LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 10 Οκτωβρίου 2018 19:12

“Πόλεμος” αρχαιοφυλάκων – Υπουργείου Πολιτισμού για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν την Πέμπτη οι υπάλληλοι φύλαξης. Η απεργία τους κοστίζει ακριβά, τονίζει ο υφυπουργός Πολιτισμού. Δεν μεταβιβάζονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, διαβεβαιώνει το ΥΠΟΙΚ.

Μουσείο της Ακρόπολης

Κλειστά θα είναι αύριο, Πέμπτη, όλα τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι, μετά την 24ωρη απεργία που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού.

Αιτία η είδηση, ότι θα μεταβιβαστούν στο λεγόμενο Υπερταμείο, μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είδηση που διαψεύδει κατηγορηματικά το Υπουργείο Οικονομικών.

Πόλεμος αρχαιοφυλάκων- Υπουργείου Πολιτισμού

Με «λουκέτο» στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους , για 24 ώρες οι υπάλληλοι φύλαξης, και οι Υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού εκφράζουν την διαμαρτυρία τους, όπως λένε στην ανακοίνωσή τους, για την μεταβίβαση  χώρων μνημείων και κτιρίων  στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου και από εκεί στο Υπερταμείο. 

Η Υπουργός Πολιτισμού απαντά πως έχει δρομολογηθεί η διαδικασία με το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των ακινήτων που εξαιρούνται και συνιστά νηφαλιότητα.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής αναφέρθηκε σε «ένα μη θέμα που κοστίζει ακριβά»,  θυμίζοντας ότι η απεργία θα στερήσει μισό εκατομμύριο έσοδα από το κράτος πως οι 275 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία φέρνουν 100 εκατ. ευρώ έσοδα τον χρόνο.

Για να απαντήσει στους αριθμούς που παρουσίασε ο κ. Στρατής, η Πανελλήνια Ένωση υπαλλήλων φύλαξης αρχαιολογικών χώρων, εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι, «βέβαια τα περί κόστους της απεργίας σε μισό εκατομμύριο ευρώ τα θεωρούμε ανάξια σχολιασμού. Γιατί το κόστος από την εκχώρηση των μνημείων και των μουσείων είναι ανυπολόγιστο».

Υπουργείο Οικονομικών

ΥΠΟΙΚ: δεν μεταβιβάζονται αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία μουσεία και ιστορικοί τόποι

Σε συνέχεια του δελτίου Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018.

Όπως έχει διευκρινιστεί επανειλημμένως και σαφώς αναφέρεται στην υπουργική απόφαση ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018, η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο και δεν επέρχεται  δυνάμει της καταχώρησής τους στο ΦΕΚ.

Όπως επίσης αναφέρεται στην Υ.Α. από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, καθώς και πιο συγκεκριμένα:

·         Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.

·        Επίσης όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.

·         Και όσα είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις.

Υπενθυμίζεται τέλος,  ότι  η Υ.Α. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018 ορίζει την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών (μέσα από την αναλυτική διαδικασία ταυτοποίησης των εξαιρούμενων ΚΑΕΚ) η οποία, μόλις ολοκληρωθεί, θα καταλήξει στον τελικό καθορισμό των ακινήτων εκείνων που μόνο αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, δύνανται να μεταβιβαστούν με μεταγραφή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

Συμπερασματικά, προκύπτει ότι η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο.

Υπουργείο Παιδείας

Υπουργείο Πολιτισμού: ανακριβή τα όσα υποστηρίζονται για τις μεταβιβάσεις αρχαιολογικών χώρων

Η πολιτική ηγεσία του  Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι δεν έχει γίνει, ούτε πρόκειται να γίνει, καμία μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσείων και εν γένει ακινήτων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανακύκλωση αβάσιμων επιχειρημάτων και παρερμηνειών, καθιστά την πολιτιστική κληρονομιά αντικείμενο μικροπολιτικής ιδιοτέλειας.

Με τη σημερινή (10-10-2018) ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει επίσης για μία ακόμη φορά ότι αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία και μουσεία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου και της απόφασης του ΥΠΟΙΚ, όπως και κάθε άλλο ακίνητο που εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, με τη συγκέντρωση των διαθέσιμων στοιχείων από όλη τη χώρα. Μέσα από αυτή την ενδελεχή διαδικασία ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), η γενική εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι ρητή και ισχυρή στο νόμο και την υπουργική απόφαση του ΥΠΟΙΚ, θα γίνει ονομαστική και θα γνωστοποιηθεί δημόσια.

Συμμεριζόμαστε την ιδιαίτερη ευαισθησία των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ για τα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ωστόσο το αίτημα «να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο» καθιστά την εξαγγελθείσα απεργία της 11ης Οκτωβρίου άνευ αντικειμένου, υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα ειλικρινούς διαλόγου.

Μουσείο Ακρόπολης - έκθεση - Ελευσίνα

HATTA: ξανακλείνουν τα μουσεία – πότε το αυτονόητο θα γίνει πράξη;

Για ακόμα μία φορά αναγκαζόμαστε να παρέμβουμε για να μπορέσει ο τουρισμός να λειτουργήσει απρόσκοπτα, χωρίς προβλήματα. Για να μπορέσει να γίνει το αυτονόητο σε μία χώρα τουριστική.

Την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου οι αρχαιοφύλακες «κλείνουν» τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας για ένα εικοσιτετράωρο, σε μια  περίοδο της τουριστικής περιόδου, που παρουσιάζει ιδιαίτερη επισκεψιμότητα, μετά από σχεδιασμό και κόπους ετών για τη διεύρυνση της, με ήδη εμφανή και ενθαρρυντικά αποτελέσματα διεθνών αφίξεων τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα αλλά και στην ελληνική περιφέρεια.

Το κλείσιμο των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, που βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτιστικού τουρισμού για τον οποίο είναι περιζήτητη η χώρα μας στο εξωτερικό, αμαυρώνει την εικόνα της χώρας μας, δημιουργεί δυσαρέσκεια και ταλαιπωρία στους τουρίστες που επισκέπτονται αυτή την εποχή την Ελλάδα και θέτει στο περιθώριο τη βαριά βιομηχανία της χώρας που δημιουργεί κρατικά έσοδα, θέσεις εργασίας και καλύτερες συνθήκες για όλους μας.

Πάγια θέση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA είναι ότι η πολιτιστική μας κληρονομία και ο τουρισμός δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελούν πεδίο πολιτικής  αντιπαράθεσης και μοχλό πίεσης.

Η προστασία της εθνικής μας κληρονομίας είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας, όπως ευθύνη και υποχρέωση όλων μας είναι και η εξυπηρέτηση της τουριστικής κίνησης και των ταξιδιωτών που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου να τη θαυμάσουν, έχοντας στη διάθεσή τους λίγες μέρες ή ακόμα και λίγες ώρες. Ευθύνη και υποχρέωση όλων μας είναι να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για την ομαλή τουριστική ροή λαμβάνοντας υπόψη το κοινό συμφέρον και τα οφέλη για τη χώρα, καθώς και η αποφυγή γεγονότων που δυσφημούν την Ελλάδα και ταλαιπωρούν τους επισκέπτες της.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑΑΔΕ: Πόσοι πιάστηκαν στη “δαγκάνα” των τεκμηρίωνΣήμερα 08:19 | Ειδήσεις

Περισσότεροι από τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ετησίως.

“Ναυάγιο” – Ζάκυνθος: Παραμένει κλειστό και φέτοςΣήμερα 11:52 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, τεσσάρων Υπουργείων, παραμένουν στο ακέραιο οι απαγορεύσεις που ίσχυαν και πέρυσι.

Πειραιάς: Κινηματογραφικό ριφιφί σε εταιρεία εμπορίας χρυσού (βίντεο)Σήμερα 08:46 | Ειδήσεις

Οι άγνωστοι δράστες εκμεταλλευθήκαν το γεγονός ότι το κατάστημα ήταν κλειστό λόγω της αργίας του Πάσχα. Πως παραβίασαν την εταιρεία. 

Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει το τριήμεροΚυριακή 05 Μαΐου 2024 18:41 | Ειδήσεις

Καθώς "σώνονται" οι πολυημέρες συναπτές ημέρες αργίας του φετινού Πάσχα και της Πρωτομαγιάς (εκ μεταφοράς), όλοι αναζητούν πότε είναι το επόμενο τριήμερο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ναυάγιο” – Ζάκυνθος: Κλειστή η διάσημη παραλία και το 202413:33Πιερρακάκης - Πάπας: Συνάντηση στο Βατικανό (εικόνες)13:20Μητσοτάκης για Μονή της Χώρας: Παντελώς αχρείαστη η μετατροπή της σε τζαμί (εικόνες)13:08Τουρκία: Προκαλεί με NAVTEX στο Αιγαίο12:55Φωτιά στο Μάτι: Έφεση κατά της δικαστικής απόφασης άσκησε η Εισαγγελία12:42Δημήτρης Κόκοτας: Η Ματίνα Παγώνη για την εξέλιξη της υγείας του (βίντεο)12:28“Ο Πρώτος από εμάς”: Χωρισμοί και ανατροπές στο νέο επεισόδιο (εικόνες)12:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Η νέα Σελήνη, τα απρόβλεπτα γεγονότα και οι προβλέψεις της Τετάρτης (βίντεο)12:02Πύργος: Χτύπησε την έγκυο πρώην σύζυγό του11:49Κωνσταντινούπολη: Boeing προσγειώθηκε με την “κοιλιά” αφού δεν άνοιξαν οι τροχοί (εικόνες)11:35Γάζα - Φοιτητές: Εξαπλώνεται στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια το κύμα αντιπολεμικών κινητοποιήσεων11:21Γαλλία: Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει στη Μασσαλία (βίντεο)11:07Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” με 80 κιλά κάνναβης (εικόνες)10:54Τρίκαλα: Έπαθε ανακοπή και καρφώθηκε σε κολώνα10:41Κορονοϊός: Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο10:27Ηράκλειο: Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Γάλλου που παρέσυρε κι εγκατέλειψε παιδάκι10:13Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί στον θύλακα, “τελευταία ευκαιρία” στο Κάιρο10:00Ευρωεκλογές 2024 – Λατινοπούλου: Η Ελλάδα και η Ευρώπη ισλαμοποιούνται09:46Στόρμι Ντάνιελς για Τραμπ: Ντρέπομαι που δεν μπόρεσα να το σταματήσω, να πω όχι09:33Κλιματική κρίση: Ρεκόρ ζέστης τον Απρίλιο09:19
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο