προβλέπεται για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει για περίπου 1,5 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πήρε διαζύγιο κι έστησε πάρτι έξω από το δικαστήριο (εικόνες)23:59Ο Γιώργος Παράσχος μιλά για το χωρισμό του (βίντεο)23:48Νίκη με ανατροπή για την Εθνική κόντρα στη Φινλανδία23:37Ματθίλδη Μαγγίρα στον ΑΝΤ1: Βγάζω το καπέλο στην κόρη μου κι ας μου λείπει (βίντεο)23:33Sabah: Η Ελλάδα σπρώχνει πίσω μετανάστες παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης23:20Ελάφι βολτάρει στους Θρακομακεδόνες (βίντεο)23:08Σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτων στις Θεσπιές (βίντεο)22:55Νίκος Βέρτης: Πότε κάνει πρεμιέρα22:43Στο εδώλιο ο παιδοκτόνος της Κέρκυρας22:32Μητσοτάκης σε Handelsblatt: η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα σε δύο χρόνια22:19Έκαναν ανασκαφές και άρπαξαν 10000 αρχαία22:0791 ετών… ο Μίκυ Μάους (βίντεο)21:54Γιώργος Πολυχρονίου: Η εγγονή μου με λέει… Πίτ (βίντεο)21:42Κατερίνη: Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για το τραγικό τέλος μάνας και κόρης (βίντεο)21:31Με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης (εικόνες)21:28Βασίλης Παλαιοκώστας: Ο επικηρυγμένος δραπέτης παρουσιάζει το βιβλίο του (βίντεο)21:15Έβγαλαν ψάρι από την μύτη 13χρονου (βίντεο)21:02Έρευνα ΑΝΤ1: Χούλιγκανς δίνουν ραντεβού για ξύλο (βίντεο)20:50Κλέων Γρηγοριάδης: Τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια δεν σεβάστηκαν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας20:37Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για το έγκλημα στην Ιθάκη (βίντεο)20:25
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο