“Μποναμάς” από Eurogroup για συντάξεις και θετικά μέτρα 910 εκατ. ευρώ
Του Νίκου Ρογκάκου
Το «πράσινο φως» για την μη περικοπή των συντάξεων που επέβαλε το ΔΝΤ και για την εφαρμογή θετικών μέτρων ύψους 910 εκατ. ευρώ το 2019, πρόκειται να ανάψει το Eurogroup, στην τελευταία του συνεδρίαση για το φετινό έτος που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Η απόφαση για τις συντάξεις θα είναι οριστική, το μέτρο δεν πρόκειται να επανέλθει στον προϋπολογισμό του 2020 και για το λόγο αυτό το ελληνικό αίτημα θα εγκριθεί χωρίς συζήτηση από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μολονότι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε 16 μεταπρογραμματικές μεταρρυθμίσεις το κλίμα για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προδιαγράφεται θερμό σε αντίθεση με τον Ιταλό ομόλογο του, Τζοβάνι Τρία, που θα είναι στη σύνοδο τελείως απομονωμένος. Όπως ήταν στα μνημονιακά χρόνια ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεχόμενος τα ανελέητα «σφυροκοπήματα» των εταίρων του Βορρά… Σε αυτή την ηλεκτρική καρέκλα θα καθίσει τώρα ο εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης (σ.σ. το Eurogroup αναμένεται να κινήσει την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ρώμη) ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα φύγει από την βελγική πρωτεύουσα με απλές συστάσεις στην βάση των παρατηρήσεων που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για τα αποτελέσματα που περιλαμβάνονται στην πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα συζητηθεί στο Eurogroup αλλά όχι σε έντονο βαθμό ώστε να ανησυχήσει η ελληνική πλευρά που αναμένεται να λάβει τα εύσημα για την «βιομηχανία» υπερπλεονασμάτων που έχει στήσει η Αθήνα.
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνεται καθυστέρηση στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων επί των οποίων έχει δεσμευτεί η Αθήνα και μεταξύ άλλων είναι: η στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τα χρονοδιαγράμματα των αποκρατικοποιήσεων, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, η στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κ.ά.
Ενδεχομένως η καθυστερήσεων των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας να αποτελέσει μία καλή ευκαιρία να γκρινιάξουν ορισμένες χώρες έχοντας ως επικεφαλής την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Να ζητήσουν δηλαδή μια δήλωση των 19 με στόχο να σφίξουν τα λουριά στην Ελλάδα, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης που θα γίνει στις αρχές του 2019, στην οποία θα τεθεί το θέμα της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών του ευρωσυστήματος προς την Ελλάδα. Πάντως η παρουσίαση από την Κομισιόν της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα θα είναι σύντομη.