LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 11 Οκτωβρίου 2018 08:59 | Ανανέωση: 11 Οκτωβρίου 2018 20:46

Κλειστά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

Ανοικτό είναι μόνο το Μουσείο της Ακρόπολης, με τους τουρίστες να σχηματίζουν ουρές. "Φιέστα" τα περί μεταβίβασης αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο, λέει η Υπ. Πολιτισμού.

Απεργία - αρχαιολογικοί χώροι

Κλειστά είναι σήμερα όλα Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι, μετά την 24ωρη απεργία που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού.

Αιτία η είδηση, ότι θα μεταβιβαστούν στο λεγόμενο Υπερταμείο, μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είδηση που διαψεύδει κατηγορηματικά το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το πρωί στην είσοδο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, καθώς και στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, όπου εργαζόμενοι κρατούσαν πανό με το σύνθημα «δεν πωλείται».

Ωστόσο, το μόνο που είναι ανοικτό στην Αθήνα είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, με τους τουρίστες να σχηματίζουν ουρές στην είσοδο, αφού δεν μπορούν να ανέβουν στον Ιερό Βράχο. 

Μουσείο Ακρόπολης - τουρίστες

Ζορμπά: Φιέστα τα περί μεταβίβασης αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο

«Φιέστα» χαρακτήρισε το θόρυβο που έχει ξεσπάσει γύρω από τη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο και οδήγησαν στην απεργία των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, η Μυρσίνη Ζορμπά.

Η υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε πως είναι νομικά αδύνατο να μεταβιβαστούν αρχαιολογικοί χώροι –«κανείς δεν πουλάει», είπε και διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος των ακινήτων που μεταβιβάζονται.

Το πρωί η κ. Ζορμπά μετέβη στην Ακρόπολη, όπου συζήτησε με τους απεργούς, ανανεώνοντας –όπως είπε στη Βουλή- το ραντεβού τους για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. «Υπήρξαν άνθρωποι με ηλεκτρονικό εισιτήριο, αυτά πληγώνουν την πολιτιστική μας κληρονομιά», είπε και συμπλήρωσε πως θα υπάρξει νέα συνάντηση με τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού που απεργούν στις αρχές επόμενης εβδομάδας «και κάπου εκεί θα λήξει φιέστα που δεν συμμερίστηκα ποτέ».
Απεργία - αρχαιολογικοί χώροι

Απεργία - αρχαιολογικοί χώροι

Πόλεμος αρχαιοφυλάκων- Υπουργείου Πολιτισμού

Οι Υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού εκφράζουν την διαμαρτυρία τους, όπως λένε στην ανακοίνωσή τους, για την μεταβίβαση  χώρων μνημείων και κτιρίων  στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου και από εκεί στο Υπερταμείο. 

Η Υπουργός Πολιτισμού απαντά πως έχει δρομολογηθεί η διαδικασία με το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των ακινήτων που εξαιρούνται και συνιστά νηφαλιότητα.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής αναφέρθηκε σε «ένα μη θέμα που κοστίζει ακριβά»,  θυμίζοντας ότι η απεργία θα στερήσει μισό εκατομμύριο έσοδα από το κράτος πως οι 275 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία φέρνουν 100 εκατ. ευρώ έσοδα τον χρόνο.

Για να απαντήσει στους αριθμούς που παρουσίασε ο κ. Στρατής, η Πανελλήνια Ένωση υπαλλήλων φύλαξης αρχαιολογικών χώρων, εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι, «βέβαια τα περί κόστους της απεργίας σε μισό εκατομμύριο ευρώ τα θεωρούμε ανάξια σχολιασμού. Γιατί το κόστος από την εκχώρηση των μνημείων και των μουσείων είναι ανυπολόγιστο».

Υπουργείο Οικονομικών

ΥΠΟΙΚ: δεν μεταβιβάζονται αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία μουσεία και ιστορικοί τόποι

Σε συνέχεια του δελτίου Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018.

Όπως έχει διευκρινιστεί επανειλημμένως και σαφώς αναφέρεται στην υπουργική απόφαση ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018, η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο και δεν επέρχεται  δυνάμει της καταχώρησής τους στο ΦΕΚ.

Όπως επίσης αναφέρεται στην Υ.Α. από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, καθώς και πιο συγκεκριμένα:

Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.

Επίσης όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.

Και όσα είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις.

Υπενθυμίζεται τέλος,  ότι  η Υ.Α. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018 ορίζει την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών (μέσα από την αναλυτική διαδικασία ταυτοποίησης των εξαιρούμενων ΚΑΕΚ) η οποία, μόλις ολοκληρωθεί, θα καταλήξει στον τελικό καθορισμό των ακινήτων εκείνων που μόνο αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, δύνανται να μεταβιβαστούν με μεταγραφή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

Συμπερασματικά, προκύπτει ότι η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο.

Υπουργείο Παιδείας

Υπουργείο Πολιτισμού: ανακριβή τα όσα υποστηρίζονται για τις μεταβιβάσεις αρχαιολογικών χώρων

Η πολιτική ηγεσία του  Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι δεν έχει γίνει, ούτε πρόκειται να γίνει, καμία μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσείων και εν γένει ακινήτων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανακύκλωση αβάσιμων επιχειρημάτων και παρερμηνειών, καθιστά την πολιτιστική κληρονομιά αντικείμενο μικροπολιτικής ιδιοτέλειας.

Με την ανακοίνωσή του (10-10-2018) το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει επίσης για μία ακόμη φορά ότι αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία και μουσεία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου και της απόφασης του ΥΠΟΙΚ, όπως και κάθε άλλο ακίνητο που εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, με τη συγκέντρωση των διαθέσιμων στοιχείων από όλη τη χώρα. Μέσα από αυτή την ενδελεχή διαδικασία ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), η γενική εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι ρητή και ισχυρή στο νόμο και την υπουργική απόφαση του ΥΠΟΙΚ, θα γίνει ονομαστική και θα γνωστοποιηθεί δημόσια.

Συμμεριζόμαστε την ιδιαίτερη ευαισθησία των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ για τα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ωστόσο το αίτημα «να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο» καθιστά την εξαγγελθείσα απεργία της 11ης Οκτωβρίου άνευ αντικειμένου, υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα ειλικρινούς διαλόγου.

ΝΔ: οι γενικόλογες απαντήσεις επιβεβαιώνουν τους φόβους μας

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

H παραχώρηση κτιρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί μείζον ζήτημα που δεν πρόκειται να ξεχαστεί.

Σε αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές μας ερωτήσεις, το Υπουργείο Πολιτισμού αρνείται, ως όφειλε, να απαντήσει.

Οι δηλώσεις “καλών προθέσεων”, το “άδειασμα” της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και οι γενικόλογες απαντήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν τους φόβους μας ότι δεν υπήρξε αμέλεια, αλλά γνώση και πρόθεση.

Ωστόσο, η λύση σε αυτό το κρίσιμης σημασίας ζήτημα δεν δίνεται αφήνοντας κλειστή την Ακρόπολη και άλλους εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται. Τα μνημεία μας δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής. Ας κάνει άμεσα αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα.

Κίνημα Αλλαγής: Ομολογία βαριάς αμέλειας η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ο Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Κουτσούκος αναφέρει ότι αυτή αποτελεί «ομολογία βαριάς αμέλειας –προκειμένου να αποφύγει  τον καταλογισμό δόλου- με την οποία επιβεβαιώνει την καταγγελία μας, ότι χωρίς έλεγχο, όπως ο δικός τους νόμος ορίζει (αρ. 209 ν.4389/2016) παρέδωσε στο Υπερταμείο τα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου».

«Δυστυχώς για την Κυβέρνηση και τον κ. Τσακαλώτο η μεθόδευσή του να μεταβιβάσει στο Υπερταμείο τα 10.119 ακίνητα, με αναφορά μόνο των ΚΑΕΚ, αποκαλύφθηκε εν μέρει από την έρευνα των ΜΜΕ, καθώς και  από την Ερώτησή μας–Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφου (11-9-2019), η οποία παραμένει αναπάντητη. Το Κίνημα Αλλαγής θα επιμένει προκειμένου να μάθει ο Ελληνικός Λαός όλη την αλήθεια για τις εγκληματικές πράξεις και παραλήψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γι αυτό θα μετατρέψουμε την αναπάντητη Ερώτηση-ΑΚΕ σε Επερώτηση σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ενώ θα επανακαταθέσουμε την Τροπολογία για την ακύρωση του ΦΕΚ Β΄2317/18 και ΦΕΚ Β΄2320/18 με τα οποία έγινε η μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων, προκειμένου να προστατευθεί η Δημόσια Περιουσία», καταλήγει ο κ. Κουτσούκος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΧατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις. Δεν θα δοθεί παράταση, είπε ο υπουργός

Σκρέκας για πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα κινηθούν οι τιμές των τροφίμωνΣήμερα 13:54 | Ειδήσεις

Επίσης μίλησε και για τις τιμές των καυσίμων και την συνεχή άνοδο που καταγράφουν.

Τουρισμός: Αύξηση 24,5% στις εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2024Χθες 17:37 | Ειδήσεις

Από ποιες χώρες είναι οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα στις αρχές του 2024. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τους ταξιδιώτες στη χώρα μας.

ΥΠΟΙΚ: Το πλεόνασμα φέρνει “έξτρα” οικονομικά οφέληΧθες 13:24 | Ειδήσεις

Ποιες επιπλέον θετικές συνεπειες στα οικονομικά μεγέθη, εντοπίζει η ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άγιος Νικόλαος: Φώναξε τον φίλο του στο σπίτι του και τον μαχαίρωσε14:38Σκρέκας για πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα κινηθούν οι τιμές των τροφίμων 14:24“Ψυχοκόρες”: Εξελίξεις για τις τέσσερις αδερφές στο σημερινό επεισόδιο (βίντεο)14:11Οργισμένος επιβάτης βρίζει και χτυπά αεροσυνοδούς την ώρα της πτήσης (βίντεο)13:58Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ13:45Μαρινάκης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτουν υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών ενώ έληξε η προθεσμία 13:31Κωνσταντίνος Καραμανλής: το μήνυμα της ΝΔ για τα 26 χρόνια από το θάνατο του13:18Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞ 13:04Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Ο Ερμής, η πανσέληνος, η Αφροδίτη και οι προβλέψεις της Τρίτης (βίντεο)12:52Πιερρακάκης - Ιερώνυμος: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (εικόνες)12:39Αφρικανική σκόνη: Κορυφώνεται η μεταφορά της από τη Σαχάρα (εικόνες)12:25Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείς12:13Βόλος: Καταδικάστηκε για κλοπή που έκανε άλλος11:59 Συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)11:47Τροχαίο – Σέρρες: Νεκρός σε μετωπική σύγκρουση (εικόνες)11:34Μητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)11:22ΕΛΑΣ: δεκάδες συλλήψεις σε στοχευμένες δράσεις για την εξάλειψη της παραβατικότητας11:09“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα (βίντεο)10:56Ονδούρα: Τεράστια ποσότητα κοκαΐνης βρέθηκε σε...βάρκες10:43Θεσσαλονίκη: Ληστές ATM αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω αναρμοδιότητας δικαστηρίου10:29
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο